چندوکان


مدرسه ۳۶ ساله روستای چندوکان در آستانه تخریب است‌
خبرگزاری تسنیم: مدرسه شهید اسماعیل روستای چندوکان از توابع شهرستان قصرقند با قدمت ۳۶ ساله و از نخستین مدارس قصرقند در آستانه تخریب است.
نسخه قابل چاپ
به گزارش خبرگزاری تسنیم از قصرقند, روستای چندوکان پرجمعیت ترین روستای بخش ساربوک از توابع شهرستان قصرقند است که با مشکلات فراوانی مواجه است.
مدﺭﺳﻪ شهید اسماعیل ﺭﻭﺳﺘﺎﯼ چندوکان ﺍﺯ ﺗﻮﺍﺑﻊ شهرستان قصرقند ﺑﺎ ۳۶ ﺳﺎﻝ ﻗﺪﻣﺖ ﺯﺑﺎﻥ ﮔﻮﯾﺎﯼ ﺁﻣﻮﺯﮔﺎﺭﺍﻥ ﺑﺎﺯﻧﺸﺴﺘﻪ ﺍﺯ ﺍﯾﻦ ﻣﺪﺭﺳﻪ است، ﻣﺪﺭﺳﻪ ﺍﯼ ﮐﻪ ﺍﺯ ﻧﻈﺮ ﺁﻣﻮﺯﺵ ﻭ ﭘﺮﻭﺭﺵ ۱۰۰ ﺩﺭﺻﺪ ﺗﺨﺮﯾبی است.
محمد رحیم بلوچزهی آموزگار مدرسه شهید اسماعیل چندوکان در این باره اظهار کرد: ﺗﻌﻄﯿﻞ کرﺩﻥ مدرسه ﺩﺭ ﺯﻣﺎﻥ ﺑﺎﺭﺵ ﺑﻪ ﺩﻟﯿﻞ ﺧﻄﺮ ﺭﯾﺰﺵ ﺑﺎﺭﺍﻥ ﻭ ﺳﻘﻮﻁ ﺳﻘﻒ ﺁﻥ ﺑﯿﻢ ﻭ ﺗﺮﺳﯽ ﻣﻀﺎﻋﻒ ﺑﺮ ﺩﻝ ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯﺍﻥ وارد کرده ﺍﺳﺖ.
وی گفت: ﺩﺭ ﺍﯾﻦ ﻣﺪﺭﺳﻪ ﺩﺭ ﺩﻭ ﺷﯿﻔﺖ ﭘﺴﺮﺍﻧﻪ ﻭ ﺩﺧﺘﺮﺍﻧﻪ در ﺣﺪود ۳۵۰ ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯ ﺩﺭ ﺻﺒﺢ ﻭ ﺷﯿﻔﺖ ﻇﻬﺮ ﻣﺸﻐﻮﻝ ﺑﻪ ﺗﺤﺼﯿﻞ هستند ﻭ ﺍﺯ ﻧﺨﺴﺘﯿﻦ ﻣﺪﺍﺭﺱ ﺩﺭ شهرستان ﻗﺼﺮﻗﻨﺪ ﺑﻪ ﺣﺴﺎﺏ ﻣﯽ ﺁﯾﺪ ﻭ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻣﮑﺎﺗﺒﺎﺕ ﻓﺮﺍﻭﺍﻥ ﺑا ﻧﻤﺎﯾﻨﺪه ﻣﺮﺩﻡ ﺩﺭ ﻣﺠﻠﺲ, ﺍﺳﺘﺎﻧﺪﺍﺭ, ﻓﺮﻣﺎﻧﺪﺍﺭ، ﺑﺨﺸﺪﺍﺭﯼ ﻭ ﺍﺩﺍﺭه ﺁﻣﻮﺯﺵ ﻭ ﭘﺮﻭﺭﺵ ﻗﺼﺮﻗﻨﺪ ﺗﺎﮐﻨﻮﻥ ﻫﯿﭻ ﺟﻮﺍﺏ ﻗﺎﻧﻊ ﮐﻨﻨده ای ﺩﺭﯾﺎﻓﺖ ﻧشده است.
این معلم افزود: ﻓﻘﻂ ﺟﻮﺍﺑﺸﺎﻥ ﺟﺰ ﺗﺨﺮﯾب ﻭ ﺍﻭﻟﻮﯾﺖ ﺍﻭﻝ ﺩﺭ شهرستان هست ﻭ ﺩﺭ ﺣﺎﻟﯽ ﮐﻪ ﺍﻣﺴﺎﻝ ﺩﻭ ﯾﺎﺳﻪ ﯾﺎ ﺷﺎﯾﺪ ﺑﯿﺸﺘﺮ ﻣﺪﺭﺳﻪ ﺩﺭ شهرستان ﺩﺭ ﺣﺎﻝ ﺳﺎﺧﺖ است, ﭼﺮﺍ ﻣﺴﺌﻮﻟان ﺟﻮﺍﺑﺸﺎﻥ ﺍﻭﻟﻮﯾﺖ ﺍﻭﻝ است ﺩﺭ ﺣﺎﻟﯽ که ﺍﯾﻨ ﮕﻮﻧﻪ ﻧﯿﺴﺖ ﻭ ﻣﺨﺎﻟﻒ ﺳﺎﺧﺖ ﻣﺪﺭﺳﻪ ﺩﺭ ﺭﻭﺳﺘﺎﻫﺎﯼ ﺩﯾﮕﺮ ﻧﯿﺴﺘﯿﻢ اما ﻭﺍﻗﻌا ﻣﺪﺭﺳﻪ شهیداسماعیل بلوچ ﺩﺭ ﺣﺎﻝ ﺗﺨﺮﯾﺐ است ﻭ ﻫﺮ ﺭﻭﺯ ﺷﺎﻫﺪ ﺭﯾﺰﺵ ﺳﻘﻒ ﺁﻥ هستیم که ﺧﺪﺍی ﻧﺎﮐﺮده, ﯾﮏ ﺭﻭﺯ ﺁﺟﺮﯼ ﺑﺮ ﺳﺮ ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯﯼ نیفتد آن موقع چهﮐسی ﺟﻮﺍﺑﮕﻮ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺑﻮﺩ ﺁﻥ ﻟﺤﻈﻪ ﻫﻤﻪ ﻣﺼﯿﺒﺖ ﻫﺎ ﺑﺮ ﺳﺮ ﻣﺪﯾﺮﻣﺪﺭﺳﻪ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺍﻓﺘﺎﺩ ﻭ ﻫﻤﻪ ﻣﺴﺌﻮلان ﺍﻭ ﺭﺍ ﺳﺮﺯﻧﺶ ﻣﯿ ﮑﻨﻨﺪ.
بلوچزهی بیان کرد: تعداد کلاس ها کم و پایه ها زیاد, و معلمان مجبورند در هوای گرم و زیر آفتاب درس بدهند و کلاس ها فاقد وسایل سرمایشی و گرمایشی هستند ﺩﺭ ﺣﺎﻟﯽ ﮐﻪ ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯﺍﻥ چندوکان ﺩﺭ ﺳﻄﺢ ﻗﺼﺮﻗﻨﺪ ﺍﺯ ﻧﻈﺮ ﻫﻮﺵ ﻭ ﺫﮐﺎﻭﺕ ﺩﺭ ﺩﺭﺟﻪ ﺍﻭﻝ بوده ﻭ ﻫﺮ ﺳﺎﻝ ﺩﺍﻧﺸﺠﻮﯾﺎﻧﯽ ﮐﻪ ﻭﺍﺭﺩ ﺩﺍﻧﺸﮕﺎه می شوند ﺍﺯ ﺭﻭﯼ ﻧﯿﻤﮑﺘ ﻬﺎﯼ ﻓﻠﺰﯼ ﻭ ﺯﻧﮓ ﺯﺩه ﺑﻪ ﻣﺪﺍﺭﺝ ﻋﺎﻟﯽ ﺩﺍﻧﺸﮕﺎه می رسند ﻣﮕﺮ ﺍﯾﻨﺎﻥ ﺣﻖ ﻧﺪﺍﺭﻧﺪ ﺑه ﺠﺎﯼ ﻧﯿﻤﮑﺘ ﻬﺎﯼ ﻓﻠﺰﯼ ﺑﺮ ﺭﻭﯼ ﻧﯿﻤﮑﺖ ﻫﺎﯼ ﭼﻮﺑﯽ ﺗﺮ ﻭ ﺗﻤﯿﺰ ﺑﺸﯿﻨﻨﺪ.
وی گفت: ﺍﺯ ﻣﺴﺌﻮلان ﺍﺳﺘﺎﻧﯽ ﺗﻘﺎﺿﺎ ﺩﺍﺭﯾﻢ ﺑﻪ ﺭﻭﺳﺘﺎﯼ ﺗﺎﺭﯾﺨﯽ چندوکان آمده ﻭ ﺍﺯ ﻧﺰﺩﯾﮏ ﻣﺸﮑﻼﺕ ﻣﺪﺭﺳﻪ ﺭﺍ ﺭﺳﯿﺪﮔﯽ ﮐﻨﻨﺪ.
نبود سالن ورزشی در روستای چندوکان
جمعی از ورزشکاران روستای چندوکان نیز در گفت وگو با خبرنگار تسنیم اظهار کردند: ۶۰ ﺩﺭﺻﺪ ﺍﺯ ﺟﻤﻌﯿﺖ ﺍﯾﻦ ﺭﻭﺳﺘﺎ ﺭﺍ ﺟﻮﺍﻧﺎﻧﯽ ﺑﺎ ﺍﺳﺘﻌﺪﺍﺩ، ﻭﺭﺯﺷﮑﺎﺭ ﻭ ﻭﺭﺯﺵ ﺩﻭﺳﺖ ﺗﺸﮑﯿﻞ ﻣﯽ ﺩﻫﻨﺪ ﮐﻪ ﺍﺯ ﻧﻈﺮ ﺍﻣﮑﺎﻧﺎﺕ ﻭﺭﺯﺷﯽ ﻣﺤﺮﻭمند ﻭ ﻧﯿﺎﺯ ﺑﻪ ﭘﺸﺘﻮﺍﻧﻪ ﻭ ﻫﻤﺮﺍﻫﯽ ﻣﺴﺌﻮلان ﺩﺍﺭﻧﺪ.
ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺍﺳﺘﻌﺪﺍﺩ ﻭ ﻇﺮﻓﯿﺖ ﻫﺎﯼ جوانان و نوجوانان ﺍﯾﻦ ﺭﻭﺳﺘﺎ ﮐﻪ ﺩﺭ ﮔﻮﺷﻪ ﻭﮐﻨﺎﺭ ﻣﺤﻠﻪ ﺩﺭ ﺯﻣﯿﻦ ﻫﺎﯼ ﺧﺎﮐﯽ ﻭ ﺷﺮﺍﯾﻂ ﻧﺎ ﻣﺴﺎﻋﺪ ﻣﺸﻐﻮﻝ ﺑﻪ ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ ﻫﺎﯼ ﻭﺭﺯﺷﯽﻫﺴﺘﻨﺪ ﻭ ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺑﺮﺍﯼ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﻣﺮﺍﺳﻤﺎﺕ ﻣﻠﯽ ﻭ ﻣﺬﻫﺒﯽ ﻧﯿﺎﺯ ﻣﺒﺮﻡ ﺑﻪ ﯾﮏ ﺳﺎﻟﻦ ﭼﻨﺪﻣﻨﻈﻮﺭه ﻭﺭﺯﺷﯽ ﺩﺍشته ﻭ ﺍﮔﺮ ﺑﺨﻮﺍﻫﯿﺪ ﺑﻪ ﺍﻭﻟﯿﻦ ﻭ ﻣﻬﻤ ﺘﺮﯾﻦ ﺧﻮﺍﺳﺘﻪ ﺟﻮﺍﻧﺎﻥ ﺍﯾﻦ ﺭﻭﺳﺘﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﯿﺪ ﺍﻫﺪﺍ ﻫﻤﯿﻦ ﺳﺎﻟﻦ ﻭﺭﺯﺷﯽ است که ﻣﯽ ﺗﻮﺍﻧﺪ برای ما خوشحال کننده ﺑﺎﺷﺪ.
ﻟﺬﺍ ﺑﺎ ﺗﻮﮐﻞ ﺑﻪ ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﻣﺘﻌﺎﻝ ﻭ با ﻫﻤﮑﺎﺭﯼ ﺷﻤﺎ ﻣﺴﺌﻮلان ﺍﻣﯿﺪ ﺍﺳﺖ ﻫﺮﭼﻪ ﺳﺮیع تر ﺍﯾﻦ ﺧﻮﺍﺳﺘﻪ ﺩﯾﺮﯾﻨﻪ ﻭ ﺑﺠﺎﯼ ﻣﺮﺩﻡ ﺍﯾﻦ ﺭﻭﺳﺘﺎ ﻣﺤﻘﻖ ﺷﻮﺩ. تیم فوتبال چندوکان یکی از بهترین تیم های شهرستان قصرقند است.
اهالی محله پایین روستای چندوکان خواستار جابه جایی ترانس برق شدند
اهالی محله مسجد پایین روستای چندوکان با گلایه از مسئولان اداره برق خواستار جابه جایی ترانس برق توسط مسئولان اداره برق در این روستا شدند.
روستای چندوکان از جمله روستای های بخش ساربوک است که دارای برق با ولتاژ بسیار پایین است.
یکی از مشکلاتی که گریبانگیر اهالی محله مسجد قدیم روستای چندوکان است ولتاژ بسیار پایین برق است، با توجه به ولتاژ پایین برق در محله مسجد قدیم اهالی را بر آن داشت تا در سال ۹۱ در نامه ای این مشکل را به صورت کتبی به اطلاع مسئولان اداره برق شهرستان نیکشهر برسانند.
با پیگیری مکرر اهالی روستا، سرانجام اداره برق شهرستان نیکشهر یک ترانس برق ۲۰۰ در کنار عیدگاه نصب کرد اما با توجه به فاصله زیاد بین ترانس جدید و محله مسجد قدیم قرار بر این شد که ترانس مسیر جاده سرتاپ به محله مسجد قدیم انتقال داده شود و ترانس جدید در محل فعلی خود باقی بماند.
اما انتقال و جابه جایی ترانس مسیر جاده سرتاپ به محله مسجد قدیم با مشکل نبود بودجه و عدم رضایت مردم برای جابه جایی روبه رو شد و اکنون از تاریخ نصب ترانس برق جدید به مدت بیش از دو سال می گذرد اما تاکنون جابه جایی ترانس برق مسیر جاده سرتاب صورت نگرفته است.
یکی از اهالی محله مسجد پایین در این باره گفت: تبعات ناشی از افت ولتاژ برای مردم روستا متحمل گرما و خسارات ناشی از افت ولتاژ است به طوری که اگر کولر گازی که تا چندی پیش ۳۴۰ هزار تومان بوده هم اکنون قیمت آن به یک میلیون و ۳۴۰ هزار تومان رسیده, جبران چنین خساراتی به دور از توان مردم است.
داد محمد رئیسی افزود: با توجه به افت ولتاژ و با وجود گرمای بالا, سوختن مداوم موتور کولر و یخچال برای مردم مشکلات فراوانی را به وجود آورده و مردم روستا در رنج هستند.
وی بیان کرد: با توجه به آب و هوای منطقه که بسیار گرم و خشک است با این وجود مصرف برق خود به‌ خود بالا می‌رود.
رئیسی عنوان کرد: با وجود مشکلات ناشی در این زمینه از مدیر امور برق شهرستان قصرقند و سایر مسئولان و دست اندرکاران تقاضا می شود نسبت به رفع این معضل خود را از اجر الهی و دعای خیر مردم بی نصیب نکنند.
وضعیت بهداشت محیط در روستای چندوکان بسیار نامناسب است
وضعیت بهداشت محیط در روستای چندوکان با شرایط بسیار بدی مواجه شده است و آب های فاضلاب در کوچه و خیابان ها جاری می شود، جاری شدن آب فاضلاب ها باعث به وجود آمدن انواع بیماری های میکروبی شده و آب فاضلاب ها به حدی است سبب نارضایتی و گله مندی نمازگزاران و اهالی روستا شده است اما متاسفانه تاکنون هیچ اقدامی در این زمینه انجام نشده است.
یکی از اهالی روستای چندوکان در این مورد گفت: این از کم کاری بهداشت روستاست اگر به آنها تذکر می داد چنین وضعی نداشتیم.
وی افزود: بهداشت روستا می گوید من در این باره مدرک دارم و چندین بار, نامه به شبکه بهداشت شهرستان فرستادم اما تاکنون هیچ اقدامی انجام نشده است, انباشته شدن زباله ها در سطح روستا سیمای بسیار زشتی را به روستا داده است.
این در حالی است که دهیاری امکانات لازم را در دست دارد و می تواند از انباشته شدن زباله ها و رشد حیوانات موذی و میکروب ها جلوگیری کند اما با کم کاری و یا عدم برنامه ریزی و نداشتن برنامه خاص در حیطه دهیاری, روستا به این وضعیت دچار شده است چرا که دهیار می تواند با یک معادله ساده و یک راهکار درست و با امکانات موجود از به وجود آمدن این مشکلات جلوگیری کند.
یکی دیگر از اهالی روستا با بیان اینکه از ورزش و جوانان روستا حمایت نمی شود گفت: روستای چندوکان در ورزش فوتبال یکی از بهترین تیم های فوتبال شهرستان قصرقند است اما حمایت نکردن و اهمیت ندادن در بخش ورزش و بی توجهی دهیار نسبت به جوانان روستا در آینده ای نزدیک خیلی از جوانان روستا را به دام اعتیاد گرفتار می کند.
وی عنوان کرد: متاسفانه دهیار به هیچ یک از وظایف خود عمل نکرده و یا شاید آشنایی به وظایف و جایگاه دهیار ندارد.
این روستانشین بیان کرد: اهالی روستا با مشکلاتی از قبیل نبود آب آشامیدنی و نداشتن برق با ولتاژ مناسب مواجه اند و دهیار از حمایت کردن در کارهای کشاورزی روستا صرف نظر می کند.
نبود اینترنت پر سرعت در روستای چندوکان
یکی از جوانان روستا اظهار کرد: جوانان و نوجوانان روستای چندوکان به دلیل کمبود سرعت اینترنت گله مندند و از مسئولان مربوطه خواهان نصب سیستم اینترنت پر سرعت در منطقه هستند.
نایب بلوچ گفت: بسیاری از فعالیت های یک فرد در طول شبانه روز در گستره این شبکه می گنجد لذا سرعت پایین اینترنت و قطع و وصل های مکرر آن و مهم تر از آن، نبود اینترنت پرسرعت در روستاهای چندوکان اعتراض بسیاری از کاربران و مخاطبان را در پی داشته است و به هر کسی که برمی خوریم به طریقی ناله و گلایه در این ارتباط دارد.
وی بیان کرد: بیشتر مردم دنیا به اینترنت دسترسی دارند و با سرعت بالا، کارهای خود را به صورت اینترنتی انجام می دهند و از گذراندن وقت خود در اینترنت لذت می برند و همیشه دوست دارند به اینترنت متصل باشند حال جوانان و نوجوانان روستای چندوکان نیز به اینترنت دل بسته اند و با سرعت اینترنت ایرانسل و همراه اول نیز راضی شدند و مجبور به استفاده از آن هستند.
این جوان روستایی گفت: به دلیل کمبود سرعت چه می شود کرد جز صبر و شکیبایی, و کار یک دقیقه ای را در یک ساعت می شود به انجام رساند از دنیا و شهر و روستاهای دیگر عقب مانده ایم و شاید هم به همین منوال باقی بمانیم.
بلوچ افزود: روستای چندوکان نیازمند خطوط اینترنت پرسرعت است و از مسئولان مربوطه خواهشمندم و تقاضا داریم برای کارهای زیر ساختی و فراهم سازی اینترنت پرسرعت برای روستای چندوکان تلاش بیشتری کنند امیدواریم که هر چه سریع تر اینترنت پرسرعت در روستا راه اندازی شود.
روشنایی معابر روستای چندوکان از دیگر مشکلات مردم این منطقه است
یکی از مهم ترین مشکلات روستای چندوکان در شب مسئله روشنایی معابر و عدم پوشش آن توسط اداره برق است و با پیگیری های اهالی و همچنین پیگیری های شورای اسلامی روستا این قضیه هنوز برطرف نشده و بسیاری از معابر اصلی و کوچه پس کوچه های روستا فاقد روشنایی هستند به ویژه محله پایین و محله جدید روستا (طرف عیدگاه) که بسیاری از کوچه ها تاریک بوده که همین موضوع باعث ایجاد مشکلاتی برای ساکنان شده است امید است مسئولان شهرستان قصرقند با پیگیری موضوع در صدد رفع این مشکل برآیند.
دفع غیربهداشتی زباله ها, آب و فاضلاب سبب به وجود آمدن بیماری های میکروبی شده است
در بیشتر محله های روستای چندوکان دفع غیربهداشتی زباله ها مرسوم است و در مکان های دیگر هم در کل دفع زباله انجام نمی شود.
بر مبنای اصول بهداشتی و بهسازی زیست محیطی باید زباله ها که منشاء انواع آلودگی هستند در اسرع وقت دفع شوند چرا که در غیر این صورت انتشار و انتقال بیماری, ایجاد بو و چشم اندازهای بد و نشت شیرابه زباله ها باعث آلودگی شدید محیط زیست می شود و بیماری هایی مانند کزاز, حصبه و شبه حصبه, انگل های روده ای, اسهال های خونی, فلج اطفال, سالک پوستی و احشائی و … از جمله بیماری هایی هستند که از طریق آلودگی ناشی از مواد زائد جامد در آب، هوا و خاک حاصل می شوند.
مسئله دیگر فاضلاب روستای چندوکان است که با توجه به اخطارهای مکرر ماموران بهداشت برای حفر چاه فاضلاب بسیاری از اهالی روستای چندوکان نسبت به این مسئله بی توجه بوده و با رها کردن فاضلاب برای مردم مشکلات زیادی ایجاد کرده اند.
مسئولان کشاورزان چندوکان را حمایت کنند
کشاورزان در روستای چندوکان از محروم ترین افراد در روستا هستند چرا که بدون کوچکترین کمک و توجهی از سوی شوراها به فعالیت خود ادامه می دهند.
با توجه به مشکل تامین کود شیمیایی و از طرفی هجوم خوک های وحشی و عدم دسترسی به سموم برای دفع حشرات و عدم کانال کشی جوی آب و غیره انتظار می رود تا جلوه زیبای روستای چندوکان همچنان با نخل های سر سبز و سر به فلک کشیده در کنار روستا با حمایت کشاورزان و کشاورزی و رفع مشکلات آنها سرسبزتر و دیدنی تر به نمایش درآید.
بخشدار ساربوک در این باره گفت: امسال به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی و دولت تدبیر و امید و تلاش های فرمانداری، بخشداری و سایر ادارات اقدامات بسیار خوبی در روستای چندوکان صورت پذیرفته است.
اسماعیل بلیده ای افزود: با مکاتبات انجام شده, مشکلات برق به زودی رفع می شود و در مورد آب آشامیدنی نیز یک حلقه چاه در حال حفر است.
وی بیان کرد: طرح هادی روستایی هم کار مطالعاتی در حال انجام است که پس از اتمام مطالعات و تخصیص بودجه اولویت اول بخش ساربوک خواهد بود در مورد سایر موارد با همفکری مردم روستای چندوکان به زودی این مشکلات مرتفع خواهند شد.



جعبه‌ابزار