کهنه کلباد


روستاي کهنه کلباد/بندرگز/گلستان
روستای کهنه کلباد ،روستایی کوچک با پیشینه ی بزرگ می باشد که در ابتدای ورودی جاده ی استان گلستان از غرب قرار دارد . فاصله اش با اولین شهرستان استان،بندرگز، پنج کیلومتر و با اولین شهر استان مازندران چهار کیلومتر است . در حقیقت کهنه کلباد دروازه ی ورودی به استان گلستان است .
روستای کهنه کلباد ،روستایی کوچک با پیشینه ی بزرگ می باشد که در ابتدای ورودی جاده ی استان گلستان از غرب قرار دارد . فاصله اش با اولین شهرستان استان،بندرگز، پنج کیلومتر و با اولین شهر استان مازندران چهار کیلومتر است . در حقیقت کهنه کلباد دروازه ی ورودی به استان گلستان است .
کهنه کلباد امروزی در دو کیلومتری روستایی به نام کلباد بنا شده است که در سالهای دور در کنار جرکلباد ساخته شده بود. بنا به تحقیقات انجام شده و آن گونه که از روایات عده ای از مسافرین نقل می شود، روستای کلباد روستایی بزرگ با جمعیتی زیاد بوده است که متاسفانه بر اثر زلزله از بین می رود و بعد ها در فاصله ی دو کیلومتری شرق آن روستای جدید پا می گیرد که با توجه به پیشینه ی روستای کلباد آن را کهنه کلباد (خرابه های کلباد) نام می نهند .
وجه تسمیه کلباد چندان مشخص نیست . اما با توجه به موقعیت ویژگی این روستا و قرار گرفتن در حاشیه ی جنگل-که یقینا روزی این بخش ها نیز جنگل بوده است - وبا توجه به روایات شاهنانه ، که مورد علاقه ی مردم این ناحیه بوده است ، حدس زده می شود این نام بر گرفته از نام قهرمانی به نام کلباد باشد که رستم در مسیر آمدنش از سیستان و سفر به مازندران برای نجات کیکاووس و یاران دربندش با او به مبارزه برخواسته است و پس از شکست او ، کلباد را به درختی می بندد و نشانی کیکاووس را از او می پرسد و منطقه ای که او به درخت آن بسته شده است با توجه نام و شهرتش در مازندران به همین نام خوانده شده است . کما اینکه قبل از ساخته شدن روستای کلباد نام جری که امروزه پابرجاست کلباد نام دارد و نام این جر در لشکرگشایی های آقا محمد خان قاجار و حتی شاه عباس صفوی – که کاخ صفی آباد را در بهشهر امروزی بنا نهاد و فاصله ی آن با جر کلباد تنها بیست و پنج کلیلومتر است- نیز برده شده است .
فاصله ی کهنه کلباد از شمال و جنوب با دریا و جنگل به ترتیب دو و یک کیلومتر است و دارای مناظر طبیعی بسیار زیادی است.
طبیعت بکر جنگل کهنه کلباد که جاده ی ماشین رو ندارد در بین جنگل های اطراف از این حیث ممتاز است . به دلیل ساخت و ساز کمتر این روستا به نسبت روستاهای مجاور، محیط روستا به طبیعت نزدیکتر است .
زبان مردم این روستا و روستا های مجاور طبری است که به دلیل روابط نزدیک با شهر ها و آشنایی کودکان از همان زمان طفولیت با زبان فارسی ، این زبان با زبان فارسی اختلاط یافته است و از اصالت خود دور شده است .
روستای کهنه کلباد در هشت سال دفاع مقدس چهار تن از جوانان خویش را تقدیم میهن عزیز خود کرده است و در سالهای مبارزه با رژیم پهلوی جوانانش حضوری فعال در مبارزات سیاسی و تظاهرات های ضد دولتی داشته اند.
این منطقه یکی از بزرگترین مناطقی است که گنج های پنهانی در دل خاک آن وجود داشته است و به خاطر همین مسئله بارها مورد دستبرد گنج یابان قرار گرفته است .
دلیل وجود گنج در این قسمت هنوز مشخص نشده است. اما افراد محلی صاحبان این گنج ها را مردم کلباد قدیم می دانند که این منطقه را برای پنهان کردن گنج های خانوادگی خود مناسب می دانستند و بعد از وقوع زلزله این گنج ها بدون صاحب مانده است . چرا که گنج های خانوادگی چندان بزرگ نبوده و نیستند.
این روستا دارای آثار تاریخی :
جر کلباد: در قسمت شرق روستا - دین تپه: در قسمت جنوب روستا - خرابه های آتشکده قدیمی: در قسمت جنوب شرقی روستا - بزغاله تپه: در قسمت شمال روستا در نزدیکی شاهراه آسیایی - منطقه توتستان: در قسمت جنوب شرق روستا - تپه عبدالهی: در قسمت شمال روستا - بلبل چشمه: در قسمت جنوب روستا - فریضه عبدالهی«خرابه های مدفون شده آبادی باستانی فریضه»: در شمال روستا.

منبع: وبلاگ روستای کهنه کلباد



جعبه‌ابزار