چهریق


بحران آب شرب روستایی در دومین استان پرآب کشور
آذربایجان غربی دومین استان پرآب کشور است اما بسیاری از روستاهای این استان با بحران آب مواجه بوده و با تانکر آبرسانی می‌شوند و از سوی دیگر تخصیص نیافتن اعتبارات دولتی نیز اغلب طرح‌های عمرانی روستایی در حوزه آب را با مشکل مواجه کرده است.
به گزارش افکارنیوز، سی ام شهریورماه شرکت آب و فاضلاب روستایی آذربایجان غربی با دعوت از اصحاب رسانه یک تور خبری بازدید از طرح‌های در دست اجرای این شرکت از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی در شمال این استان را برگزار کرد.
این تور خبری در روزهای پر فشار کاری خبرنگاران آذربایجان غربی و با برگزاری جشنواره انگور و تعدادی دیگر از رویدادها همزمان بود با این حال نمایندگان رسانه‌های مختلف از جمله خبرگزاری تسنیم در این تور شرکت کردند تا دریابند دولت برای آبرسانی به روستاها چه کرده است.
این رویداد خبری با همراهی وحید مینایی مهر مدیر روابط عمومی و آموزش همگانی شرکت آب و فاضلاب روستایی آذربایجان غربی و هیئتی متشکل از ناظران و کارشناسان فنی این شرکت برگزار شد.
آبرسانی به ۷ روستای سلماس
در این سلسله بازدیدها که از طرح‌های متعدد آب و فاضلاب روستایی در شهرهای شمال آذربایجان غربی انجام شد ناظر پروژه آب و فاضلاب روستایی شرکت آب و فاضلاب روستایی با اشاره به اقدامات انجام گرفته در ایستگاه پمپاژ ۱۰۰ متر مکعبی مجتمع شیناتال در روستای چهریق شهرستان سلماس اظهار داشت: در فاز اول ۴ روستای کتبان، زنگو، حق وران و اصلانیک از آب سالم و آشامیدنی بهره‌مند شدند و فاز دوم این مجتمع که شامل ۳ روستا است در دهه فجر امسال افتتاح می‌شود.
سیامک جعفری با اشاره به اعتبارات در نظر گرفته شده برای مجتمع شیناتال بیان کرد: اعتبار کل این مجتمع ۳ میلیارد تومان است که ۱ میلیارد و ۲۸۰ میلیون تومان از آن هزینه شده و ۱ میلیارد و ۴۴۰ میلیون تومان از محل صندوق توسعه ملی است.
جعفری در رابطه با اقدامات انجام شده در فاز اول مجتمع شیناتال افزود: ۱۴ کیلومتر خط انتقال، ۱۵ کیلومتر شبکه توزیع، ۳۲۰ متر مکعب مخزن پمپاژ میانی و ۲۲۰ متر مکعب مخزن ذخیره در ۴ روستا با تعداد ۳۴۰ خانوار و هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت به منظور بهرمندی از آب شرب سالم و بهداشتی احداث شده است.
آبرسانی به ۴ روستای خوی
رجب علی پاشایی مدیر امور آب و فاضلاب روستایی خوی نیز در این بازدید در رابطه با پروژه‌های آبرسانی مجتمع شور بلاغ این شهرستان گفت: این مجتمع شامل ۴ روستای شور بلاغ، ملاجنود، حصار و اباطی با تعداد ۵۴۷ خانوار و ۲ هزار و ۲۲۹ نفر جمعیت است که مشکل اصلی این روستاها کیفیت آب است که برای رفع این مشکل و بهبود کیفیت آب از محل صندوق توسعه ملی ۶۰۰ میلیون تومان اعتبار در نظر گرفته شد که ۷ کیلومتر در روستای ملاجنود و ۸ کیلومتر هم در روستای شوربلاغ لوله گزاری و شبکه توزیع احداث شد.
ضرورت نوسازی شبکه فرسوده آب روستایی در خوی
بخشدار مرکزی شهرستان خوی نیز در این بازدید با اشاره به مشکلات آبرسانی به روستاهای بخش مرکزی شهرستان خوی بیان کرد: بخش مرکزی خوی دارای ۱۰۹ روستا و ۵ دهستان با جمعیت ۸۷ هزار نفر است که ۲۰ روستا دارای شبکه سنتی آبرسانی بوده و هیئت امنایی و شورایی اداره می‌شوند و مردم این روستاها پولی برای استفاده از آب پرداخت نمی‌کنند که باید شبکه فرسوده این روستاها اصلاح شود.
ایرج فتوره چی با اشاره به وضعیت بحرانی آب آشامیدنی روستاهای ملاجنود و شوربلاغ گفت: وضعیت آب روستاهای ملاجنود و شوربلاغ به دلیل عدم بهره مندی از کیفیت لازم آب چاه این روستا بحرانی است و در حال حاضر به روستای ملاجنود از طریق تانکر آبرسانی می‌شود که به منظور رفع این بحران چاه جدیدی برای احداث در نظر گرفته شده است حذف چاه‌های غیر مجاز و عمیق در دستور کار است.
آبرسانی به ۱۰ روستای بورالان ماکو
مهدی لطفی ناظر مالی پروژه بورالان منطقه آزاد ماکو نیز در رابطه با طرح‌های آبرسانی به منطقه بورالان گفت: به ۱۰ روستای این منطقه با تعداد ۴۸۷ خانوار و ۲ هزار و ۱۶۵ نفر جمعیت آبرسانی شده است و ۶ روستای باقی مانده است که ۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان هزینه شده تا پایان سال جاری افتتاح خواهد شد که از طریق ۵ ایستگاه پمپاژ آب و ۵۴ کیلومتر خط انتقال که ۴۲ کیلومتر آن اجرا شده است آب را به ارتفاع ۷۰۰ متری می‌برد.
تخصیص تنها یک میلیارد از ۴۱ میلیارد تومان
حسینی مدیر طرح و برنامه آب و فاضلاب روستایی آذربایجان غربی با اشاره به اعتبارات این شرکت در قانون بودجه سال ۹۴ گفت: در سال ۹۴ در قانون بودجه بند ۵ و تبصره ۵ از صندوق توسعه ملی ۵۰۰ میلیون دلار وام بلاعوض در اختیار شرکت آب و فاضلاب روستایی قرار گرفت که سهم آذربایجان غربی ۴۶ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان اعلام شد.
وی افزود: وزارت نیرو این اعتبار را ۴ قسط کرد که ۲ قسط اول در سال ۹۴ پرداخت شد و ۲ قسط دوم در سال ۹۵ پرداخت خواهد شد و در این میان از ۱۶ میلیارد و ۳۸۰ میلیون تومان اعتبار پرداخت شده در سال ۹۴ مبلغ ۱۰ میلیارد تومان آن هزینه شده و مابقی آن به سال ۹۵ انتقال یافت.
حسینی با اشاره به بودجه مصوب آذربایجان غربی از محل اعتبارات استانی برای آب و فاضلاب روستایی افزود: در سال ۹۵ مبلغ ۴۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان بودجه مصوب شد که با توجه به وضعیت بد مالی دولت و فشار تحریم‌ها تنها ۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان آن در ۶ ماهه نخست سال ۹۵ اختصاص یافت و به سبب همین بودجه‌ای که از محل صندوق توسعه ملی برای آب و فاضلاب روستایی مصوب داده شده و تخصیص داده می‌شود از اهمیت زیادی برخوردار است.
فقدان امکان کندن چاه آب در منطقه بورالان ماکو
وی با اشاره به سختی انتفال آب در منطقه بورالان ماکو نیز بیان کرد: با توجه به این که تمامی مذاب‌های کوه آتشفشانی آرارات که در مرز ترکیه و ایران در شمال آذربایجان غربی قرار دارد به سمت ایران ریخته شده لذا این منطقه کاملا دارای پوشش سنگی است.
حسینی گفت: به همین دلیل امکان حفر چاه برای دسترسی به آب با کیفیت در این منطقه وجود ندارد و به همین سبب شرکت آب و فاضلاب روستایی استان مجبور به پمپاژ آب چشمه ثریا به روستاهای واقع در بالای کوه شده است.
وی تصریح کرد: این کار دارای هزینه بسیار بالا است به طوری که به ازای هر خانوار باید ۱۳ میلیون هزینه شود بنابراین این کار فقط با استفاده از اعتبارات صندوق توسعه ملی امکان پذیر است.



جعبه‌ابزار