کاخ اردشیر


معاون میراث فرهنگی هنوز به «کاخ اردشیر» نرسیده است
سه روز مانده به نوروز ۹۳، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اعلام کرد که برای بررسی وضعیت محوطه‌ی تاریخی کاخ اردشیر بابکان و محور ساسانی این محوطه به شهرستان فیروزآباد سفر می‌کند، ‌اما چنین سفری که به‌نظر ضروری می‌رسید، هنوز انجام نشده است.
به گزارش خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، «کاخ اردشیر بابکان» یکی از مهم‌ترین بناهای باقی‌مانده از اوایل دوره‌ی ساسانی در شهرستان فیروزآباد (اردشیرخوره) است که در آن روند پیشرفت معماری مربوط به آغاز دوره‌ی ساسانی را می‌توان مطالعه و بررسی کرد.
در سه دهه‌ی گذشته، به مرور زمان اهالی و عشایر کوچ‌رو، روستایی را در نزدیکی این محوطه بنا کردند که نام آن برگرفته از نام کاخ یعنی «روستای آتشکده» است. از چند سال پیش، اهالی این روستا ساخت‌وسازهایی را در نزدیکی این بنای تاریخی انجام داده و حتا مردگان خود را در محوطه‌ی کاخ اردشیر دفن کرده‌اند.
هرچند گاهی مسوولان اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان فارس برای جلوگیری از این‌گونه کارها توسط اهالی روستا، اقداماتی را انجام می‌دادند، اما در چندماه گذشته، اهالی « روستای آتشکده » پیش‌روی بیشتری کرده‌اند، به اندازه‌ای که اعتراض و هشدار برخی دوست‌داران میراث فرهنگی را درپی داشته است.

دفن مردگان در حریم کاخ اردشیر
در آن زمان، برخی کارشناسان میراث فرهنگی فرشته‌ی نجات این محوطه‌ی تاریخی را محمدحسن طالبیان - معاون میراث فرهنگی - می‌دانستند. او پیش از این نیز سال‌ها در استان فارس مسوولیت‌های مختلف داشته و حتا مدیریت یکی از مهم‌ترین محوطه‌های ثبت جهانی ایران یعنی تخت جمشید و پاسارگاد را برعهده داشته است.
طالبیان ۲۷ اسفندماه سال گذشته اعلام کرد که در نوروز ۹۳ به شهرستان فیروزآباد در استان فارس سفر می‌کند تا وضعیت محوطه‌ی کاخ اردشیر را بررسی کند؛ اما به گفته‌ی خودش، هنوز به این شهرستان سفر نکرده است.
معاون میراث فرهنگی همان زمان به خبرنگار ایسنا گفت: از سال‌ها پیش، قصد تهیه‌ی پرونده‌ی ثبت جهانی محور ساسانی شهرستان فیروزآباد را داشته‌ایم. حالا نیز برای حل مشکلات محوطه‌ی کاخ اردشیر، باید ابتدا معیارهای ثبت جهانی را به دستگاه‌ها و مسوولان رده‌بالای استانی اعلام کنیم تا بتوانیم مشکل این محوطه را برطرف کنیم.
به گزارش ایسنا، معاون پیشین میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری - مسعود علویان‌صدر - نیز حدود یک سال پیش، از تهیه‌ی یک طرح جامع برای سامان‌دهی مجموعه‌ی کاخ اردشیر و طرح هادی روستا خبر داد تا به این شکل از دست‌اندازی و ویرانی بیشتر مجموعه جلوگیری شود؛ اما متأسفانه این اقدام نه‌تنها انجام نشد و گسترش و دست‌اندازی روستا و گورستان به بافت تاریخی متوقف نشد، بلکه گستره‌ی روستا و گورستان در بخش شمالی و درست روبه‌روی ایوان اصلی بنای کاخ اردشیر گسترده‌تر شد. از سوی دیگر، آسیب‌های طبیعی روند حفاظت و نگهداری این مجموعه‌ی کم‌نظیر را بدتر کرده است.
کاخ اردشیر بابکان در بخش شمالی شهر گور و درست در دهانه‌ی تنگاب فیروزآباد قرار دارد و از نظر چگونگی استفاده از تاق، گنبد و ایوان در آغاز دوره‌ی ساسانی بسیار کلیدی است، چون ساسانیان بودند که برای نخستین‌بار از مصالح لاشه و قلوه‌سنگ به کمک ملات گچ و بدون استفاده از داربست، بهترین گنبدها و ایوان‌ها را بر پا کردند. «تاق کسری» به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین شاهکارهای معماری جهان نیز بر همین اصول استوار است.



جعبه‌ابزار