کته شمشیر علیا


روستاي کته شمشير عليا/ فریمان / خراسان رضوی
روستای کته شمشیر علیا در۲۰ کیلومتری جنوب شرقی شهر فریمان و در بخش قلندر آباد واقع گردیده است. این روستاحدود ۳۸۰ خانوار و حدود۱۷۰۰ نفر جمعیت دارد و جاذبه گردشگری این روستا کوه روستا که معروف به کوه ترقی است که ۱۷۰۲متر ارتفاع دارد.

روستای کته شمشیر علیا در۲۰ کیلومتری جنوب شرقی شهر فریمان و در بخش قلندر آباد واقع گردیده است. این روستاحدود ۳۸۰ خانوار و حدود۱۷۰۰ نفر جمعیت دارد و جاذبه گردشگری این روستا کوه روستا که معروف به کوه ترقی است که ۱۷۰۲متر ارتفاع دارد.


تاریخچه شکل گیری[ویرایش]

در مورد پیدایش و تاسیس این روستا به نقل از بزرگان قدیم گفته می شود که در زمان قدیم مردم نغاره نشین (غار نشین) بودند و در تپه ای که در داخل شهر قلندرآباد کنونی واقع است زندگی می کردند. در مورد تاریخ احداث این روستا مطالب و گفته های موثقی در دست نیست ولی از قنات قدیمی این روستا چنین استنباط می شود که تاریخ احداث این روستا به حدود ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ سال پیش می رسد. این روستا قبل از اینکه در محل کنونی احداث گردد، در چند جای مختلف در حاشیه روستای فعلی تاسیس گردیده است. قلعه سنگی در دامنه کوه، یخآب (یخو)، قلعه کهنه و محلی دیگر در پایین تر از روستای فعلی احداث گردیده که شاید بر اثر زلزله یا چپاول و غارت خراب گردیده و بالاخره در محل کنونی احداث گردیده است.
هسته اولیه یا بافت قدیم روستا از خانه های پشت مسجد جامع روستا شروع گردیده که به صورت قلعه با برج و بارو بوده که شامل دروازه ورودی و تعداد ۹ برج و دیوارهای بلند به ارتفاع تقریبا چهار تا پنج متر که حد فاصل بین برج ها را مسدود می نموده است. احتمالا این روستا در چهار، پنج نسل قبل ترک نشین بوده است. در آن مواقع به دلیل ناامنی که در کشور و منطقه بوده اکثر روستاها در بلندی کوه ها و روی تپه ها احداث می شدند و با برج و باروهای بلند محصور می شدند تا در مقابل تهاجم راهزنان و غارتگران ایمن باشند. در اطراف این روستا هم چندین برج جهت دیدبانی ساخته بودند تا در مواقع خطر (هجوم غارتگران) مردم را از طریق پیک یا علائمی همچون دود و غیره آگاه سازند ولی متاسفانه اکنون از این برجها اثری نیست. به مرور زمان و افزایش جمعیت این قلعه قدیمی پاسخگو نبوده و شروع به ساخت و ساز در اطراف آن نمودند که طی سالیان سال روستا بزرگتر و بزرگتر شد تا به حالت کنونی و تعداد ۳۸۰ خانوار و ۱۷۰۰ نفر جمعیت در سال ۱۳۸۵ رسیده است.

وجه تسمیه[ویرایش]

کته به معنی بزرگ است و کته شمشیر می تواند به معنی جایی باشد که شمشیر بزرگی در آن وجود داشته و یا کوهی و یا صخره ای و یا چیز دیگری از طبیعت که به شکل شمشیر باشد در این روستا وجود داشته است.
=اماکن موجود در روستا ==
امامزاده ای در ظلع جنوب شرقی روستا و در دامنه کوه روستا (کوه ترقی) و در فاصله ای حدود یک کیلومتر از روستا در محلی که به گفته مردم روستا شیله مزار و یا پاکوه گفته می شود قرار دارد و در ایام هفته و مخصوصا عصرهای جمعه مردم این مزار را زیارت می کنند .
چشمه ای گوارا در ۳ - ۴ کیلومتری جنوب شرقی روستای کته شمشیر علیا قرار دارد. این چشمه دارای آب زلال و گوارایی می باشد که در تمام فصول سال آب دارد ولی آب آن در فصول مختلف سال کم و زیاد می شود. از آب این چشمه افراد رهگذر و احشام استفاده می کنند.
مذهب اهالی روستا شیعه است و مشاغل آن ها کشاورزی و دامداری است.



جعبه‌ابزار