کلوده


جامه پوشانی قدیمی ترین علم مازندران
آیین جامه پوشانی پیرعلم با قدمتی ۳۰۰ ساله هر سال با شور و حال خاصی در ایام ماه محرم در روستای کلوده شهرستان محمود آباد برگزار می شود.
به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران ساری آیین پیر علم کلوده در حدود ۳۰۰ سال است در هفتم محرم برگزار می شود و تاکنون زائران زیادی را از اقصی نقاط کشور پذیرا شده است.
این پیر علم توسط خاندان جمالی که در روستای کلوده از شهرستان محمود آباد زندگی می کنند دست به دست شده و این علم با پارچه هایی که مردم نذر می کنند در هفتم محرم پوشانده شده و تا یک ماه قبل از آغاز محرم سال بعد در تکیه این روستا می ماند.
مردم روستای کلوده محمودآباد با به حرکت درآوردن پیر علم به عزاداری پرداخته و عشق وارادت خود به حسین بن علی (ع) را به نمایش می گذارند.
روستای کلوده از توابع بخش مرکزی شهرستان محموداباد است که در ۱۰ کیلومتری مرکز شهرستان قرار دارد. این روستا مرکز دهستان اهلمر ستاق بوده و مرکزیت ۲۵ روستا را داشته و ۲۰ هزار نفر جمعیت دارد.
همه ساله در هفتمین روز ماه محرم اهالی این روستا و روستاها و شهر های اطراف به کلوده می آیند تا آیین جامه پوشانی پیرعلم را اجرا کنند و آن را به حرکت درآوردند و عزاداری کنند.
این علم بجز دو ماه مانده به محرم در بقیه ایام سال در حسینیه روستا بوده و مردم نذورات خود را به آن می پردازند.
محمد جمالی جوانی که پس از چندین نسل متولی نگهداری این پیر علم شده گفت: بیشتر از ۸ نسل است که این پیر علم در خانواده ما قرار دارد.
وی افزود: خانواده ما در چندین نسل قبل ییلاق و قشلاق می کردند و این علم را نیز در تابستان همراه خود به ییلاق دلارستاق برده ودر ایام محرم درآنجا عزاداری می کردند و اگر محرم به زمستان می افتاد علم را همراه خود به این روستا آورده و همراه با مردم این روستا و روستاهای اطراف عزاداری می کردند.
جمالی در بیان آداب بحرکت درآوردن پیر علم گفت: در صبح روز هفتم دستجات عزاداری از حسینیه بسمت منزل ما حرکت کرده و همزمان بزرگان و معتمدین محل و خانواده ما رخت و لباس نذری که از طرف مردم اهدا می شود بر تن پیر علم می پوشانند.
وی افزود: همزمان با عزاداری پیرعلم را حرکت داده و بسمت حسینیه عزاداری می کنیم و در طول مسیر کسانی که نذری دارند گاو،گوسفند و حیوانات خانگی دیگر را جلوی پیر علم قربانی می کنند که گاهی اوقات تعداد قربانی ها به بیش از ۳۰ گوسفند و گاو میرسد.
اگر کسی مشکلی داشت روسری نزد پیر علم گرو می گذارد و پس از برآورده شدن حاجت خود نذر را ادا و روسری را پس می گیرد.
هر ساله حدود ۲۰ هزار نفر از سراسر کشور به این مکان آمده ودر عزاداری ما شرکت می کنند.
پس از پایان مراسم روسری هایی که به پیر علم بسته شده بود باز و به مردم بعنوان تبرک داده می شود که خود صحنه های زیبایی از اخلاص و عشق را بوجود می آورد./



جعبه‌ابزار