چاه حسین جمال
چاه حسين جمال شهرستان
دشتی - استان
بوشهر روستای چاه حسین جمال در ۴۸کیلومتری جنوب غربی خورموج و۱۸کیلومتری غرب شهر
کاکی قرار دارد که از جنوب به روستای
کردوان واز غرب به کوه مند واز شرق به رودخانه مند واز شمال به روستای
شیخیان متصل میشود .
در جنوب روستای چاه حسین جمال تپه ای باستانی و با جهت شرقی – غربی قرار دارد که بنا به استناد اهالی منطقه از بقایای کوشک دشت است بر روی این تپه که ارتفاعی بیش از سه متر دارد و شالوده دیوارها و کوپال و شکسته خمره های قدیمی به آسانی قابل مشاهده است می گویند این جا زمانی مسکن گبرها ( آتش پرست ها ) بوده است .
••••••••••••••
معرفی روستا[ویرایش]
روستای چاه حسین جمال قسمت غربی بخش کاکی از شهرستان دشتی در استان بوشهر واقع شده است و از شمال به روستای شیخیان باغ پیر و از جنوب به دشت باستانی کوشک و تل چاه حسین جمال در هممرزی روستای کردوان علیا و از غرب به کوه مند حد و از شرق به رودخانه زیبای مند میرسد.
آنچه از تاریخچه روستا در کتاب تاریخی ، جغرافیایی (مرآت البلدان تالیف اعتماد السلطنه محمد حسن بن علی المراغی میگوید قریه ای است از بلوک دشتستان <در قدیم به دشتی و دشتستان میگفته اند>که خود به استناد کتاب معجم البلدان تالیف یاقوت بن عبد الله حموی الرومی بغدادی که کتابی است جغرافیایی استناد کرده است )بیانگر آنست که دارای قدمتی به اندازه تاریخ اسلام و با تاملی در آثار باستانی به جا مانده در تل کوشک به قدمت روستا به اندازه تاریخ ایران باستان وبالاخص ادوار هخامنشیان پی میبریم.
طبیعت زیبای روستا از گرداب شهرسو(کلمه شهرسو یا شرسو ازمشتقات شهرستان است وبه این معنی است که در گذشته در ایجا شهر یا محل سکونت بوده است) در شمال شرقی روستا تاگرداب کسپ (مسمی به دلیل اینکه در قدیم درکنار این گرداب باغی بوده که بیشتر نخیلات آن نخل کسپ بوده است)در جنوب شرقی روستا در بهار چنان شادابی به بیننده میدهد که گویی فارغ از این دنیاست.صنعت توریسم در این روستا مانند سایر نقاط استان دچار بی ملاطفتی است.تابستان سوزان و گرم و خشک در نیمه اول و گرم و مرطوب نیمه دوم با شنای دلچسپ در گردابهای نامبرده و ماهیگیری و تناول رطب گنتار با کمی آب از چاه های چه عالی و چاه های عبدالله و زایرحسن(که متاسفانه در حال حاضر بلا استفاده مانده اند و در زمانی آب روستا وروستاهای اطراق را تامین میکرده اند)به کلی فراموش میشود.
پاییز که از گرد راه میرسد همه مشغول کاشت گندم میشوند و زیبایی پاییز جنوب زمانی بیشتر نمایان است که در ماه آذر (برج قوس) بارانهای سیل آسا و ابرهای تیره همچون سپاهی شمشیربدست نمایان میشوند واوج زیبایی در نگاه ساکنان بوم با دیده بصیرت در آن لحظه نمایان تر است.در زمستانهای سالهای کم پرباران سرسبزی دشتهای وسیع و رقص طلایی غروب هنگام گندم زارهایش نیاز انسان به دیدن دشتهای حاصلخیز چرنزیوم روسیه (حاصلخیزترین زمین های کشاورزی و بخصوص گندم در جهان) را با پاسخی شگرف به ژرفای احساس غیورمردانش و به وسعت دشت اندیشه نامدارانش برآورده میکند.اما در سالهای کم بارش و قحطی اینجا در نگاه اول جز بیابانی بی آب و علف نیست اما دقتی اندک زیبایی طبیعت را با کمی اندیشه برای دور شدن از عادت کویرزدگی باز هم زیبایی چشمان ناظر را عاشق و دلباخته میکند.
اصالت ساکنان روستا[ویرایش]
طبق کتاب آقای دکتر سعیدی نیا عضو هیئت علمی دانشگاه خلیج فارس بوشهر ساکنان شهرستان دشتی دارای اصالت عدنانی هستندو. در تکمیل این سخن به استناد نقل سینه به سینه نسب مه همواره حفظ و انتقال آن امری ضرور برای پیشینیان بوده باید عارض گردم که نسب چاه حسین جمالی ها به چند شاخه میرسد اما در طول زمان بنا به ارتباطات و ازدواج در حال حاظر همه به نوعی به هم دارای ریشه نسبی مشترکی هستند.زایر محمد جاج صالح ابن عبدالله(جد پنجم مرادیها و پرجودهاو منفردیها)( و حسین درمخفف حسین ابن حیدر (جد هشتم خواجه ها و اسکندری ها) و حسین جمال که از ۱ و نیم قرن پیش به عراق مهاجرت کرده اند از ساکنانی هستند که ما از آن اطلاع داریم ولی از نسلهای قبل اطلاعات دقیقی در دست نیست
اماکن زیارتی[ویرایش]
امام زاده شهیدان امام زاده شاه زنان بی تش خاتی
اماکن گردشگری و تفریحی[ویرایش]
اماکن دیدنی کوه مند شامل کلات سیاه-تنگه گراز خارو -ان مردنو -تهل او یا تلخ آب-شیخ حسنو-تلی بیه- تنگه کومتری-غار پیرمرد ودر روستا سد چاه حسین جمال گرداب شرسو-گرداب کسپ-تل(دشتکوشک)-باغ کوری- استفاده از راهنما برای فصول مختلف به شناخت و لذت شما بیشتر کمک میکند.البته داشتن چند عکس یادگاری از دشت زنبیلو در زمان بهار با زمینه درختان کرهپو سوزتل غله یا عکس هنگام شریجه آزاد دز شهرسو جهت یادآوری خاطرات زیبا توصیه میشود.
در فصل بهار زمینهای گندم کار درختان جیکا (گندرو) و هکال(قارچ) به شما هدیه میدهد.گلهای شب بو در چهارگوشه روستا (بخصوص اطراف بندهای کالی) شب هنگام رهگذران را به روئایی واقعی از طبیعت دلخواه و خوشبو و معطر پیوند میدهد.مشام شب سرزندگی و نشاط پر ستارگی خود را به سجده بر زمین ارزانی میدهد و به وضوح ستارگان در آغوش تواند اگر شبی بهاری را در آن طبیعت بسر بری.
اقتصاد[ویرایش]
معیشت اهالی روستا مبتنی بر کشاورزی و دامداری و باغداری به صورت محدود میباشد که مشاغل ذکر شده به صورت سنتی است.قامت بلند و استوار باغ های معروف زایرجمالیها-کشتو-شهرسو-کوری-مرمیو و ... نشانگر آنست که سالها قوت اهالی را بی منت داده اند و اکنون از عمر پر ثمر خویش یادگارانی دارند.
حیوانات پرندگان (حیاط وحش) روستا[ویرایش]
شغال گرگ آهو کبک غاز چغول کوکو گنجشک پلیکان بلبل تیهو چرخ باز عقاب لاشخوار روباه کفتار سگتوره دبیل انواع دمجنبابک ها کفتر کوهی هدهد کلاغ چیرو کلاغ شاهین باشه مرغ شب سار بهری هوبره و پرندگان مهاجر شامل درنا غاز های وحشی ومرغابی ها پلیکان مرغ دریایی(شالو)و مرغ ماهی خوار تیتوونگ گرونگ بلبل و خزندگان شامل انواع مارهای سمی و غیر سمی گرم سیری مانند کبری و... و انواع مارمولکها.
۷)
همیشه حب اهل بیت و ایمان به حقیقت و حقانیت در وجود مردم شجاع و دلیر و تاریخ ساز و ماندگار روستا ریشه ای عمیق داشته است از پیشگامان برگزاری مجالس سوگواری اهل بیت علیهم السلام در روستا مشهدی حسن ابن عباس ابن خواجه بوده است واندکی پس از آن سید عبدالعلی حسینی پدر حاج سید محمد حسینی در این راه همت گماشت.
اینان سالها باشرایط سخت زندگی آنروزها محافلی گرم داشته اند که هنوز در صفحه ی اذهان اهالی زنده و در ذهن تاریخ به یادگاری ریبا مبدل شده است.جسینیه سیری(مخفف سه دری) مشهدی حسن در ایام محرم غلغله ای به خود میدید.از روستاهای همجوار هیئت های سینه زنی هرشب بعد اتمام مراسم بخصوص در امام زاده در این حسینیه جمع شده و سینه میزده اند.زاکران و نوحه خوانان این مجالس مرحومان حیدر اسکندری-خذر کاشفی-غلامحسین کاشفی-و ... باصدای غرایشان صفای عرفانی مجلس را چند بابر می کرده اند. سیری حسینیه ای خشتی و گلی دارای سه در و چند پنجره به طوری که در ایام تابستان هوای درون را تا حدی مناسب نگه دارد.مرحوم زایر حسین شیخیانی تنها روضه خوان این حسینیه و دیگران از کرامات اهل بیت و نصایبی که در این محافل بهره مند گشته اند داستانها نقل کرده اندکه عمری باقی باشد سخنی شایسته خواهیم راند.
سايتها و وبلاگهاي روستا[ویرایش]
chahossenjamal.mihanblog.com/ ۱khajeh.blogfa.com