کتابخانه سیار روستایی


ترویج فرهنگ مطالعه اولویت کتابخانه سیار روستایی
دهدشت- ایرنا- مسوول کتابخانه سیار روستایی کهگیلویه با اشاره به نقش مهم کتاب در شکوفایی استعداد فکری دانش آموزان گفت: یکی از اولویت های اصلی کتابخانه های سیار روستایی این شهرستان ترویج فرهنگ مطالعه است.

سید احسان سعیدی روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود:در یکسال فعالیت کتابخانه سیار روستایی کهگیلویه بیش از چهار هزار جلد کتاب در سطح مدارس روستاهای شهرستان توزیع شده است.
وی تعداد اعضای کتابخانه سیار روستایی را ۶۰۰ نفر خواند و اظهار کرد: استقبال دانش آموزان روستایی از مطالعه کتاب چشمگیر است.
سعیدی تصریح کرد: توزیع کتاب بین مدارس روستایی شهرستان هر ۲۰ روزی یکبار انجام می شود.
وی ابراز داشت: از ۳۶۵ روستای شهرستان تنها بین مدارس ۲۰ روستا کتاب توزیع که با توجه به کمبود نیرو و امکانات، توزیع کتاب بین تمامی مدارس روستا امکان پذیر نیست.
سعیدی عنوان کرد: در صورت تامین امکانات و زیرساخت ها این نهاد می توانند بیشتر روستاهای شهرستان را زیر پوشش خود قرار دهد.
شهرستان ۱۵۳ هزار نفری کهگیلویه دارای چهار بخش، چهار شهر و ۳۶۵ روستا است.



فارس از روستاهای فاقد کتابخانه همدان گزارش می‌دهد[ویرایش]

«یار مهربان» نیازمند یاری خیران برای رفتن به روستاها
مردم روستاها همانند مردم مرکز شهرها نیازمند توزیع عادلانه خدمات هستند، اما گاه موارد مورد اجحاف قرار گرفته‌اند؛ یکی از این اقلام فرهنگی کتاب است.

به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، امسال از سوی رهبر انقلاب سال «اقتصاد، فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» نامگذاری شد و این نامگذاری نشان از تأکید ایشان بر مباحث فرهنگی و توزیع عادلانه خدمات آن در کشور دارد.
یکی از اقلام فرهنگی که باید مورد توجه ویژه‌ای قرار گیرد، کتاب و مطالعه است چرا که سوق مردم به سمت مطالعه نه تنها باعث ارتقای بعد فرهنگی در جامعه می‌شود، بلکه می‌توان از آن در برابر تهاجم‌های فرهنگی استفاده کرد.
مهاجرت مردم از روستا به شهرها یکی از دغدغه‌های مدیران است که خود مشکلات بسیاری را از جمله افزایش حاشیه‌نشینی به دنبال دارد که در صورت توزیع عادلانه خدمات در نقاط مختلف استان می‌توان شاهد کاهش این مهاجرت‌ها و در نتیجه کاهش مشکلات در استان بود.
مردم روستاها همانند مردم مرکز شهرها نیازمند توزیع عادلانه خدمات هستند اما گاه مورد اجحاف قرار گرفته‌اند. یکی از این اقلام فرهنگی که باید به صورت عادلانه در اختیار مردم قرار گیرد کتاب و کتابخانه است.
با وجود تلاش مسئولان استان برای گسترش فرهنگ مطالعه، کتاب به راحتی در دسترس مردم روستاها قرار ندارد، به طوری که از ۱۲۵ روستای بالای هزار و ۵۰۰ نفر استان، تنها ۲۳ روستا دارای کتابخانه روستایی هستند.
از طرفی با دستور کار متولیان امر از جمله اداره‌کل کتابخانه‌های استان همدان، روستاها به دو دسته با جمعیت بالای هزار و ۵۰۰ نفر و زیر هزار و ۵۰۰ نفر تقسیم شده‌اند و برای روستاهای بالای هزار و ۵۰۰ نفر کتابخانه روستایی و برای روستاهای زیر هزار و ۵۰۰ نفر کتابخانه سیار تعریف شده است.
ولی آیا باید از ۱۲۵ روستایی که در استان بالای هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت دارد تنها ۲۳ روستا دارای کتابخانه روستایی باشند و مردم روستاهای زیر هزار و ۵۰۰ نفر هم از وجود کتاب محروم باشند که حتی کتابخانه سیار در روستای آن‌ها وجود نداشته باشد.
برای پی بردن به اینکه چه عامل موجب کندی روند پیشرفت این امر می‌شود با فرماندار همدان گفت‌وگو کردیم.
وضعیت کتابخانه روستایی در استان امیدوارکننده نیست
فرماندار همدان با اشاره به اینکه در شهرستان همدان ۹ روستای بالای هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت و از این تعداد ۴ روستا بالغ بر ۳ هزار نفر جمعیت دارد، اظهار کرد: در برخی از این روستاها کتابخانه‌های غیردولتی وجود دارد ولی وضعیت کتابخانه‌های روستایی امیدوارکننده نیست.
علی تعالی وضعیت فضای متناسب موجود در روستاها برای ایجاد کتابخانه روستایی را مناسب ندانست و افزود: طبق برنامه امسال ایجاد ۱۵ کتابخانه روستایی در استان در دستور کار است که تاکنون تنها سه کتابخانه افتتاح شده است.
وی با اشاره به کمبود بودجه در زمینه ساخت کتابخانه در روستاها تصریح کرد: در صورت ایجاد فضای مناسب برای ایجاد کتابخانه روستایی در روستاها، اداره کتابخانه‌های عمومی استان آماده تجهیز آن‌ها است.
فرماندار همدان با بیان اینکه امسال در ارتباط با کتابخانه‌ها تکیه بر روستاها و مناطق کمتربرخوردار است، گفت: با همکاری ادارات مختلف از جمله آموزش و پرورش و در اختیار قرار دادن مکان مناسب توسط آن‌ها، این امر به سرعت میسر خواهد بود.
وی با بیان اینکه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اقدام به ایجاد کتابخانه‌های روستایی در برخی مناطق کرده، ادامه داد: روستاهای استان با وجود این کتابخانه‌ها دارای کتابخانه استاندارد و دولتی نیستند.
خیرین در زمینه ساخت کتابخانه روستایی وارد کار شوند
تعالی اعتبارات را یکی از بزرگترین مشکلات در زمینه ایجاد کتابخانه‌های روستایی برشمرد و اضافه کرد: باید خیرین در این زمینه وارد عمل شوند چراکه اعتبارات جوابگوی نیازهای روستایی در این زمینه نیست.
وی با تأکید بر اینکه رویکرد ایجاد کتابخانه‌ها باید به سمت خیرین پیش رود، اظهار کرد: با کمک آموزش و پرورش باید از خیرین مدرسه‌ساز در راستای کتابخانه‌سازی استفاده کرد.
صحبت با معاون مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان به عنوان یکی از متولیان این امر، می‌تواند راه‌گشای این مشکلات باشد.
حسن عرفانی‌مقدم در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس به رویکرد جدید اداره‌کل کتابخانه‌ها در ارتباط با کتابخانه‌های روستایی برای روستاهای بالای هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت اشاره و اظهار کرد: با توجه به حق انتفاع مکان در روستاهای بالای هزار و ۵۰۰ نفر، می‌توان در آن روستا کتابخانه افتتاح کرد.
وی توضیح داد: در صورت فراهم شدن مکان برای ایجاد کتابخانه، این اداره کتابخانه را تجهیز و از افراد همان روستا کتابدار استخدام می‌کند.
ایجاد کتابخانه روستایی تا دو سال آینده
معاون اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی همدان با اشاره به اینکه با کمک استانداری می‌توان تا دو سال آینده در تمام روستاهای بالای هزار و ۵۰۰ نفر کتابخانه روستایی ایجاد کرد، افزود: با ایجاد کتابخانه روستایی در روستاها می‌توان سبد فرهنگی خانوار روستایی را غنی کرد و در نتیجه از مهاجرت مردم روستا به مراکز جلوگیری کرد.
وی با اشاره به ایجاد کتابخانه سیار به وسیله کانون پرورش فکری کودک و نوجوان در برخی از روستاها گفت: با هم‌افزایی اداره کتابخانه‌ها و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، می‌توان خلأهای موجود در کتابخانه سیار کانون را پر کرده و کتابخانه سیار را در روستاها راه انداخت.
عرفانی، تهیه اتوبوس برای کتابخانه سیار را هزینه‌بر و خارج از عهده اداره کل کتابخانه‌ها دانست و تشریح کرد: اگر دستگاه‌های استان از این موضوع حمایت کنند و نهادهای استانی وسیله نقلیه در اختیار قرار دهند، شاهد راه‌اندازی کتابخانه سیار در روستاها نیز خواهیم بود.
نیاز به حق انتفاع مکان برای کتابخانه‌ها
مدیرکل اداره کتابخانه‌های عمومی استان همدان نیز در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس با اشاره به اینکه ۹۷ روستای استان از وجود کتابخانه عمومی محروم هستند، اظهار کرد: رفع این مشکل نیازمند همکاری سه‌جانبه بین کتابخانه‌های عمومی، استانداری و خیرین است.
ارشاد استعدادی، حضور خیرین را در ساخت کتابخانه‌های عمومی در روستاها یکی از ملزومات برشمرد و اضافه کرد: ساخت کتابخانه علاوه بر زمان‌بر بودن دارای مشکلات مالی است که با دادن حق انتفاع مکانی به اداره کتابخانه‌های عمومی می‌توان این روند را سرعت بخشید.
وی اضافه کرد: همه روستاها دارای خانه‌های بهداشت، تعاون روستایی، مدارس خالی، بهیاری‌های خالی هستند که در صورت دادن حق انتفاع این مشکل حل خواهد شد.
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی همدان با اشاره به اینکه تا پایان سال ۹۳، ۳۵ روستا دارای کتابخانه عمومی می‌شوند، افزود: حل مشکل در زمینه کتابخانه‌ها نیازمند هم‌افزایی هدفمند و دقیق است که یاری تمام اقشار و مسئولان استان را می‌طلبد.
با این تفاسیر دیده می‌شود که بحث کتابخانه روستایی راهی بسیار طولانی دارد تا مردم روستاها بتوانند از کتاب در راستای ارتقا فرهنگ خود استفاده کنند.
نباید فراموش کرد که مردم روستاها جزیی از این آب و خاک هستند و به اندازه مردم مراکز شهرها حق استفاده از خدمات دارند.
بهترین راه ورود خیرین کتابخانه‌ساز به موضوع کتابخانه‌های روستایی است که با همت مردم روستا و مسئولان بتوان این قدم بزرگ را برداشت.
===========
گزارش از مرضیه خلیلی    



جعبه‌ابزار