کوتنا


شهرستان قائم شهر استان مازندران
کوتنا، روستایی است از توابع بخش مرکزی شهرستان قائم‌شهر در استان مازندران ایران.

جمعیت این روستا در کوهساران قرار داشته و براساس آخرین سرشماری مرکز آمار ایران که در سال ۱۳۸۵ صورت گرفته، جمعیت آن ۱۲۲۱نفر (۳۳۶خانوار) بوده‌است.
کوتنا در فرهنگ لغت کوتنا. ِ     (اِخ ) دهی از دهستان بیشه سر است که در بخش مرکزی شهرستان قائمشهر شاهی سابق واقع است (فرهنگ جغرافیایی ایران ج ۳)
روستای زیبای کوتنا(کوه تنها) در ۷ کیلومتری شهرستان قائمشهر
این روستا ی بسیار زیبا روستاییست که در سال ۵۶ تعداد ۱۳۶نفر دیپلمه داشته و زیبایی و طبیعتی چشمنواز و مردمی با فرهنگ وتحصیلات بالا وچهرههایی بزرگ از دیگر افتخارات آن میباشد.
از نظر جغرافیایی روستای کوتنا در ۶ کیلو متری جنوب شرقی شهرستان قائمشهر قرار دارد.
از لحاظ نظامی چون در قسمت بلندی قرار دارد بین روستاهای بیشه‌سر
ممتاز است طبق مطالبی که در کتاب آبادی های جمهوری اسلامی جلد ۲۸سازمان جغرافیایی... آمده است روستای کوتنا درطول جغرافیایی ۵۲۵۵ وعرض جغرافیایی ۳۶۰۰ قرار دارد. از روستاهای همجوار این روستا میتوان روستا های: ساروکلا،میانرود،قادیکلا،آهنگر کلا،کرچنگ و شهرک یثرب را نام برد. روستای کوتنا در جنوب شرقی قائم‌شهر و در فاصلة ۵ کیلومتری از قائمشهر واقع گردیده است کوتنا از شمال به روستای تلوک و از جنوب با روستای قادیکلای بزرگ و آهنگر کلای بیشه‌سر و گل‌افشان و از شرق با روستاهای کرچنگ و ریکنده و سیّد ابو‌صالح وسیف کتی و پرچینک و از غرب با روستای ساروکلا همسایه است. و از یورسی در شمال و کراتی در شرق وپهلنگ لم در غرب روستا را محصور کرده و قرارگرفتن تمامی شالیرزار ها- دشت - در جلوی روستا ، کوتنا را یکی از زیباترین و دلرباترین و خوش‌منظره ‌ترین روستای منطقه کرده است در قسمت جنوبی به فاصلة ۶۰۰ متر از روستا سیاهرود می‌گذرد که این نعمت خدادادی برای آبیاری دشت و مزرعه منطقه است و آبادانی و زیبایی وصف‌ناپذیر روستا را دوچندان کرده است.
نام کوتنا از کجا آمده است؟
بعد از بررسی های زیاد گروه پ‌ژوهشی ما از ریش سفیدان و مطالعات فراوان در كتابهای تاریخی و لغت نامه های محلی متعدد در مورد نام كوتنا به نتایج متعددی بر خوردیم كه میتوان به كلمات كوتینار ، كوتنه ، كوتن ها ، كوتن انار و .... اشاره كرد . اما تنها یكی از موارد ذكر شده نزدیكتر به واقعیت بوده و مورد تایید كتب تاریخی و عقل كاوشگر انسان است و آن نام هم كوتن ها می باشد. چون در زمانهای قدیم وسیله ای برای آسیاب كردن وجود نداشت ، مردم روستای آن زمان برای آسیاب كردن مواد غذایی خود از سنگ و تخته ای استفاده میكردند (( در زبان محلی به چله سنگ معروف بود )) و در این كار هم مهارت خاصی داشتند . ضمنا در كتب لغتنامه های محلی قدیمی و با قدمت بالا كوتنا به معنی كوبنده می باشدكه این هم میتواند درستی گفته های ما را تصدیق كند. كلمه كوتنا در زبان محلی عربی نیز معنای فشار آورنده را می دهد و با توجه به معناهای متشابه این كلمه در زبانهای مختلف در مناطق جغرافیایی نزدیك به هم (كشور های عربی مجاور و منطقه ی طبرستان قدیم )متذكر این مطلب میباشد كه كوتنا ، كوه تنها یا كوتنه و ... معنی نمی دهد ، پس معنای فرضی نزدیك را می توان كوتن ها نامید

چرا کوتنا نامیده شد ؟
زیرا انارستان این تپه یا کوه کوچک از رشته کوه های البرز جدا می باشد و تنها سر بر آورده است به دلیل وجود تپه ای که از دیگر تپه های اطراف جدا مانده بود کوتنا یعنی کوه تنها نامیده شد کلمه ی کوتنا بر گرفته از واژه ی کوتینار است.
ریش‌سفیدان و بزرگان روستا گویند ظاهراً ۵ برادر از سمرقند به این منطقه آمدند که دو برادر در قسمت شمالی مجاور محل کوتنا
سکونت کردند و روستای تلوک_لهرم _لرم - را بنا نهادند و سه برادر در کوتنا سکنی
گزیدند و روستای کوتنا را بنا کردند. این سه برادر به نامهای جواد ، میرزا و اصغر
بودند که فرزندان جواد طایفة جوادیان (بالاملی) و فرزندان میرزاطایفة (میرزاخلی)
را تشکیل دادند و نسل اصغر طایفة (اصغرخلی) را تشکیل دادن که هریک از طوایف
خصوصیّات اخلاقی خاصّی دارند سالها بعد فردی از اهالی شهرستان نور به این محل آمد ودر
این روستاازدواج نمود امروزه اکثر اهالی محل نام و فامیلی آن چهار نفررا بر خود گزارده اند
فامیلیهای موجود در کوتنا
آمیزه - اسدالله پور - اکبری - برزگر - برزوئی - بشیری - بهرامی -پریشانی - تقوی - جعفری - جوادیان -حبیبی - خوش اندام - ذبیحی - رحمانی - رسولی-رمضان نژاد -رنجبر - رنجیده -سلیمانی- شاه بابایی- شعبانی - شهبازی- شیر آقایی - طاهری - عزیزی - فرهادی - فلاح پور-قربانی - کاظمی -کریمی - محسنی - محمد نژاد -محمودی - مشمولی - معتمدی نیا - موسی پور -میرزایی- نورانی - نوروزی -نوری - ولی پور -یونسی و قویدل و...

آداب و رسوم اجتماعی روستای کوتنا
همانند همة روستاهای مازندران است. امّا برخی ویژگی‌ها و خصلتهای بارز این روستا قابل توجه و زبانزد خاص و عام در منطقه است. مردم پرشور کوتنا در مشکلات و مرگ و میر همدم و شریک یکدیگرند و تا روز چهلم خانوادة سوگوار و غمدیده را تنها نمی‌گذارند و در عمران و آبادی مشارکت. شب‌نشینی‌ها و صله‌رحم یکی از اخلاق پسندیده مردم کوتنا است . احترام به بزرگان و ریش‌سفیدان یکی از صفات برجسته جوانان و نوجوانان کوتنا است. اکثر مردم از کوتنائی بودن خود افتخار می‌کنند حتی کسانی که چندین سال به شهر و یا جایی دیگر هجرت کردند، وصیّت می کنند که او را در کوتنا دفن کنند. زنان کوتنائی تا آخرین لحظة عمر دوشادوش مردان تلاش می کنند و در آشپزی و خانه‌داری کدبانوی تمام عیارهستند
مکان مذهبی:
امام زاده عباس رضا ( روستای کوتنا ، روی مقبره آن سال ۹۳۱ ه.ق را نشان داده است.)

آنچه از بزرگان محل نقل شده است ایشان یکی از بزرگان خاندان عصمت و طهارت (علوی) بوده است.

• در کنار مرقد مطهر امام زاده عباس رضا مادر بزرگوار ایشان نیز دفن می باشد.

• بنای جدید ساختمان امام زاده عباس رضا و بقعه مبارک آن به همت اهالی محترم روستا در سال ۱۳۸۸-۱۳۸۹ بازسازی و به بهره برداری رسیده است.

یک کلیسا در شهر <<کوتنا هورا>>یا« کوتنا اورا» در جمهوری چک

اینجا لوکیشن یک فیلم ترسناک نیست. شاید باورتان نشود اما اینجا مکانی مذهبی یعنی یک کلیسا در شهر <<کوتنا هورا>>یا« کوتنا اورا» در جمهوری چک است.
این کلیسا در قرن ۱۷میلادی پس از جنگ های ۳۰ساله ساخته شد.استخوانهای بیش از ۴۰ هزار نفر از کشته شدگان این جنگها در این کلیسا مورد استفاده قرار گرفته است و کلیسا با این استخوانها تزیین شده اند.به همین دلیل این صومعه ق
http://kutena.mihanblog.com/







جعبه‌ابزار