کشت فلفل رنگی در گلخانه


فلفل رنگی با دارا بودن ۲ برابر ویتامین c نسبت به پرتقال یکی از پر مصرف ترین سبزیجات در اروپا و آمریکا می باشد که با رنگ ها و طعم گوناگون به صورت خام و یا پخته مصرف می گردد.
فلفل رنگی با دارا بودن ۲ برابر ویتامین c نسبت به پرتقال یکی از پر مصرف ترین سبزیجات در اروپا و آمریکا می باشد که با رنگ ها و طعم گوناگون به صورت خام و یا پخته مصرف می گردد.
چنانچه بتوان فلفل های رنگی را با کیفیت بالا تولید نمود با توجه به مصرف زیاد آن در فصل زمستان می توان مطمئن بود که بازار خوبی در داخل و خارج از کشور برای این محصول مهیا و آماده است. شروع کشت :
کشت فلفل در خزانه شروع می شود معمولا در اروپا از نیمه اکتبر تا نیمه نوامبر کشت در خزانه آغاز می شود.یعنی از مهر تا آبان ماه و پس ازچند روز نشاء را به گلخانه اصلی منتقل می کنند و برای یک سال از آن محصول برداشت می نمایند.
این زمان کشت می تواند برای مناطق شمال ایران در نظر گرفته شود و در مناطق جنوب از اوائل تیرماه می توان کشت در خزانه را آغاز کرد البته باید در مناطق جنوبی کشور که هوا گرمتر است محیط مناسب را برای خزانه مهیا نمود.
چنانچه میزان نوردهی و دمای خزانه مطلوب و درست باشد نشاء پس از ۱۶ روز آماده انتقال به زمین اصلی است ، مشروط به آن که دمای محیط خزانه در شب و روز بین۱۵تا ۲۰ درجه سانتی گراد باشد و برای جوانه زدن بذر رطوبتی در حد۳۰ درصد ایجاد گردد.
با این شرایط می توان امیدوار بود که بذرها بین ۵تا۲۰ روز جوانه بزنند در این مرحله میزان نور برای باروری بهینه جوانه ها بین ۱۲ تا ۱۴ساعت در روز است.
وقتی جوانه ها سر از خاک بیرون آورند دمای محیط را باید بین ۱۵تا ۱۸درجه سانتی گراد و رطوبت محل را بین ۵۰تا ۷۰درصد تنظیم کرد در صورتی که دمای بستر هم در حد ۴۲ درجه سانتی گراد باشد یک دوره دو هفته ای را به انتظار می نشینیم.
در محل خزانه تراکم بوته باید به گونه ای باشد که بر روی یکدیگر سایه نینداخته و از طرفی با رشد نشا همواره جای بیشتری را برای آنها در نظر گرفت از هفته پنجم دمای محیط را بر روی ۳۰درجه در روز و ۵۰درجه در شب تنظیم کرده و دمای محیط بستر را به ۳۲ درجه سانتی گراد می رسانیم چنانچه مقدار نور از۱۲ ساعت به ۱۴ساعت در روز تغییر یابد با توجه به وضعیت اقلیمی پس از گذشت۳ تا۴هفته گیاه جوان به اندازه ۱۶ سانتی متر ارتفاع یافته و ۲ برگ حقیقی بر روی ساقه نمایان می شود.
در این حالت نشاء فلفل آماده انتقال به زمین است.فراموش نکنیم که قبل از انتقال نشاء گلخانه از هر حیث مهیا باشد تا به راحتی بتوان شرایط رشد گیاه را مهیا نمود. در اینجا باید تاکید کرد که نباید در انتقال نشاء به زمین اصلی زمان را از دست داد و تاخیر نمود.زیرا این بی توجهی باعث مشکلاتی در طول دوره رشد و باروری ایجاد می کند.از طرفی شرایط محیطی گلخانه باید از نظر نور و دما مطلوب و قابل کنترل بوده و فضای خزانه عاری از هر گونه علف های هرز و آفات و بیماریها باشد تا گیاه جوان بتواند مراحل اولیه رشد خود را در شرایط مساعدی انجام دهد زیرا گیاهی که در وضعیت نامطلوب متولد می شود در ابتدا با مشکلات عمده ای مواجه خواهد شد و در صورتی که این گیاه زنده بماند هرگز نمی تواند یک گیاه سالم و قوی در دوره رشد خود باشد.
حال می توان با آرامش خاطر نشاء را در متر مربع کشت نمود در این شرایط یعنی پس از انتقال نشاء به گلخانه دمای بستر بین ۱۸ تا۲۰ درجه و دمای فضای گلخانه در شب ۳۰ درجه و در روز ۱۵ درجه سانتی گراد و رطوبت محل بین ۱۲ تا ۱۴درصد باید باشد با توجه به زمان کشت پس از گذشت۳ تا ۷هفته بوته دارای شاخه و برگ و گل می شود و ارتفاع آن به ۳۵ سانتی متر می رسد.
وقتی بوته فلفل به ارتفاع ۴۰سانتی متری رسید کلیه برگ ها و شاخه های فرعی و گل های آن را تا ارتفاع ۲۰ سانتی متری هرس می کنیم وفقط اجازه می دهیم ۳تا ۵شاخه فرعی رشد نماید.
شایان ذکر است اولین گلی که بر روی شاخه های فرعی رویش کرده است باید حذف شود زیرا با تبدیل این گل به میوه با توجه به اینکه در بین دو شاخه فرعی شکل گرفته و رشد کرده است علاوه بر اینکه به صورت بد شکل در می آید آسیب جدی به خود بوته نیز وارد می نماید.
به عبارت دیگر به علت رشد میوه و فشاری که به واسطه این باروری به دو یا سه شاخه اولیه وارد می شود اولین گل شاخه های فرعی باید حذف شود. در صورتی که بوته فلفل به اندازه کافی رشد کرده باشد اجازه می دهیم گل دوم به میوه تبدیل شود و اگر تمایلی به این کار نداشته باشیم فرصت مناسبی برای رشد بیشتر شاخ و برگ و ریشه بوته را فراهم ساخته ایم و از طرف دیگر موقعیت را برای تبدیل گل سوم به میوه مهیا وآماده می کنیم.
بدیهی است که بر روی ۲یا ۵ شاخه مذکور تعدادی شاخه های فرعی رویش می کند که به علت هجم برگ ها می توانیم جوانه انتهایی این شاخه های فرعی را بعد از برگ اول حذف کنیم.
منبع: وبلاگ مقالات کشاورزی



جعبه‌ابزار