چاهملک
روستاي چاهملک/
خوروبیابانک /
اصفهانتقریبآ دو سوم از خاک ایران به مناطق گرم وخشک اختصاص دارد که در سلطه ی دو دشت کویر ولوت می باشد. در این میان در قسمت شمال شرق استان اصفهان که در دشت کویر واقع شده است، در بخش خور روستای کوچک چاهملک قرار دارد. بعد از شهرستان نائین و روستاهای انارک ، چوپانان ،جندق در فاصله ی ۲۰ کیلومتری پلیس راه جندق خور واقع شده که از غرب وارد چاهملک می شویم و از شرق به فاصله ی ۴۵ کیلومتری خور وبیایانک ازآن خارج می شویم. در قسمت جنوب غربی ، روستای قادر آباد و هاشم آباد که از مزارع بزرگ و حاصلخیز چاهملک است و اما در قسمت غربی آن روستای آبادان که درست نقطه ی مرکزی ایران می باشد قرار دارد.
معرفی روستا[ویرایش]
تقریبآ دو سوم از خاک ایران به مناطق گرم وخشک اختصاص دارد که در سلطه ی دو دشت کویر ولوت می باشد. در این میان در قسمت شمال شرق استان اصفهان که در دشت کویر واقع شده است، در بخش خور روستای کوچک چاهملک قرار دارد. بعد از شهرستان نائین و روستاهای انارک ، چوپانان ،جندق در فاصله ی ۲۰ کیلومتری پلیس راه جندق خور واقع شده که از غرب وارد چاهملک می شویم و از شرق به فاصله ی ۴۵ کیلومتری خور وبیایانک ازآن خارج می شویم. در قسمت جنوب غربی ، روستای قادر آباد و هاشم آباد که از مزارع بزرگ و حاصلخیز چاهملک است و اما در قسمت غربی آن روستای آبادان که درست نقطه ی مرکزی ایران می باشد قرار دارد.
چاهملک را روستاها و آبادی های کوچک احاطه کرده اند که بیشتر مزارع و دشتهای حاصلخیز در فاصله های ۵ الی ۱۰ کیلومتری از هم قرار گرفته اند که تا شعاع ۱۱ کیلومتری را مانند زمرٌد سبز در بر گرفته است . قسمتهای جنوبی و شمالی آن راکوهها احاطه کرده اند که تفریخ گاههای زیبا و طبیعت خشن کویر رانمادین است .
در قسمت شمالی کوههای آهنگران ، گنبدین ، لرزان، هزار دره -الوزیر ازبک ، اورچینی ،هفتاد حلٌه، کوه رود خانه سفید، که چشم انداز بی نظیر طبیعت بی جان سنگ لاخ ها و صخره های کوهها دارد. درختان گز و طاق وبنه و بادام صحرایی که مقاوم وصبور در میان شنزار های روان و کوههای سخت می روید و حکایت از گذشت قرون واعصار دارد، دیدن چنین مناظر بدیع روح لطیف و زبانی ناطق به آدمی می بخشد. از میان این کوهها ،قنات آبی سینه ی زمین را شکافته و زلال و شاداب به سمت روستا می آید که صرف آبیاری در کشاورزی می شود. این آب ،مقدس ومظهر ایستادگی و مقاومت است.قداست آب به اندازه ای مهم است که انسانهارا در این کویر سوزان پیرامون هم نگه داشته است.
از میان کوههای شمالی ،شاخ های به هم پیچیدۀ بزهای کوهی هویداست.فرمانروایان کوهها از شکاف صخره ها، این روستا را نظاره می کنند.
درختان وگیاهان قسمت شمالی،گرمسیری هستند ودر تابستان می رویند ازجمله درختان تاغ،گز، بنه کوهی ، بادام کوهی ، زرشک وحشی (انارو)که غذای کبکهاست، می روید .
کوههای قسمت جنوبی که مانند رشته کوهی حصار در پشت چاهملک کشیده و سربازان همیشه بیدار هستند ،کوههای «خشخاش
[۱] »،«انجیری»، «چاه خوابور»،«کوه سفید» ،« باغ یوز پلنگ» می باشد. در این قسمت بیشتر به علت جوانتر بودن کوهها در میان دهانه ی هر دره سیل بند های(سدهای کوچک که برای ذخیره ی آب در میان دو دره می ساختند و تا تابستان این آب باقی می ماند)ساخته شده که از سرازیر شدن آب باران در زمستان از کوهها به داخل سیل بند ذخیره می شود.
حیواناتی چون روباه ، شغال ،خرگوش ،گربه ی وحشی ،خار پشت، بز کوهی ، قوچ ،میش،چپش(برنر)، کفتار و پلنگ در این زیستگاه زندگی می کنند. پرندگان بی شماری که در نوع خود بسیار عجیب ودیدنی هستند مانند عقاب ،شاهین،باز،قرقی،کبک، تیهو،هوبره، فاخته،سینه سرخ،سیاه سینه،چکاوک کاکلی ،هدهد ، دم جنبانک(چرو)،کبوتر وحشی ، یا کریم،چکاوک وجود دارد وهمچنین پرندگان مهاجر در کنار استخرها و زمینهای زیر کشت در فصل مهاجرت دیده می شوند که از جملۀ آن انواع اردک،پرستو ،لک لک،حواصیل وغاز هستند.
در این روستا فصل به دو قسمت زمستان وتابستان تقسیم می شود زیرا تابستان آن از اردیبهشت شروع می شود و زمستان آن از آبان آغاز می شود که برای رهایی از گرما به خنک کننده و از سرما به گرم کننده روی می آورند. اما شبهای تابستان کویر، بسیار روح بخش است.تنفس در هوای آن ونظاره کردن به آسمان پر ستاره که حتی ذره ای از آلودگی جوی در آن نیست ،بیماران تنفسی وقلبی بی شماری را برای مداوا به سمت خود جذب می کند. در ایام تعطیلات جمعیت بی شماری به روستا آمده. تعدادی از کوه های آن به معادن سنگ تبدیل شده است وازآنها بهره برداری می کنند.این کویرفواید بسیاری دارد که اگر آب آن تأمین می شد بهشتی بر روی زمین بود.
گیاهان این کوهها به سه دسته ی ۱- دارویی ۲- علوفه ای ۳- درختچه های عمومی تقسیم می شوند که گیاهان دارویی آن بسیار زیاد است، ازجمله گیاه حنظل با نام علمی cirtullus colocyhthis که خزنده و پیچک دار شبیه به هندوانه و به اندازه ی پرتقال است که بسیار تلخ و سمی می باشد که جهت درمان کرمچه(اکیسور) اسهالهای عفونی،انگلهای روده ای به کار می رود.
گیاه آنغوزه که با نام علمی Heracleum Faetide که هم گیاه آن در انواع غذاها و آش ها استفاده می شود و هم عصاره ی آن برای تهیه صمغ ساقه ی، این گیاه را تیغ می زنند و ماده ی شفاف و زرد رنگ خارج شده از آن بدست می آید. این گیاه به دو صورت بدبو وخوشبو است که در این کوهها نوع بدبوی آن (البته در تمام مناطق ایران نوع بدبو می روید )می روید که مصرف درمانی دارد. صمغ این این گیاه ، ذهن را نیکو و حافظه را زیاد می کند،باعث رفع بوی بد دهان می شود، دستگاه گوارش را تقویت می کند وشیر زنان شیرده را زیاد می کند.
گیاه
پونه با نام علمی Mentha pulegium .گل این گیاه بنفش است که از برگ و گل آن جهت درمان استفاده می شود. باد شکن و خلط آور است و جوشانده ی آن برای ضد عفونی کردن زخمهای باز ناشی از سوختگی مفید است به علت حساس بودن به بعضی ویروس و باکتری ها در درمان مرض سیاه سرفه مفید است برای آسم و نقرس بسیار مفید است.
گیاه
شاه تره بانام علمی Fumaria گیاهی علفی وکوچک قد که گلهای به رنگ بنفش مایل به قرمز دارد که آب جوشانده برای زخمها سوداوی
[۲] وجرب
،کچلی استفاده می شود ودر محل نیش زنبور می توان عصاره را خمار کرد، درد را التیام می دهد. و کسانی که عطش فراوان دارند با خوردن شاه تره ،عطششان بر طرف می شود .
گیاه
پر سیاوش با نام Adiantum veneris . این گیاه داروی خوبی برای درمان رطوبت اضافی ششها -جهت التیام سرفه های مزمنو رطوبتی- باز کننده راه هوایی در بیماران آسم و تنگی نفس - کشنده ویروس هاری - آب جوشانده پر سیاوشان تقویت کننده موهای بدن است .
اسطوخودوس با نام علمی Lavandula stueches =شاه اسبرم روسی. این گیاه معطر وزیباست که لطیف کننده بدن است. برای افرادی که فوری عصبانی می شوند مفید است. برای درمان وسواس - مالیخولیا - تشنج- اِسترخاء(سست شدن)- غم واندوه وعفونت اندامهای داخلی مفید است و برای تقویت بینایی وشنوایی مؤ ثر می باشد.
گیاهان بسیاری چون
آویشن - سُسُرم -شکم پاره - زیره سبز وسیاه که جنبه درمانی دارند. اما گیاهان علوفه ای آن ترخ - قیچ - قلم - پرشم -ساق گنجشک (لنگ چقو) اشم است که در زمان چرای گوسفندان مورد استفاده قرار می گیرد که هم شیر گوسفندان را زیاد می کند هم قدرت باروری آن زیاد می شود و هم گوشت گوسفندان لذیذ است.
طبیعت اکثر گیاهان این کوهها گرم وخشک است برگها به شکل سوزنی شکل و ساقه ها خاردار هستند. با شروع فصل بهار، تمام پستی ها وبلندی ها پوشیده از گیاهان کوچک قد سبز با انواع گلهای زیبا که گویی زمین را با قالی فرش کرده اند ،می شوند.
ریزش برف وباران در این روستا بسیار کم است و بیشتر در شش ماه آخر سال و یک ماه اول سال است که در بعضی مواقع به علت شدت باران و نزدیکی کوهها به منطقه ی مسکونی ،آب از قلٌه ی کوه سرازیر شده و رود خروشانی از پست ترین قسمت جاری می شود که در سطح مسطح زمین به صورت سیل در آمده و خساراتی به کشاورزان وارد می کند. نا گفته نماند که وزش باد بیشتر از نزول باران است. در بعضی مواقع همراه با وزش باد ملخ ها به مزارع و درختان حمله می کنند. انواع آفات نباتی به بوته ها می نشیند و آنها را خراب می کند که این خود یک خسارت بسیار بزرگ برای کشاورزان این منطقه که شغل یک سوم از آنها کشاورزی است محسوب می شود .بخار آب در تابستان به حد اعلای خود می رسد و ریگ ها وشن ها را خشک می کند که در قدیم مردم این روستا برای درمان دردهای عضلانی و ماهیچه ای خود را زیر ریگهای داغ می کردند که با جذب آب بدن و داغی شن درد آنها زایل گردد.
منبع[ویرایش]
وبلاگ روستای چاهملک