چتن


شهرستان نوشهر استان مازندران


موقعیت عمومی روستای چتن


ویژگی های تاریخی و طبیعی و نام رسمی روستا[ویرایش]

چتن نام محلی آن چهلتن می باشد. این روستا در دهستان پنجکرستاق ، بخش کجور ،‌شهرستان نوشهر واقع شده است.
ارتفاع این روستا از سطح دریا ۱۵۰۰ متر میباشد. فاصله روستا از شهرستان نوشهر ۶۷ کیلومتر می باشد.
به لحاظ موقعیت جغرافیایی، کوهستانی بوده از سمت شمال به روستای سادات آباد ( تازه آباد ) و ناصر آباد و از سمت جنوب توسط کوهی به نام لَت سی احاطه شده که یک راه قدیمی دارد که گذشتگان از این راه برای فروش محصولات دامی خود خصوصأ کره حیوانی به تهران مسافرت می کردند. از سمت شرق که توسط اراضی جنگلی پوشیده شده به روستای اسلام آباد و از سمت غرب که توسط اراضی جنگلی و باغی پوشیده شده به روستای کیکو و منجیر راه دارد.
به طور کلی وجه تسمیه و تاریخچه این روستا با خصوصیات اجتماعی آن سنخیت دارد. وجه تسمیه این نام به دلیل وجود آرامگاه چهل تن از امامزادگان در گذشته های دور در این منطقه می باشدکه امروزه به جز یک آرامگاه به نام امامزاده محمد واقع در کوه ایوار که در سمت جنوب شرقی روستا واقع شده، آثاری از این آرامگاه ها وجود ندارد اما همچنان به این نام معروف بوده و به مرور زمان به چتن تغییر نام داده است.
مردم این روستا به گفته ریش سفیدان از "سینَک" منطقه ای در تهران به خاطر اینکه علاقه زیادی به زراعت و دامداری داشتند به شمال و این منطقه مهاجرت کردند.
این روستا در طرح ساماندهی و ناحیه ای به صورت اقماری در حوزه عمرانی روستای ناصرآباد، مجموعه دشت نظیر و منظومه کجور قرار دارد و خدمات برتر و حیاتی یا از این مراکز دریافت می کرده که اکنون بیشتر خدمات را از شهر پول در یافت می کنند.
روستا در دل ارتفاع رشته کوه البرز قرار گرفته که دارای آب و هوای نسبتأ خنک در تابستان و سرد در زمستان می باشد.از آنجائیکه روستا در دل جنگل قرار گرفته و منظره ی بسیار زیبایی دارد توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند.
با توجه به اینکه روستا دارای تعداد ۳۰ حلقه چشمه می باشد که دو رودخانه به نام علی شیرود و تنگه را تشکیل دادند در سال ۱۳۷۵ اداره آب و فاضلاب روستایی شهرستان نوشهر آب یک چشمه را لوله کشی کرده و منبعی در قسمت جنوب شرقی روستا قرار دادند و آب شرب بهداشتی برای مردم فراهم نمودند که متأسفانه هنوز نیمی از خانوارهای روستا به این آب دسترسی ندارند.

ویژگی های اجتماعی و فرهنگی[ویرایش]

جمعیت روستا طبق سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰، ۱۵۸ خانوار با جمعیت ۵۷۳ نفر میباشد.
میانگین جمعیت روستا جوان بوده و نرخ بیکاری نسبت به ده سال قبل کاهش یافته است.به علت نبود امکانات و واحدهای صنعتی و صنایع کارگاهی همچنین توجه جوانان به کارهای سبک و فنی جمعیت مهاجر روستا رو به افزایش است.
زبان مردم روستا فارسی با لهجه مازندرانی می باشد که با لهجه مردم مرکز استان که لهجه اصیل مازندرانی دارند به علت هایی فرق دارد که یکی از علت ها به نظر می رسد مهاجرت بیشتر مردم پایتخت(تهران) به شهرستان چالوس و نوشهر می باشد که مردم این شهرستان ها نیز با خودشان غالبأ فارسی صحبت می کنند.
آداب و رسوم مردم بیشتر متأثر از عوامل مختلف جغرافیایی،تاریخی و مذهبی منطقه است. مشارکت مردم روستا در کارهای اجرایی، کشاورزی، عروسی و عزاداری خوب و پسندیده میباشد.
مردم روستا مسلمان و شیعه مذهب میباشند که ارادت خاصی نسبت به انبیاء و ائمه داشتند و دارند که همین امر سبب شد در دوران گذشته افرادی مثل شیخ نادعلی سینکائی ، شیخ مظاهر سینکائی ، سیدعلی اکبر موسوی ، سید مرتضی فاطمی و سید یعقوب فاطمی پرورش یافتند و در این روستا به تدریس علوم ابتدایی قرآنی مشغول بودند.
اکنون نیز افراد روحانی به نامهای حجت الاسلام سید اسماعیل فاطمی، حجت الاسلام سید فاضل موسوی، حجت الاسلام احد سینکائی، حجت الاسلام عنایت ذوالقدر در لباس روحانیت مشغول خدمت در این جامعه هستند.

ویژگی های اقتصادی[ویرایش]

فعالیت های اقتصادی روستا در سه محور اصل کشاورزی ، صنعت و خدمات بوده است. که پایه اقتصادی روستا کشاورزی میباشد. زمین های زراعی در اطراف روستا قرار دارد که به صورت دیم و آبی کشت میشوند. حدود ۱۰۰ هکتار سطح زیر کشت روستا میباشد که ۷۰ هکتار گندم و جو، ۳۰ هکتار سطح را باغات به خود اختصاص داده اند. متأسفانه به علت فقدان امکانات و ادوات کشاورزی و شیب بودن زمین ها و روی آردن جوانان به شغل های فنی و سبک زراعت در روستا تقریبأ به حد صفر رسیده است>/

ویژگی های کالبدی[ویرایش]

مهمترین عامل پیدایش روستا، آب کافی، زمین فراوان و مراتع و جنگل و نزدیکی به شهر بوده است. بافت روستا در قسمت هسته اولیه و قدیمی به صورت ارگانیک می باشد که با مصالح کم دوام و فرسوده است و یا در قسمت خارجی و ورودی روستا بافت حاشیه ای و جدید است که با مصالح با دوام تری می باشد. به طور کلی روستای چتن در زلزله سال ۱۳۸۲ با تخریب بالایی مواجه بوده که در این سالها با توجه به تسهیلاتی که از جانب بنیاد مسکن و سایر نهادهای ذیربط ارائه می گردد روبه نوسازی و بهسازی می باشد.

امکانات و قابلیت های اقتصادی[ویرایش]

زمینه های مناسبی برای پرورش دامداری به ویژه دامداری بزرگ وجود دارد. از خاک نسبتاّ حاصلخیز و اقلیم مناسب برخوردار می باشد. دارای نیروی انسانی مناسب و ارزان می باشد. زمین های مناسب ایجاد وگسترش صنایع دستی و خانگی وجود دارد.
با این وجود از محدودیت های اقتصادی نیز برخوردار می باشد. از جمله:
۱-شیب تند دامنه ها و اراضی زراعی
۲-کمبود آب کشاورزی
۳-سنتی بودن تولید
۴-بالا بودن هزینه های تولید
۵- نبود خدمات پشتیبان تولید کشاورزی.

امکانات و خدمات روستا[ویرایش]

۱- خانه بهداشت
۲- پایگاه مقاومت بسیج
۳- دبستان
۴- تلفن
۵-برق
۶- حمام عمومی
۷- آب شرب لوله کشی و بهداشتی
۸- مسجد قدیمی
۹- جاده آسفالته
دهیاری روستا در سال ۱۳۸۸ تأسیس شده که اعتباراتی از طرف استاندار مازندران در قبال خدمات اجباری برای این روستا در نظر گرفته است که سبب انجام خدمات برای روستا و مردم شد از جمله جمع آوری بهداشتی زباله سطح روستا، روشنایی تمام معابر روستا، لایرویی رودخانه ها و...

پیوندها[ویرایش]

وبلاگ های زیر را مشاهده کنید
وبلاگ چتن کجور مازندران    
وبلاگ روستای چتن    





جعبه‌ابزار