چلیچه


روستاي چليچه/شهرستان فارسان / چهارمحال و بختیاری


معرفی روستا[ویرایش]

روستای چلیچه: این روستا دردامنه ی کوه جهانبین وکوه تربلی درشهرستان فارسان واقع گردیده که ازنظر موقعیت درشرق این شهرستان و درفاصله ی ۹ کیلومتری آن می باشد.سرزمینی بادشتهای نسبتا وسیع وسرسبز وچشمه های جوشان درتپه های بالا دست چهره ای زیبا از خود نشان داده است.

موقعیت جغرافیایی[ویرایش]

روستای چلیچه: روستای چلیچه دراستان چهارمحال وبختیاری، شهرستان فارسان، دهستان میزدج سفلی واقع گردیده است .فاصله این روستا ازمرکز شهرستان فارسان ۹کیلومترمی باشد.
جاده دسترسی به این روستا آسفالت است.این روستا درقسمت شرقی مرکز شهرستان فارسان واقع گردیده است ، همچنین ازغرب به روستای کران وازطرف شرق به جهانبین وکوه تربلی وازجنوب به روستای چغاهست وازشمال به رودخانه پردنجان محدود می گردد باتوجه به نقشه های توپوگرافی موجودبامقیاس۲۵۰۰۰/۱ دارای مختصات جغرافیایی طول شرقی ۵۰ درجه و۳۷ دقیقه وعرض شمالی ۳۵درجه و ۶۶ دقیقه می باشد براساس این نقشه توپوگرافی ارتفاع روستای چلیچه ازسطح دریا ۲۱۱۶مترمی باشد.

چشمه های روستا[ویرایش]

درقسمت شمال شرقی روستادر ارتفاعات بالا چشمه گردنه واقع شده است. فاصله این چشمه تا مخزن ذخیره آب (توزیع) قریب به ۱۶۰۰متر طول با اختلاف ارتفاع ۱۶۰متر می باشد.این چشمه با آبدهی ۱۵لیتردرثانیه تا ۳۰۰لیتردرثانیه هم برای شرب وهم برای کشاورزی مورد استفاده قرارگرفته است .باتوجه به آبدهی چشمه ونیاز آبی روستا مشکل خاصی ازنظر کمبود به صورت عینی مشاهده نمی گردد وطبق آزمایشات شیمیایی ومیکروبی زیرآب چشمه مذبور ازنظر شرب کاملا قابل قبول بوده وهیچ گونه مشکل خاصی ندارد. مخزن ذخیره این چشمه ۵۰۰ مترمکعبی می باشد .
چشمه خان باباخان(بی بی) درحدود ۳۰۰ متری بالا دست روستا قراردارد فاصله این منبع تأمین تامخزن حدود۱۰۰متربااختلاف ارتفاع ۵ متر می باشد. این چشمه با آبدهی ۵ لیتردرثانیه تا ۱۸۰لیتردرثانیه هم برای شرب وهم برای کشاورزی استفاده می شود. تامین آب آشامیدنی سالم وبهداشتی: آب برای ادامه ی حیات تمام موجودات زنده ازجمله انسان ضروری است. این ماده حیاتی بیش از ۷۰% وزن بدن انسان راتشکیل می دهد.بدن انسان برای انجام صحیح فعالیتهای فیزیولوژیکی، بسته به آب وهوا ومقدارکار، روزانه به دو تاده لیتر آب نیازدارد. معمولا یک لیترآب موردنیازبدن ،روزانه ازطریق موادغذایی مصرفی تأمین می شود.بدن انسان بدون مصرف موادغذایی می تواند بی آنکه به سلامتی او آسیبی برسد تاهفت هفته زنده بماند.اما بدون نوشیدن آب پس ازچند روز ازبین می رود.

چگونگی نامگذاری روستای چلیچه[ویرایش]

درسالهای خیلی دوری که مشخص نیست چندسال پیش است جمعیتی ددر شمال چلیچه فعلی در دره ای که به دره ی راز معروف بوده است زندگی می کردندکه با حمله ی کافرانی که قوم آنها مشخص نیست مورد تهاجم قرار گرفتند و به نزدیک چشمه ای که در جنوب غربی چلیچه فعلی ونزدیک روستای کران قرار دارد به نام چشمه گردوسکنی گزیدند تا اینکه شخصی غریب به نام آقا سیدسعید پا به این سرزمین گذاشت وبااین اتفاق روبروشد وبه این اندیشه رسید که همراه با مردم به این قوم کافر حمله ور شوند واین عمل را انجام دادند ونتیجه آن شکست قوم کافر بودوبعداز این به فکر تهیه ی آب افتادند زیرا قوم کافر چشمه ی آب مراد راآلوده کرده بودندتا اینکه در قسمت پایینی همان دره به خرمن انباشته ای از سنگ برخوردند وبا برداشتن سنگها به چاهی برخوردند که زیر سنگهای انباشته وجود داشت (چل به معنای سنگهای زیاد می باشد) پس چلیچه از چل وچه که همان چاه باشدنامگذاری شدوبعد از وفات آقا سیدسعید درسال ۵۴۷ ه.ق این نام پایه گذاری شد.
راهها و خیابانهای روستای چلیچه: درگذشته های نه چندان دور راهها وخیابانها دارای عرض کم وبه اصطلاح تنگ بودند واکثراین راهها خاکی بوده است اما امروزه با وجود دهیاری فعال واقدامات مردمی تحت نظراستانداری وفرمانداری ، طبق نقشه ساخته شده اند و ۹۵% راهها وخیانها آسفالت شده است. اماکن زیارتی وتفریحی روستا: با وجود آرامگاه آقا سیدسعید درشمال روستا، زیبایی چشمگیری را به ارمغان آورده و همچنین آبمراد نیز از این زیبایی مستثنی نیست و هر ساله گردشگران زیادی را به این روستا می کشاند و همچنین باغ اسعدیه که قلعه ی سالار اعظم درآن واقع است از اماکن تفریحی به شمار می رود.

زبان و دین[ویرایش]

گویش اهالی این روستا فارسی میانه است ودین آنها دین مبین اسلام ومذهب شیعه اثنی عشری است.
روستای چلیچه در حال حاضر: در حال حاضرروستای چلیچه دارای ۱۲۰۰ خانوار وآماری که به دست آمده از شرکت آب و فاضلاب شهرستان فارسان ، این روستا دارای ۱۰۱۹ انشعاب آب است . این روستا دارای ۸ محل آموزش در مقاطع تحصیلی از ابتدایی تا پیش دانشگاهی است و۹ باب مسجد وحسینیه وتکایا ، یک مرکز مخابرات ۲۰۴۰ شماره ای ، یک باب درمانگاه به همراه خانه بهداشت ، چهار باب حمام عمومی ، یک باب کتابخانه و یک باب سالن ورزشی می باشد. این روستا دارای چند کارخانه تولیدی از جمله (گچ ، پلاستیک ، آرد ، صندوق ، تیرچه و بلوک ، قارچ و. . . ) و ۵ واحد گاوداری ۵۰ تا۳۰۰ رأسی ، ۱۳ قطعه باغات میوه و قلمستان هایی که متعلق به کشاورزان است همچنین وجود دهیاری،مرکزدهستان و شورای حل اختلاف یکی از امتیازات خوب این روستا محسوب می شود.
وضعیت کلی آب روستای چلیچه : روستای چلیچه دارای ۱۲۰۰ خانوار و ۱۰۱۹ انشعاب آب است . ارتفاع این روستا از سطح دریا ۲۱۱۶ متر است . روستای چلیچه در سال ۱۳۴۸ دارای ۴۰ شیر آب به صورت عمومی در معابر عمومی بوده است. در سال ۱۳۶۶ کل روستای چلیچه توسط جهاد سازندگی به طول ۱۷۰۰۰ متر (۱۷ کیلومتر) لوله کشی شد. در سال ۱۳۷۷ این روستا تحت پوشش شرکت آب وفاضلاب روستایی قرار گرفت و در سال ۱۳۷۹ نصب کنتور آغاز شد وحدود ۹۷۰ انشعاب کنتور گذاری گردید تا امروز که به ۱۱۱۹ انشعاب رسیده است . آب دهی این روستا از طریق دو چشمه ( چشمه گردنه ، چشمه خان بابا خان ) و دیگری هم از طریق پمپاژ چاه صورت می گیرد . فاصله چشمه گردنه تا مخزن ۱۶۰۰ متر با اختلاف ارتفاع ۱۶۰ متر است . آبدهی این چشمه برای شرب ۱۵ لیتر در ثانیه وبرای کشاورزی ۳۰۰ لیتر در ثانیه می باشد .
چشمه دوم ( چشمه خان باباخان ) : آبدهی این چشمه ۵ لیتر در ثانیه برای شرب و ۱۸۰ لیتر در ثانیه برای کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد . چاهها: چاهی که ابتدا حفر نموده بودند حدود ۳۳ مترعمق داشت وبه علت پایین رفتن آب چاه در سال ۱۳۸۱ چاه دیگری به عمق ۵۴ متر توسط شرکت آب وفاضلاب روستایی در فاصله ۵ متری از چاه اول حفر گردید که در حال حاضراز پمپ شناور ۴ اینج مدل ۵/۳۴۵ پمپ ایران جهت تأمین آب شرب مردم روستا قرار گرفت . (سطح استاتیک ۲۰ متر ـ سطح دینامیک ۲۴ متر) خط انتقال آب از موتور خانه تا مخزن، لوله ۵ اینج گالوانیزه به طول ۲۰۰۰ متر و با اختلاف ارتفاع از موتور خانه تا مخزن ۹۰ متر بدون اُفت اتصالات می باشد و آبدهی این چاه ۱۲ لیتر در ثانیه است.

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای چلیچه



جعبه‌ابزار