کرکبود


روستای کرکبود
موقعيت و تاريخچه
روستاي کرکبود از توابع بخش طالقان شهرستان ساوجبلاغ میباشد. روستاي کرکبود در ارتفاع ۲۲۵۰ متري از سطح دريا قرار دارد و آب و هواي آن در تابستان معتدل و در زمستان سرد و خشک است. رودخانه کرکبود از کنار روستا عبور مي کند.
سفالينه هاي به جا مانده در گوشه و کنار روستا به قرون چهارم و پنجم هجري قمري مربوط است. بنابر منابع محلي نام روستا بر گرفته از نام کهر و کبود است که با گذشت زمان به کرکبود تغيير يافته است.
مردم روستا ی کرکبود به زبان فارسي سخن مي گويند مسلمان و پيرو مذهب شيعه جعفري هستند.
جمعيت روستاي کرکبود در سال ۱۳۸۵ در حدود ۵۰۰ نفر گزارش شده است که کمتر از ۱۰۰ نفر از آن ها در تمام طول سال در آن اقامت دارند و مابقي در فصل تابستان و برداشت محصول در روستا اقامت مي کنند.
اقتصاد اين روستا بر پايه فعاليت زراعي، باغداري، دامداري و امور خدماتي استوار است. گروهي نيز با توليد صنايع دستي نقش مهمي در اقتصاد خانوار دارند.
مهمترين محصولات زراعي روستا شامل گندم، جو و حبوبات است. آب و هواي مساعد و منابع غني آب موجبات رونق باغذاري شده است. انواع ميوه هاي سردسيري مانند گردو، سيب، آلبالو، گيلاس و زردآلو در اين روستا به عمل مي آيد و سيب و گردوي آن شهرت منطقه اي دارد.
روستاي کرکبود بافت مسکوني متمرکز و فشرده اي دارد و در شيبي ملايم استقرار يافته است. بيشتر خانه هاي روستا در يک يا دو طبقه با سقف شيرواني ساخته شده است و تعدادي خانه چند طبقه نيز در اين روستا وجود دارد. مصالح به کار رفته در بافت قديمي روستا از مصالح به کار رفته در بافت قديمي روستا از مصالح بومي مانند لاشه سنگ، چوب، خشت و گل است. در ساخت خانه هاي جديد از مصالح مدرن مانند ميلگرد، تير آهن، آجر و ورق گالوانيزه نيز استفاده مي شود.
معابر روستا کوچه باغ هاي زيبايي هستند که جلوه اي خاص به معماري روستا بخشيده اند.

جاذبه هاي گردشگري
استقرار در ناحيه کوهستاني چشمه هاي پرآب، جريان رودخانه دائمي، کوچه باغ هاي زيبا همراه با سايه روشن رنگ ها و باغات گسترده ميوه، سيماي جذابي از روستاي کرکبود را به نمايش گذاشته است.
از مهم ترين جاذبه هاي طبيعي اين روستا مي توان به آبشار کر اشاره کرد. اين آبشار در فاصله ۷۰۰ متري شمال شرقي روستا به درون دره اي عميق سرازير مي شود. در ضلع شرقي و غربي دره صخره هايي در ارتفاع ۳۰ تا ۵۰ متري وجود دارد. راه ورودي به منطقه آبشار از سينه کش ارتفاعات غربي دره است. ارتفاع آبشار بيش از ۵ متر است که پس از ريزش بر صخره اي سنگي، به صورت مارپيچ در ميان دره جريان مي يابد. کر در زبان محلي به معني صخره يا تخته سنگ است.
از ديگر جاذبه هاي طبيعي روستا، يخچال هاي طبيعي است که در شمال روستا واقع شده اند و در ذخيره آب تابستاني آن نقش اساسي دارند. آثار تاريخي روستاي کرکبود عبارتند از:
آرامگاه امامزاده زيد ابراهيم که در مرکز روستا و در ضلع غربي حمام تاريخي روستا قرار دارد. بنابه روايتي نسب امامزاده به امام موسي کاظم (ع) مي رسد. اين آرامگاه، بناي هشت ضلعي نامنظمي است که از مصالح سنگ، ملات گچ، چوب و ورق گالوانيزه ساخته شده است. بر روي قبر، صندوق چوبي قرار دارد. قدمت اين بنا به قرن ۹ و يا ۱۰ هجري قمري مربوط مي شود.
آرامگاه امامزاده شاه محمد حنفيه که بر فراز بلندترين نقطه ارتفاعات شمال شرقي روستاي کرکبود به نام کوه شاه محمد حنيفيه يا عقيق قرار دارد. بناي برج مانند بقعه امامزاده شاه محمد حنفيه مورد علاقه مردم طالقان و ديگر روستاهاي اطراف است که براي زيارت به روستا مراجعه مي کنند. بناي امامزاده واجد ارزش هاي هنري و تاريخي است.
آرامگاه ملا يغماي کرکبودي در گورستان تاريخي روستاي کرکبود واقع شده است. اين دانشمند بزرگ اسلامي، يکي از مدرسان نامدار حوزه علميه اصفهان در قرن ۱۲ هجري بود که به جهت منزلت والاي علمي از جانب شاه سلطان حسين صفوي به رياست کتابخانه سلطنتي منصوب شد. ساختمان آرامگاه اتاق مربع شکل کوچکي است که نماي بيروني آن با سيمان سفيد و سقف آن با ورق گالوانيزه پوشش داده شده است. در داخل آرامگاه سنگ قبر مرمريني با خط شکسته نستعليق وجود دارد که از تاريخ وفات در سال ۱۱۶۰ هجري قمري حکايت دارد.
حمام تاريخي کرکبود، در زير درختان بلند گردو قرار دارد. اين ساختمان که در حال حاضر مخروبه است چهار طاقنما دارد که برخي نيمدايره اي و برخي جناقي است و سطوح داخلي آن با سيمان سفيد اندود شده است. قدمت اين حمام به اواسط دوره حکومت قاجاريه مي رسد.
مردم روستاي کرکبود در اعياد ملي و مذهبي به جشن و سرور و در ايام محرم و وفات و شهادت ائمه به سوگواري مي پردازند. از ديگر مراسم اين روستا مي توان به مراسم عيد نوروز، سيزده بدر و چهارشنبه سوري اشاره کرد.
مردم روستاي کرکبود به ندرت از لباس هاي محلي و سنتي استفاده مي کنند و پوشاک اغلب آن ها، لباس هاي رايج در شهر است.
صنايع دستي روستاي کرکبود مشتمل بر بافت کرباس، جاجيم، گليم، قاليچه، جوراب وکلاه و دستکش است.
گردو و عسل معروف ترين سوغات روستاي کرکبود است.
از انواع غذاهاي رايج در روستاي کرکبود مي توان به آبگوشت و انواع خورشت و کباب اشاره کرد.
دسترسي: روستاي کرکبود از مسير اتوبان کرج – قزوين و از طريق شهر طالقان قابل دسترسي است.









جعبه‌ابزار