چوپان سنگی


ملاقات با چوپان سنگی را فراموش نکنید!
» سرویس: استان ها - مرکزي
کد خبر: ۹۴۰۱۰۵۰۰۸۰۱
چهارشنبه ۵ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۶
سامان نام روستایی در شمال غربی شهرستان ساوه است. این روستا در ۱۹ کیلومتری شمال غربی بخش نوبران، و در دامنه جنوبی کوه‌های خرقان قرار دارد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه مرکزی- آب و هوای این روستا سرد و نیمه‌خشک است.

در کتاب "نزهت‌القلوب" آمده ‌است: "سامان" دهی بزرگ است و در حوالی خرقانین هوایش بسردی مایل است و آبش هم از آن کوه و با آب مزدقان پیوسته به ساوه رود. حاصلش غله و انگور و اندکی میوه بود. حقوق دیوانش یک هزار و دویست دینار است.

در لغتنامه دهخدا نیز تحت عنوان سامان و نیز به نقل از نزهت‌القلوب آمده است: « قصبه‌ای است جزء نوبران شهرستان ساوه واقع در ۲۰ هزار گزی شمال باختر نوبران. هوای آن سرد و دارای ۲۱۵۹ تن سکنه. آب آنجا از رودخانه تامین می‌شود.

محصولات آن غلات، سیب‌زمینی، انگور، عسل و شغل اهالی زراعت و گله‌داری و قالیچه و جاجیم‌بافی و راه آن ماشین رو است.

رود سامان در تمامی فصول دارای آب است و دارای جاذبه‌های طبیعی فراوانی مانند آبشارهای بزرگ و کوچک، چرخ آب، دیواره‌های بسیار بلند، درختان کهن و پوشش گیاهی خاص منطقه و ... است.

در طول مسیر رودخانه چند آسیاب آبی قدیمی وجود دارد که اولین آن به قازان بیگ(دیگ بزرگ ) مشهور است .

قلعه سامان در غرب منطقه قرار داشته و مشرف به قلعه صلصال و شاهزاده مسلم است که راه تلگرافی و امنیتی بین سه منطقه استراتژیک بوده است.

بافت منطقه بسیار قدیمی است و از میراث فرهنگی و تاریخی برخوردار است. موقعیت منطقه برای طبیعت‌گردی و کوهپیمایی و کوهنوردی بسیار مناسب است.

ضلع شمالی روستای سامان دارای کوه‌های بلند و زیباییست که چشم هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند، از جمله این کوه‌ها کوه زیبا و تاریخی "چوپان" است که در قسمت شمالی کوه بلند "ساری‌قیه" قرار گرفته است.

کوه چوپان دارای سند و داستان تاریخی بوده و به دلیل وجود سنگ‌هایی به شکل یک چوپان در حالت نشسته و گله گوسفندانش، از آن به عنوان کوه چوپان یا به اصطلاح "چُپان" یاد می‌کنند.

البته اطلاعات بسیار مفیدی در رابطه با این کوه و تمدن‌های موجود در این منطقه و دره‌های اطراف در کتاب دیار سامان نوشته استاد "علی اکبر غفاری" از اهالی روستای سامان عنوان شده که شایسته است علاقه‌مندان به آشنایی با تاریخ روستای سامان و روستای همجوار هستند به این کتاب نفیس مراجعه، و ضمن مطالعه آن به اطلاعات خود نیز بیفزایند.

گذشته از تاریخی بودن این کوه زیبا، "چوپان" محل تفریح و تفرج گردشگران و اهالی روستای سامان و روستاهای همجوار است، بخصوص در فصل تابستان جوان‌ها با حضور در این کوه و غارهای موجود در آن با دم کردن چای و استراحت در سایه‌سار سنگ‌های بلند، لحظات خوشی را سپری می‌کنند.

نماد دیگر روستای سامان وجود منطقه گردشگری و تفریحی "آبشار بند" است که در فصل تابستان پذیرای بسیاری از میهمانان، مسافرین و گردشگران متعدد از داخل روستا و سایر نقاط است.

کوه "ساری‌قیه" دارای راز و رمزهای زیادی بوده و از قدیم‌الایام داستان‌هایی را از آن نقل کرده‌اند. در این کوه غارهایی وجود دارد از جمله غار کوچکی که گته می‌شود مأمن چوپان سنگی و گوسفندانش بوده است.

به گزارش ایسنا، از دیگر مناطق هدف گردشگری در ساوه منطقه نمونه گردشگری روستاهای "کهک" و "بالقلو" است.

روستاهای کهک و بالقلو در ۴۵ کیلومتری جاده ساوه به همدان و از توابع بخش نوبران قرار دارند.

اگر از ساوه حرکت کنید پس از حدود ۴۵ کیلومتر به شهر غرق‌آباد می‌رسید و اگر از این شهر چهار کیلومتر به سمت جنوب حرکت کنید به روستای بالقلو خواهید رسید.

روستای بالقلو دارای آب و هوای معتدل و دارای باغات پرمیوه از قبیل گوجه سبز، گردو، انگور، آلبالو، شاه توت است.

از جاذبه‌های گردشگری روستای بالقلو وجود امام‌زاده نوح(ع) و کوه بزرگی است که در کنار این امامزاده دیده می‌شود و دارای چشمه‌ای است که آب آن از دل کوه تامین می‌شود.

امامزاده نوح(ع) از نوادگان امام موسی کاظم(ع) بوده و تاریخ ساخت بقعه آن حضرت به قرن نهم هجری و دوره صفویه بازمی‌گردد.

مناظر طبیعی این روستاها از جمله جاذبه‌های طبیعی و گردشگری منطقه به شمار می‌آید.



جعبه‌ابزار