چیمه


روستاي چيمه/شهرستان نطنز / اصفهان


موقعیت جغرافیایی[ویرایش]

از تهران تا روستای چیمه رود نطنز حدودا ۳۰۰ کیلومتر و در۳۰ کیلومتری شهرستان نطنز واقع گردیده است.روستایی چیمه در اطراف دامنه کوه کرکس قرار گرفته که از جنوب با روستاهای تکیه و بیدهند و فریزهند همسایه می باشد و از شرق و جنوب و شرقی به کوه کرکس که یکی از کوههای بلند رشته کوه زاگرس می باشد منتهی می شود.کوه کرکس در جنوب غربی شهرستان نطنز در استان اصفهان واقع شده وارتفاع آن از سطح دریا ۳۸۹۵ متر می باشد.
کوه کرکس از جمله کوه های بلند در ناحیه مرکزی ایران به شمار می رود، به همین دلیل همه ساله در تمام فصول پذیرای ورزشکاران کوهنوردی است که از نقاط مختلف ایران و به خصوص استان اصفهان به قصد فتح این قله عازم نطنز می گردند. وجود پناهگاه مناسب در مسیر قله این کوه، یکی دیگر از دلایل افزایش اشتیاق برای صعود به این قله حتی در فصول سرد سال است. لازم به ذکر است؛ در ایام زمستان، سرمای بسیار شدیدی در این منطقه حاکم می شود و صعود به این قله نیاز به تجهیزات زمستانی دارد.
جمعیت روستا بالغ بر ۳۵۰ خانوار می باشد که در چهار محلۀ «سر پشته»،«محله ده»،«سر پرنده»،«باغ هادی» سکونت دارند. افراد این روستا و جعمیت این روستا از مردمانی تشکیل شده است که به علتهای مختلف از شهرهای خود کوچ کرده بودند به این مکان آمده و این روستا را بنا نهاده اند که از طایفه ایل بختیاری و صفویه بوده اند.
قدمت تاریخی این روستا طبق روایات و آثار باقیمانده برمی گردد به قبل از اسلام ،که طبق آثار به جا مانده از استخر گبرها ومجوس ها. منظور از گبر ومجوس ،زرتشت ها هستند که ساکن بوده اند .مسجد جامع چیمه که در محل ده واقع است قبل از اسلام معبد زرتشتی ها بوده که با ظهور اسلام به مسجد تبدیل شده است که قدمت مسجد طبق نوشته که بر روی درب چوبی آن حک شده است حدوداً به ۷۳۰ سال پیش بر می گردد.
روستای چیمه در چند دهه گذشته از نظر اقتصادی و کشاورزی دارای کسب و کار پر رونق و یکی از روستاهای موفق و پر مشغله بوده است و انواع میوه و مایحتاج خوراکی از قبیل میوه و گوشت و لبنیات در روستا تولید می شده و یا توسط اشخاصی از شهرهای اطراف مانند نطنز و کاشان و اردستان، ما یحتاج زندگی و تعمیراتی از قبیل فروش و تعمیر بیل و کلنگ و کارگاه سیار روی گری و تعمیر چراغ آلات و پی سوزها و فروشندگان پارچه و غیره در روستا حاضر شده و به اهالی روستا خدمات رسانی می نمودند.

آب وهوا[ویرایش]

مناطق نطنز بعلت ساختار اقلیمی، دارای چندین نوع وضعیت آب و هوائیست ،یعنی شامل معتدل کوهستانی و کوهپایه ای و دشت و کویری می باشد، که در نتیجه روستاهای مشرف به دامنه قله های کرکس دارای آب و هوای خنک و معتدل کوهستانی است.خود مرکز شهرستان نطنز دارای آب وهوای معتدل کوهپایه ایست و روستاهای واقع در بخش های بادرود دارای آب و هوای خشک و گرم می باشد،بطوری که با کشت به اصطلاح زمستانه، اولین میوه های نوبرانه به بازار تهران روانه می شود ، مانند سیفیجات یعنی میوه های بوته ای، همچنین در قسمتی از این نواحی درخت نخل خرما نیز قابل حصول بوده،حوزه بخش کویری نطنز همین منطقه بادرود می باشد ، و اما روستاهای واقع در دامنه قله مرتفع کرکس که به ارتفاع حدوداً ۴۰۰۰ متر می باشد آب و هوای سردی داشته مانند روستای بیتند(بیدهند) و تامه، چرا که در قسمتهای از قله کرکس تا فصل تابستان برف موجود بوده ، تامین آب دو روستای یاد شده از برف زمستانی می باشد ، سایر روستاهای واقع در قسمت های کوهستانی کرکس، دارای آب وهوای معتدل کوهستانی است، گیاهان طبیعی در این قسمت مانند زیره وحتی زرشک کوهی است. گیاه "گون" که کتیرا ،حاصله از این گیاه می باشد به فراوانی یافت می گردد .

زبان و گویش روستا[ویرایش]

زبان محلی روستا به زبان زرتشتی بر می گردد .مردم هنوز به زبان راجی (گویشی از فارسی قدیم) حرف می‌زنند ، مانند «بوره بشه » یعنی « آمدن و رفتن » ولی دو محله دیگر این روستا به زبان فارسی ساده تکلم می کنند که نام این دو محله، سرپرنده ومحل ده می باشد .

آثار تاریخی[ویرایش]

۱- قلعه با قدمت ۱۰۰۰ سال
۲- چنار حاج باقر با قدمت ۴۰۰ سال که دارایی معجزه می باشد.
۳- چنار واقع در محل ده با قدمت ۳۰۰ سال
۴- چنار واقع در محل سرپشته با قدمت ۳۰۰ سال
۵- قنات هایی به نام های: قنات ماهی - قنات جوی بالا- قنات آب خونی - قنات حصله که خاصیت درمان عوارض پوستی را دارا می باشد- قنات تکیه سادات
۶- خانه هایی تاریخی مربوط به زمان خان
به گفته اهالی، معادنی ازجمله گوگرد نیز در اطراف این منطقه کشف شده است و نیز رگه هایی از سنگ مرمر نیز وجود دارد که به علت پی گیری نکردن مساله این رگه هنوز دست نخورده می باشد ( منظور از اطراف روستا ،روستای بیدهند است) .
در این روستا مرقد مطهر فرزندان امام موسی بن جعفر برادر امام رضا (ع) قرار دارد که در زمان حکومت مامون عباسی به شهادت رسید. قدمگاه امام زاده سید جلال الدین مهدی از فرزندان امام موسی بن جعفر که مقبره مبارک ایشان در تکیه سادات قراردارد که به یک محل زیارتی و تفریحی تبدیل شده است و باز ، قدم گاههایی از چهل دختران که از یاغیان و دشمنان فرار می کردند در این منطقه یافت می شود و امام زاده پاسنگ زرد که غایب هستند و از فرزندان امام موسی کاظم می باشند.
مردم این روستاها، همیشه در پرورش گل و باغ سازی،مشهور بوده اند. به علت وجود داشتن درختان فراوان در این مناطق ،هوا بسیار تمیز و نفس کشیدنی است. به همین علت دارایی میوه های متنوع در چهار فصل می باشد:
در فصل بهار : ۱ - سیب بهاره ۲- زرده آلو ۳- توت ۴- گیلاس و...
در فصل تابستان : ۱ - گلابی ۲- سیب ۳- انگور ۴- هلو و...
در فصل پاییز : ۱- گردو ۲- انار ۳- خرمالو ۴ – به ۵- گلابی پاییزه که برای روستایی ولوجرد می باشد که به توهفه نطنز مشهور است و دارایی خوشکبارهایی ازجمله برگه زده آلو -جوزاقند که از پودر هسته زرده آلو و هلو و گلابی درست می شود و...
مردمان این روستا از مهربانی ، فداکاری، مهماندوستی ، گذشت ، ایثار ، شجاعت و ... شهره خاص و عام اند به طوری که از نظر شجاعت گفته اند که چندین بار یاقیان بسیاری به این روستا حمله کرده اند از جمله نایب حسین و ماشااله خان کاشی که مردان روستا با شجاعت و از خود گذشتگی تمام در مقابلشان از ناموس و کیان خود دفاع کرده اند .
همانطور که اولین آبادی یا تمدن بشر در کنار رودخانه ها شکل و حیات یافت(بمانند تمدن سومر دربین النهرین،مصر نیل،عیلام کارون،هند سند و چین یانگ تسه)آبادیهای(روستاهای)نطنز نیز در پنج بلوک تشکیل یافته که این بلوکات یا همان رودخانه ها همگی تامین حوزه آبریزی خود را از مجموع کوه های کرکس بدست آورده که بشرح ذیل می باشد:
چیمه رود:شامل روستاهای، هنجن، ولوجرد ، چیمه، تکیه سادات ، بیدهند، فریزهند(فریزند)
مسیر جنوب شرقی (چیمه) برای رسیدن به چیمه بعد از طی ۱۸ کیلومتر از جاده نطنز - کاشان ( جاده قدیم ) به پل هنجن می رسیم. از این پل جاده فرعی دو قسمت می شود که یکی به ابیانه منتهی می شود و جاده دیگر پس از گذشتن از روستای هنجن - ولوجرد - چیمه - تکیه سادات به دو راهی بیدهند - فریز هند می رسد که جاده سمت چپ به بیدهند منتهی می شود. در بیدهند امامزاده ای واقع است به نام شاهزاده سلیمان فرزند امام موسی کاظم .

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای چیمه



جعبه‌ابزار