کانون گردشگری مسئولانه


این کانون مرکزی است زیر مجموعه موسسه آوای طبیعت پایدار که در آن کلیه علاقمندان به طبیعت و فرهنگ ایران، اعم از فراگیران و فارغ التحصیلان موسسه، اساتید دوره، اکوتوریست هایی که در سفرهای این موسسه شرکت کرده اند و همچنین کلیه علاقمندان به ایران زمین ماهانه گردهم می آیند و از تجارب متخصصین و فعالان حوزه گردشگری، محیط زیست، فرهنگی و اکوتوریسم و... استفاده می کنند و به گفتگو و تبادل نظر می پردازند و همچنین پیشنهاداتی در مورد موضوع برنامه های آتی کانون هماهنگ با نیازهای روز جامعه گردشگری ارائه می دهند.
کلیه علاقمندان به طبیعت و فرهنگ ایران زمین می توانند در این کانون عضو شده و در جلسات ماهانه شرکت کنند.


هدف از تشکیل کانون گردشگری مسئولانه[ویرایش]


هدف از تشکیل این کانون، توجه به گردشگری مسئولانه و نیز بهره مندی از پتانسیل های علاقمندان به طبیعت و فرهنگ، جهت ارتقاء کیفیت گردشگری است. همواره افرادی که نسبت به ایران زمین دغدغه های زیست محیطی و فرهنگی دارند این پرسش را از خود می پرسند که چگونه می توانیم برای حفظ ارزش های کشورمان گام برداریم؟ بسیاری در جستجوی یافتن گام هایی هرچند کوچک برای کمک به حفظ هویت و ارزش های ملی ایران زمین هستند.
با توجه به تجارب پایه گذاران موسسه آوای طبیعت پایدار در خصوص فعالیت های فرهنگ سازی، آموزشی و نیز مشارکت جوامع محلی و مشاهده دستاوردهای ملموس آن و همچنین وجود نیروهای علاقمند و با انگیزه در این حوزه ، می توان به گسترش و ترویج این گونه فعالیت ها امیدوار بود.
امروزه واژه گردشگری مسئولانه (Responsible Tourism) واژه ای است نو که با مفاهیم پایه ای و ارزشی مانند اکوتوریسم و گردشگری پایدار (Sustainable Tourism) که در سال های اخیر به آن بسیار توجه می شود ارتباط تنگاتنگی دارد.
گردشگری فعالیتی فرهنگی محسوب می گردد و تاثیرات فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی بر منابع طبیعی و جامعه محلی دارد این فعالیت اگر به شکل اصولی و پایدار انجام شود اثرات مثبتی برای جامعه گردشگری دارد و اگر غیر مسئولانه باشد می تواند موجب بروز زیان های گاها غیرقابل برگشتی باشد.
به این منظور کانون گردشگری مسئولانه آوای طبیعت پایدار قصد دارد تا با ایجاد فضاهای آموزشی خارج از قالب های رسمی دوره های آموزشی گردشگری، زمینه را برای ارتقاء سطح آگاهی افراد علاقمند فراهم سازد.
افرادی که در دوره های راهنمایان گردشگری شرکت می کنند هر یک در حوزه خاصی تخصص و تجربه دارند.
این موضوع پتانسیل بسیار غنی و ارزشمندی برای صنعت جهان گردی محسوب می شود چراکه این رشته فرابخشی و نوپا نیازمند نیروهای خلاق، با انگیزه و با زمینه ذهنی متنوع است. این افراد هریک با توجه به تخصص و زمینه کاری شان قادر خواهند بود گوشه ای از نیازهای این صنعت را مورد توجه قرار دهند و در جهت رفع آن گام بردارند. از طرفی این افراد هر یک ریشه در نقطه ای از ایران دارند، بنابراین قادر خواهند بود با تکیه با دانش بومی خود راههایی برای توسعه پایدار گردشگری بومی مناطق پیدا کنند.


فعالیت های کانون گردشگری مسئولانه[ویرایش]


این فعالیت ها بر دو پایه فعالیت های مجازی(الکترونیک) و فعالیت های حقیقی استوار است. فعالیت های حقیقی شامل نشست های دوره ای و باشگاه های تخصصی است.


گردهمایی های دوره ای گردشگری[ویرایش]


براساس اهداف عالی تشکیل کانون و به منظور ارتقاء دانش اعضا و سایر علاقمندان، گردهمایی های ماهانه با مضامین مختلف در حوزه گردشگری از جمله اکوتوریسم، طبیعت گردی، فرهنگی و سایر موضوعات مرتبط مانند محیط زیست ، کارآفرینی ، جامعه بومی، صنایع دستی و...از اردیبشهت ۱۳۹۰ طراحی و اجرا می گردد.
این نشست ها در مرحله اول به صورت ماهانه برگزار می شود و در تلاش است مخاطبان را به تامل درباره موضوعات مطرح شده ترغیب نماید و سپس آن ها را به مشارکت در برنامه ها و فعالیت های اجرایی دعوت نماید.
بنابراین از دل این نشست ها، ایده های مختلف قابل اجرا بیرون می آید و علاقمندان با کشف موضوعات مرتبط می توانند رشته و یا رشته های مورد علاقه خود را انتخاب نمایند و به این ترتیب زمینه جهت تشکیل باشگاه های تخصصی موضوعی فراهم می شود.
در ضمن برای بسیاری از مخاطبان نیز مکانی برای افزایش اطلاعات عمومی و نیز فرصتی برای تعامل با سایر افراد علاقمند و حتی ایجاد فرصت های شغلی محسوب می شود. از سوی دیگر این کانون محلی برای عرضه توانمندی های افراد خواهد بود تا با تبادل تجربیات خود قادر باشند، درس های آموخته خود را با دیگران در میان بگذارند.


باشگاه های تخصصی[ویرایش]


یکی از اهداف مهم کانون گردشگری مسئولانه بسط و گسترش نگرش تخصصی به مقوله گردشگری از جمله شاخه های مختلف حیات وحش مانند گیاهان، پرندگان، حشرات، خزندگان و دوزیستان و نیز ژئوتوریسم، کویرنوردی، جنگل نوردی، کوه پیمایی، غارنوردی، دوچرخه سواری، نجوم، توریسم برپایه جوامع محلی و... است.
همچنین در حوزه فرهنگی گردشگری بر پایه جاذبه های معماری، باستان شناسی، اقوام و عشایر، جوامع محلی و آیین و رسوم، صنایع دستی، موسیقی نواحی و... همگی زیر مجموعه های تخصصی هستند که قابلیت پردازش مستقل و باشگاهی را دارند.
براین اساس در حال حاضر باشگاه کوهپیمایی، گشت و کار(معماری و احیاء)، محصولات سازگار با محیط زیست(IPM) در کانون گردشگری مسئولانه شکل گرفته و در آینده و به مرور باشگاه های دیگری به آن افزوده خواهد شد.



جعبه‌ابزار