کارمزد


روستاي کارمزد/ سوادکوه / مازندران
روستای کارمزد در استان مازندران، شهرستان سوادکوه، دهستان ولوپی، بخش مرکزی قرار دارد. روستای کارمزد در ارتفاع ۷ الی ۹ هزار پا از سطح در یا قررار دارد. نزدیک ترین شهر به روستای کارمزد الاشت است. فاصله کارمزد با آلاشت ۱۵ کیلومتر است.


معرفی روستا[ویرایش]

روستای کارمزد در استان مازندران، شهرستان سوادکوه، دهستان ولوپی، بخش مرکزی قرار دارد. روستای کارمزد در ارتفاع ۷ الی ۹ هزار پا از سطح در یا قررار دارد. نزدیک ترین شهر به روستای کارمزد الاشت است. فاصله کارمزد با آلاشت ۱۵ کیلومتر است. در عین حال مسافت روستا با مرکز شهرستان سوادکوه تقریبا ۳۰ کیلومتر می باشد.
در مورد موقعیت خصوصی روستا باید گفت که این روستا از طرف شمال به جنگلهای منطقه از طرف شرق به جاده معدن کارسنگ و روستای ممشی و از طرف جنوب به باغات و جاده ممشی و کارسنگ و از سمت غرب به جنگل ونند و مراتع مریاشت و به رودخانه لاکوم که به چرات می ریزد متصل می باشد.
اما موقعیت عمومی روستا از طرف شمال به روستا های لفور از جمله کفاک و چاکسر و روستای جوارم و کرد اباد شهر زیراب از طریق جنگل متصل و از طرف مشرق به روستای ممشی و از مغرب به سرین و از جنوب غربی به لیند، از سمت جنوب شرقی به شش رود بار و روستا های اطراف محدود می گردد.
این روستا در دهستان ولوپی قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۸۵ ، جمعیت آن ۳۵۲ نفر (۸۶خانوار) بوده‌است. از آنجا که این سرشماری در فصل زمستان صورت گرفته است و در این فصل اکثر خانواده های روستا به سبب مسائلی مانند تحصیل فرزندان و یا کسب درآمد به سمت شهرهای مجاور مهاجرت می کنند، جمعیت این روستا بسیار بیشتر از اعداد اعلام شده می باشد. طبق سرشماری صورت گرفته توسط یکی از جوانان روستا جمعیت این روستا حدود ۱۸۲۰ نفر (۵۶۸) خانوار می باشد.
در مورد تاریخچه روستای کارمزد اسناد و مدارک مکتوب وجود ندارد ولی آنچنان که از گفته بزرگان و علمای بزرگ روستا بر می اید روستای کارمزد در گذشته ای خیلی دور هرمز بوده و بعضی ها گفته اند که هرمز به مرور زمان هرمزد نام گرفت که نام این منطقه به نام هرمزد، شاه این منطقه بوده است. چون این روستا توسط هرمز بنا گردید بنام او معروف شد که در اثر تلفظ غلط به مرور زمان کارمزد بر سر زبان ها جاری گردید البته در این باره مردم منطقه ای به نام اسبه تاق (سفید تاق) که در حال حاضر هم به این نام مشهور است است به عنوان پایتخت هرمز می دانند. ناگفته نماند بعضی این پایتخت را در زیر زمین آن منطقه می دانند باید گفت که وجود قبور زرتشتی ها در این منطقه که در اطراف اسبه تاق بیشتر مشاهده می شود حکایت از سکونت زرتشتی ها در این منطقه می باشد.
در مورد نام تاریخی روستای کارمزد مدارک مکتوب وجود ندارد . اما با توجه به گفته بزرگان و علما و ریش سفیدان روستا و آنچه که از تحقیق به عمل آمده دو نظریه وجود دارد که تا حدودی به هم نزدیک می با شند، که نظریه اول به احتمال زیاد به واقعیت نزدیکتر می باشد.
۱- نظریه اول: روستای کارمزد در گذشته های بسیار دور هرمزنام داشت که به مرور زمان هرمزد نام گرفت، و به علت گذشت زمان در اثر تلفظ غلط کارمزد بر سر زبان ها جاری گردید. برخی از بزرگان این محل معتقدند که این روستا توسط هرمز یا هرمزد شاه بنا گردید که آثار باقی مانده از مرکز این حکومت، در منطقه سفید خانه یا اِسبه تاق ( سفید تاق) در چند قرن گذشته حکایت از آن دارد. این نقل و قول به احتمال زیاد از نسل تاریهای (طاریهای)ساکن تاری خیل به اجداد نسل حاضر در روستای کارمزد انتقال گردید.
۲- نظریه دوم : هرمز و فیروز دو برادر بودند، که هر یک از این دو برادر بر منطقه ای از اطراف کوه های البرز حکمرانی می کردند. مرکز حکومت فیروز، فیروز کوه بود، و مرکز حکومت هرمز شاه در منطقه هرمزد یا کارمزد فعلی بوده است.
مه بخش جدا نشدنی و یکی از زیبا ترین رویداد های طبیعی در کارمزد هست.

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای کارمزد



جعبه‌ابزار