کوزره
روستاي کوزره/قهاوند/همدان
کوزره (Kowzareh)، مرکز دهستان شوردشت از توابع بخش قهاوند شهرستان همدان است.این روستا،از شمال به روستای خیرآباد و از جنوب به روستاهای خردمند و عبدالرحیم، از شرق به روستاهای ورکش و خماجین و از غرب به روستای مسلمآباد منتهی میشود.
موقعیت:
کوزره (Kowzareh)، مرکز دهستان شوردشت از توابع بخش قهاوند شهرستان همدان است.این روستا،از شمال به روستای خیرآباد و از جنوب به روستاهای خردمند و عبدالرحیم، از شرق به روستاهای ورکش و خماجین و از غرب به روستای مسلمآباد منتهی میشود.کوزره در یک منطقه هموار واقع شده است که از طرف غرب توسط کوه های زاگرس محدود می شود. بلندترین قله این رشته کوه " قزل داغ" است . این روستا در ۵۷ کیلومتری جنوب شرق همدان(مرکز شهرستان) و ۲۲ کیلومتری جنوب غرب قهاوند(مرکز بخش) واقع شده است.
اقتصاد روستا: اقتصاد کوزره بر پایه کشاورزی ودامپروری است.محصولات کشاورزِی آن عبارتند از:گندم،جو،علوفه دامی (یونجه)چغندرقند،سیب زمینی،هندوانه و...درسال های اخیر با پایین رفتن آب های زیرزمینی کشاورزان بامشکلات بیشماری مواجهه گشته اند.
[۱] متاسفانه مسئولین آب وفاضلاب استان درخصوص کمک به کشاورزان همکاری نمی کنندوتعدادی ازکشاورزان باسختی نسبت به حفرچاه عمیق آب توسط دستگاه های ساختگی خوداقدام می کنندوازاین بابت هزینه های فراوانی رامتحمل می شوند.جادارددرجهت کمک به کشاورزان وجلوگیری ازمهاجرت بی رویه روستائیان به شهرها مسئولین مربوطه باکشاورزان همکاری نمایند.
آموزش در روستای کوزره: روستای کوزره دارای یک باب دبستان دخترانه(ام البنین) و یک باب دبستان پسرانه(ارشاد)، یک باب مدرسه راهنمایی پسرانه(علامه طباطبایی) و یک باب مدرسه راهنمایی دخترانه(کوثر)، یک دبیرستان پسرانه(یادگار امام) و یک دبیرستان دخترانه می باشد.به همین خاطر امکان تحصیل تا پایان دوره متوسطه برای دختران و پسران در روستا وجود دارد.همچنین روستا دارای یک مرکز آموزش و اشتغال است.در این مرکز به جوانان وافراد علاقمند، هنر هایی مانند قالی بافی،خیاطی،گلدوزی و...آموزش داده می شود.
قلعه روستای کوزره: کوزره یکی از روستاهای قدیمی استان همدان است. درکوزره قلعه ای وجود داردکه قدمت آن به درستی مشخص نیست لیکن براساس تخمین به بیش از۳۰۰ سال برمی گردد. این قلعه دارای چهار برج در چهارگوشه بوده است. اما امروره تنهایکی ازبرج های آن باقی مانده است. دراین برج ها نگهبانانی جهت نگهبانی گمارده می شده اند.قلعه بخاطرامان بودن ازبیم دشمن ساخته شده ودرداخل آن زندگی طایفه ای جریان داشته است. این قلعه ظاهراْ توسط شخصی بنام محمدرضا ایجاد شده که وسعت قلعه بیانگرمتول بودن وی دارد. به همین خاطر دربین اهالی روستا به قلعه «مرضا» معروف است.درحال حاضرازاین قلعه تنهادیواری باقی مانده است. علاوه براین دو قلعه دیگرنیزدرکوزره بوده است. درمورد ساخت قلعه روایت می کنند که برای ساخت قلعه گل فراوانی تهیه می کرده اند و تعداد افراد زیادی گل را ورز می داده اند.برای اطمینان از اینکه گل آماده شده برای استفاده دردیوارقلعه مناسب است یا نه؟ مقداری ازگل تهیه شده را در مسیرآب جاری قرار می داده اند و چنانچه بعدازحدود ۲۴ ساعت اگر گل ازهم باز نمی شد به معنی مناسب بودن گل بوده است. اگرهم گل بازمی شد آنقدر آن را ورز می دادند تا از آزمایش مربوطه موفق ازآب درآید. لذا بخاطرهمین دقت مشاهده می شود که پس ازسال ها از ساخت قلعه دیوار آن همچنان استوارباقی مانده است. قسمت های از دیوارها که ازبین رفته اند بر اثر فرسایش طبیعی ازبین نرفته اند بلکه بر اساس خواست افرادی ازبین رفته اند.
منبع: وبلاگ روستای کوزره