پایگاه اطلاع رسانی تاریخ و فرهنگ بخش شراء
شراء همچنان در گمنامی به سر میبرد
منطقه حفاظتشده شراء یکی از مناطق بینظیر همدان است که البته آن طور که باید و شاید هنوز شناخته شده نیست.
منطقه حفاظت شده شراء با وسعت ۱۰ هزار و ۷۰۰ هکتار با سیمای کوهستانی و تپه ماهوری در ۳۷ کیلومتری جنوب شرق شهر همدان است.بخش کوهستانی منطقه از دو قله قافلانته و قزل تشکیل شده که قله قافلانته با ارتفاع ۲ هزار و ۵۵۹ متر از سطح دریا بلندترین بخش این منطقه را تشکیل میدهد.
منطقه حفاظتشده شراء در تاریخ ۱۵/ ۱۲/ ۷۸ برای نخستین بار به عنوان منطقه شکار ممنوع اعلام شد و در مرداد ۸۹ نیز با تصویب هیئت وزیران به عنوان منطقه حفاظتشده ارتقا یافت. منطقه شراء جزو مناطق تحت مدیریت شهرستان همدان است و تنها منطقه حفاظت شده شهرستان همدان به شمار میرود که سیمای آن کوهستانی و تپه ماهوری است.این منطقه به لحاظ طبیعت بکر، پوشش گیاهی مناسب به عنوان یکی از جاذبههای گردشگری استان به شمار میرود که کمتر به آن توجه شده است.
پوشش گیاهی:
۱۷۲ گونه گیاهی از قبیل ختمی، شقایق، خارشتر، شیرینبیان، خارزره، بومادران، تلخه، گون، علف گوسفند، گل گندم، گوش بره، کلاه میرحسن، گل چایی، شیرتیزک، و... در این منطقه شناسایی شده است. در برخی از قسمت های منطقه نیز گونه های درختی دست کاشت مشاهده می گردد که میتوان به درختان گردو ،گیلاس ، زردآلو ، انگور ، سیب ،توت ،نارون ، زبان گنجشک ،بید و سرو خمرهای اشاره کرد.
پرندگان:
پرندگان این زیستگاه چهره غالب جانوری منطقه را تشکیل میدهند. گونههای کوهزی همچون عقاب طلایی و کبک معمولی فراوانترین پرندگان منطقهاند. دسته سبک بالان نیز در بین تمامی گونه ها متنوعترین دسته شناسایی شده اند. فون پرندگان در منطقه متاثر از دو دسته گونه های بومی و مهاجر است. کبک، تیهو ، سنگ چشم خاکستری، سبز قبا، دم جنبانک ابلق، دلیجه معمولی ، هما، سارگپه، کرکس، قرقی، طرلان، شاهین، بحری، بالابان، لاچین ، حواصیل خاکستری، پرستومعمولی، سارو بلبل ازجمله پرندگان موجود در زیستگاه های منطقه میباشند.
پستانداران:
قوچ و میش ارمنی از گونه شاخص منطقه شراء به شمار میرود و اخیراً نیز مستنداتی مبنی بر اینکه گربه وحشی در این منطقه زیست میکند، پیدا شده است.
پستانداران منطقه نیز عمدتاً گونههای سازگار با مناطق سرد کوهستانیاند گرگ، کفتار ، قوچ و میش شاخص ترین گونه های پستاندار منطقهاند . شغال، روباه، راسو، زرده پر، رودک، خرگوش ، خارپشت ایرانی، تشی، حفار و انواع موش ها ازجمله دیگر پستانداران مهم این منطقه به شمار میروند.
خزندگان:
خزندگان این زیستگاه نیز در دو گروه مارها و سوسمارها یا مارمولک ها قابل تقسیماند، آگامای قفقازی و گرزه مار پر جمعیتترین خزندگان منطقه و مارهای دشتی زی و آگاما و لاک پشت مهمیزدار، شاخصترین خزندگان منطقه به حساب میآیند. و به علت نبود زیستگاههای آبی قابل توجه از فون جانوری دوزیستان و ماهی ها در منطقه دیده نمیشود با این حال گاهاً در آبگیرهای فصلی و برکههای حاشیه روستای مسلم آباد میتوان از دوزیستان گونههای وزغ معمولی و قورباغه تالابی را مشاهده نمود.
مشکلات منطقه:
عمده مشکل این منطقه در حال حاضر کمآبی و تبدیل اراضی ملی به دیمزارهای کمبازده است . کمآبی در این منطقه در اواسط تابستان بسیار شدید میشود
يکي از گونه هايي که هم اکنون در شراء منقرض شده آهو است که در دشت جيحون آباد ، برکت آباد تا روستای مسلم آباد قهاوند زيستگاه داشته است و امروز عده اي معتقدند تعدادي در آنجا زندگي مي کنند اما با توجه به تغييراتي که در آنجا بوجود آمده مثل پايين رفتن سطح آب، تخريب زيستگاه و عدم امنيت براي اين حيوان، متاسفانه امکان بازسازي اين زيستگاه به دلايل تراکم جمعيت، حاصلخيزي اراضي و نيز تاخير در رسیدگی به این امر وجود ندارد.
هدف از حفاظت از اين عرصه ها توسعه گردشگري يا اکوتوريسم، ارتقاي تنوع زيستي و نيز بهبود شرايط زيست و تکثير وحوش در اين عرصه ها است.
راهای ورود به منطقه:
برای ورود به این منطقه بعد از گذر از ۲۵ کیلومتری جاده اصلی همدان – ملایر بایستی از مسیر روستای سیاه کمر به سمت روستای آب هندو حرکت نمود. جهت رسیدن به قسمت های شمالی منطقه نیز از تپه فرعی روستای آب هندو به سمت روستاهای مولوجه و قوزلیجه حرکت نمود. راه دیگر ارتباط با منطقه مسیر روستاهای نشر و مسلم و آباد میباشد. در پیرامون منطقه روستاهای قوزلیجه،آب هندو،حیران،مسلم آباد، نشر،برکت آباد، تاهون آباد وخردمند واقع شده است.
حدود اربعه منطقه:
شمالاً : از محل تلاقی جاده آسفالته سیاه کمر و جاده شوسه آب هندو به برکت آباد در جهت شرق در امتداد جاده شوسه تا روستای قوزلیجه.
غرباً: از محل تلاقی جاده جیپ رو کریم آباد – قشلاق احمد ویس به سمت شمال در امتداد همین جاده تا روستای نشر و از آنجا در امتداد جاده آسفالته به سمت شمال غرب تا تقاطع جاده آسفالته سیاه کمر وجاده شوسه آب هندو- برکت آباد.
جنوباً: از جاده آسفالته منتهی به خردمند در امتداد جاده آسفالته تا محل تلاقی با جاده جیپ رو ابتدای روستای کریم آباد به قشلاق احمدویس.
شرقاً: از روستای قوزلیجه در ادامه مسیر جاده جیپ رو در جهت جنوب تا روستای مسلم آباد و از آنجا در امتداد جاده آسفالته تا روستای خردمند
معرفي سايت[ویرایش]
تاریخ وفرهنگ منطقه شراء(قهاوند)
حسین زارعی
این وبلاگ برای معرفی منطقه قهاوند واقع در استان همدان ایجاد شده امید است دوستان ما را در این زمینه یاری کنند.
عزیزانی که تمایل به ارسال مطالب و عکسهای خاطره انگیز از روستا و نیاکانمان را دارند خواهشمند است مطالب و عکسهای خود را به نشانی زیر ارسال نمایند.
تماس بامن:zarei۱۲۱۲@yahoo.com
http://avisen.blogfa.com/۱۳۹۲/۱۰