کرخنگان
سنت دیرینه علم گردانی در روستای کرخنگان خاتم برگزار شد
یزد-هم زمان با تاسوعای حسینی ، آیین سنتی و قدیمی علم گردانی در روستای کرخنگان از توابع بخش مروست شهرستان خاتم برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، این آیین قدیمی طبق سنت هر ساله در این روز در این روستا با قدمت بیش از یک قرن برگزار می شود.
در این مراسم که هر ساله در چنین روزی از اذان صبح آغاز و تا اذان ظهر ادامه دارد، برنامه های مختلفی هم چون سینه زنی، مداحی و دسته روی برگزار می شود و علم ها به منازل مردم این روستا رفته و مردم با پرداخت نذورات خود، حاجات خود را بیان می کنند.
شب قبل از برگزاری این مراسم، مراسم علم بندان در مسجد امام حسین (ع) این روستا برگزار می شود.
در مراسم علم بندان بزرگان و ریش سفیدان محل و هیئت امنای مسجد به آذین علم می پردازند و آن را با نذوراتی هم چون پارچه های سبز و روسری نذری آذین بندی می کنند و چند رأس قربانی هم صورت می گیرد.
پس از آذین بندی، علم در وسط حیاط مسجد به میله ای آهنی بسته می شود و پس از آن جوانان و عزاداران دور علم به سینه زنی و زنجیرزنی می پردازند و در پایان برنامه جوش را اجرا می کنند.
مراسم علم گردانی یا علم گردش بعد از اذان صبح این روز از محل مسجد امام حسین (ع) آغاز می شود و دسته های عزاداری که مجموعه دو دارد، علم را در خیابان ها و کوچه های اطراف می گردانند.
علم های آذین شده پیشاپیش دسته بر روی شانه های افراد به تک تک خانه های مردم برده می شود.
هنگام شکل گیری دسته ها، ابتدا علم و پرچم ها را پیشاپیش دسته به حرکت درمی آورند و پشت سر آنان سینه زنان به صورت دایره وار به حرکت خود ادامه می دهند و پشت سر مردان، زنان و کودکان حرکت می کنند و اشعاری که از سوی مرثیه خوانان خوانده می شود به طور هم صدا می خوانند.
مداحان در این مراسم بیت هایی در مظلومیت علمدار کربلا می سرایند:
این علم از کیست که بی صاحب است این علم از ماه بنی هاشم است این علم از ساقی دشت بلاست این علم از تشنه لب کربلاست و ...
علم ها به هر فردی که می رسد طرف نیز ابتدا علم را بوسیده و سپس به منظور تبرک با آب یا گلاب شستشو می دهند و نذورات خود که شامل پول، روسری، پارچه و غیره است را به علمدار می دهند و اگر اهالی آن خانه نذری داشته باشند دستمال، روسری و یا شالی به علم می بندند و اسفند دود می کنند.
برخی از خانواده ها اگر نذر داشته باشند، به هنگام ورود علم، گوسفند قربانی می کنند و گوشت آن را به هیئت اهدا و یا بین مردم تقسیم می کنند.
برخی از خانواده ها نیز طبق سنت و نذورات گذشته، اقدام به توزیع برنج نذری می کنند.
بر اساس این گزارش؛ دسته علم گردانی به خانه افرادی که یک سال از فوت آن ها نگذشته باشد نیز رفته و با خواندن مرثیه و قرائت فاتحه، یاد رفتگان را گرامی می دارند.
بیشتر مردم روستای کرخنگان با پخش برنج، چای، شیر، شیر کاکائو، خرما، نان محلی نذری بین دسته علم گردش به پذیرایی عزاداران می پردازند.
روستای کرخنگان با سه هزار نفر جمعیت در قالب ۷۰۰ خانوار در ۸۵کیلومتری شهر هرات مرکز شهرستان خاتم واقع است.
این روستا دارای دو مسجد امام حسین (ع) و ابوالفضل(ع) و دو تکیه ابوالفضل و انصارالحسین است.ک۳