پهنایی


روستاي پهنابي/ قاینات / خراسان جنوبی
روستای پهنایی که در فاصله ۱۰ کیلومتری جنوب شهر قاین قرار دارد. با قرار گرفتن در منطقه خوش آب و هوا و نسبتا کوهستانی که قناتهای معروف بادمک، جویبار یک، کاسیچ، خدری، چشمه ریگی، کوساچ،... آن را احاطه کرده اند و همچنین کوه های سر به فلک کشیده و تفرجگاه های طبیعی به همراه درختنا بادام، انجیر کوهی، زرد آلو و توت ..و قرار گرفتن مزار بی بی کبری گوشیک در حوالی آن باعث جذب مسافران و زائران زیادی به این منطقه شده و کلا به عنوان منطقه تفریحی در تمام شهرستان شناخته شده است.


معرفی روستا[ویرایش]

روستای پهنایی که در فاصله ۱۰ کیلومتری جنوب شهر قاین قرار دارد.
با قرار گرفتن در منطقه خوش آب و هوا و نسبتا کوهستانی که قناتهای معروف بادمک، جویبار یک، کاسیچ، خدری، چشمه ریگی، کوساچ،... آن را احاطه کرده اند و همچنین کوه های سر به فلک کشیده و تفرجگاه های طبیعی به همراه درختنا بادام، انجیر کوهی، زرد آلو و توت ..و قرار گرفتن مزار بی بی کبری گوشیک در حوالی آن باعث جذب مسافران و زائران زیادی به این منطقه شده و کلا به عنوان منطقه تفریحی در تمام شهرستان شناخته شده است.
دشت حاصلخیز شمالی آن به همراه حفر ۷ الی ۸ حلقه چاه عمیق که باعث رونق کشاورزی و دامداری در این روستا شده است که این رونق خود نیز موجب جلوگیری از مهاجرت مردم این روستا شده و حتی زمینه جذب مهاجر از روستاهای اطراف نیز شده است.
روستای پهنایی با ۵۵۰ خانوارجمعیت و بافت جمعیتی غالب کشاورز و دامدار در تقسیمات کشوری جزء دهستانها قرار گرفته است. و دارای مشخصات جغرافیایی به شرح ذیل می باشد.
این روستا در خراسان جنوبی قرار داشته و جزء روستاهای بخش مرکزی شهرستان قائنات می باشد. که در جنوب شهر قاین و در فاصله ۱۰ کیلیومتری از این شهر قرار دارد.
این روستا دارای جاده ای آسفالته و برق، آب لوله کشی، تلفن، و اخیرا گاز می باشد.
روستای پهنایی از طرف جنوب به روستاهای زول و گوشیک - از طرف شرق به روستای تندیل وکارخانه سیمان قاین - از غرب به روستاهای علی آباد سفلی و علی آباد اولیا و در نهایت از شمال به شهرستان قاین و روستای اکبریه محدود می باشد.


بافت جمعیتی روستا از لحاظ حد نصاب علمی سطح بسیار خوبی را دارا می باشد. و اکثر جوانان این روستا تحصیل کرده و دانشگاهی می باشند- در این روستا حدوداً ۷۵ نفر معلم و تعداد زیادی کارمند و شاغل در مناصب دولتی مشغول به کار می باشند.

آب و هوا[ویرایش]

آب و هوای روستای پهنایی قاین تا حدودی سرد و معتدل است و از آن جا که تمام حد فاصل پهنایی تا قاین سرسبز است چاه های عمیق کشاورزی این دشت شیب دار را به صورت باغ و جنگل درآورده، بنابراین وقتی از قاین به روستاهای زول و پهنایی حرکت می کنی مناظر زیبا و باغ های پسته و زرشک و کشتزارهای آن انسان را به وجد می آورد.
به خصوص عصر و هنگام غروب که بیشتر کشاورزان و دامداران سرگرم کار و فعالیت هستند عبور از جاده و کنار این باغ ها و مزارع سرخوشی و احساس شادی درونی انسان را ۲ چندان می کند علاوه بر این مزارع، باغ های اصلی پهنایی و دره های انجیری و پر گیاه و کوهپایه های زیبایش پهنایی را چون نگینی در بر گرفته و شاید به علت همین شرایط خاص جغرافیایی است که مردان، زنان و جوانانی تیزهوش و سرحال و سرخوش دارد.روستای پهنایی دارای تفریح گاه های خاصی همچون بادامک، جویباریک، کوساچ و چشمه ریگی است که در فصول خاصی از سال از سراسر منطقه برای تفریح و گردش به آن جا می روند.
این روستا با وسعت حدود ۷۰ هکتار تابع دهستان حومه قاین واقع در بخش مرکزی شهرستان است که با ۵۶۲ خانوار و جمعیتی بیش از ۲ هزار نفر از طرف جنوب به روستاهای زول و گوشیک و از طرف شرق به روستای تندیل و کارخانه سیمان و از غرب به روستاهای علی آباد علیا و سفلی و از شمال به شهر قاین و روستای اکبریه محدود است.

وجه تسمیه[ویرایش]

وجه تسمیه نام پهنایی بخاطر قرار گرفتن این روستا در وسط پهنای دشت بوده و دارای قناتها و چاه های زیادی جهت کشاورزی می باشد.
وجه تسمیه نام روستا به دلیل قرار گرفتن در وسط یا پهنای دشت است و اهالی علت دیگری را عنوان نمی کنند. قدمت روستا بیش از ۵۰۰ سال است که بیشتر اهالی تا پشت هفتم و هشتم خویش را با شجره نامه و سینه به سینه می شناسند.
روستای پهنایی در فاصله ۹ کیلومتری جنوب شهر قاین قرار گرفته از نظر فیزیکی ۲ نوع بافت ساختمانی دارد، بافت قدیمی شامل خانه های فرسوده و گلی قدیمی است و اهالی درصدد اصلاح بنا به شیوه جدید هستند و دیگری بافت جدید که با مصالح روز آجر، آهن برابر با استانداردهای مهندسی و مقاوم در برابر زلزله با نظارت مهندسان ساختمانی دولتی ساخته می شود.

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای پهنایی



جعبه‌ابزار