کوهرنگ سرزمین آب‌های شیرین ایران


تسنیم گزارش می دهد؛
کوهرنگ سرزمین آب‌های شیرین ایران+ تصاویر
خبرگزاری تسنیم: چهارمحال و بختیاری با اقلیم متنوع دارای جاذبه‌های گردشگری زیادی است و شهرستان کوهرنگ از جمله شهرستان‌های چهارمحال بختیاری است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، کوهرنگ به دلیل چشمه سارهای متعدد چون چشمه دیمه، چشمه سرداب، چشمه مروارید، چشمه آب معدنی کوهرنگ و دیدنی های طبیعی همچون تونل کوهرنگ، آبشار شیخ علیخان، دشت لاله های واژگون و پیست اسکی شهرت بسیار دارد.
غار یخی چما:
نشستن برف زمستان در تنگه‌ای صخره ای، زاویه تابش نور خورشید به تنگه و آب شدن برفها در تابستان، باعث فرسایش قسمت پایین برف ها شده و به تدریج تشکیل یک غار یخی در طول گذشت صدها هزار سال را رقم زده است.
غار یخی چما در مجاورت روستای شیخ علیخان در فاصله ۲۵ کیلومتری چلگرد از توابع بخش مرکزی شهرستان کوهرنگ استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد.
غاریخی چما یا چی ما که نام آن برگرفته از گویش رایج بختیاری عشایر منطقه است، دل به کوه و دره زده است تا به خنک کننده ای طبیعی و روح نواز برای مردم تبدیل شود.
این غار یکی از بی نظیرترین و کم نظیرترین نقاط گردشگری ایران است که برای بسیاری از گردشگران ناشناخته مانده است.
غار چما با قندیل های فراوان یخی اش یکی از نادرترین و اعجاب انگیزترین غارهای منطقه به حساب می آید. قرار گرفتن در دره‌های عمیق و انباشت حجم برف‌های چندین ساله در این مکان سبب شده قندیل‌های یخ و توده‌های عظیم برف به صورت دایمی و در تمام فصول سال باقی بمانند.
غار یخی چما به بزرگ‌ترین منبع آب شیرین ایران نیز شهرت دارد زیرا از زیر یخ‌های این غار، چشمه‌ای با آب سرد جریان یافته که در نهایت به سد کوهرنگ می‌ریزد.
غار یخی چما در مقابل دشت چما واقع شده و شبیه تنگه‌ای بزرگ و یک انباری پربرف است که ارتفاع برف‌های آن تا ۵۰ متر نیز می‌رسد. لایه‌های یخی این غار در فصول گرم و کم‌بارش دارای ضخامت کمی بوده و بسیار نازک و سست می‌باشند و باید از عبور بر روی آن‌ها و داخل غار اجتناب کرد.
فاصله این غار تا مرکز استان ۹۲ کیلومتر است که تمام مسیر آن، آسفالته و ماشین رو است. یادتان باشد که در سفر به این غار، مراقب لغزش به داخل غار و رودخانه آن باشید.
این منطقه در کیلومتر ۱۵ جاده خاکی شیخ علیخان به سرآقاسید قرار گرفته است. در واقع چما در حدود ۱۵ کیلومتری شمال غرب روستای شیخ علیخان و بین شهر چلگرد و روستای سرآقاسید (حدود ۴۵ کیلومتری شمال غرب چلگرد) در شمال غرب شهرستان کوهرنگ واقع گردیده است. چما همچنین در جنوب شرق گردنه عسل کشان و در شمال قله قنبرکش (یکی از قله¬های مهم شمال غربی زردکوه) قرار گرفته است. غار یخی در حدود ۱ کیلومتری ابتدای تنگ یا دره حاج قلی (از دره های اصلی شمال قله قنبر کش زردکوه) واقع گردیده است. آب ساچما (تنگ غار یخی یا ابتدای دره حاج قلی معروف به "ساچما" یا نسای چما است) یا آبی که در دره حاج قلی به سوی چما می¬آید یکی از سه شاخابه ورودی به منطقه چما است و در آنجا بهم می¬پیوندند و رودخانه سرده یا سرکشان را شکل می¬دهند.

دشت لاله های واژگون:
دشت لاله‌های واژگون یکی از جاذبه‌های دیدنی و گردشگری چهارمحال و بختیاری است. این دشت ۳۶۰۰ هکتار وسعت دارد و رویشگاه اصلی گونه گیاهی لاله واژگون است. محدوده‌ای از این دشت به وسعت ۳۷۹ هکتار یکی از ۲۰ اثر طبیعی ملی ایران است که بعنوان اثر طبیعی ملی لاله واژگون از سال ۱۳۷۵ تحت حفاظت سازمان محیط زیست ایران قرار دارد.
دشت لاله‌های واژگون در ۱۲ کیلومتری چلگرد و در نزدیکی روستای بنواستکی از توابع شهرستان کوهرنگ واقع شده است. پوشش گیاهی زیبا و ارزشمند لاله‌های واژگون، در دو نوع قرمز و زرد و نیز نزدیکی به دیگر جاذبه‌های قطب سیاحتی کوهرنگ از این منطقه، تفرجگاه بسیار مناسبی ساخته است. زمان رویش و شکفتن لاله‌های واژگون در این دشت از اواسط فروردین ماه شروع و تا اواخر اردیبهشت ماه ادامه دارد.
تنها مسیر منتهی به آن جاده خاکی روستای فخرآباد است که از آنجا تا منطقه یکساعت پیاده روی است. این منطقه مرطوب و معتدل است. علاوه بر آن گون، دافنه، کوما، لاله و تنگز از دیگر گونه های گیاهی و کبک، کبک دری، کل و بز، خرس قهوه¬ای، زاغ نوک زرد و قرمز از گونه¬های جانوری منطقه هستند.

چشمه دیمه:
این چشمه یکی از سرشاخه‌های اصلی رودخانه زاینده رود و در ۱۰ کیلومتری چلگرد واقع است. فاصله این جاذبه گردشگری تا شهرکرد ۱۲۰ کیلومتر است.
چشمه دیمه ۸۴اُمین اثر طبیعی ملی است که توسط سازمان میراث فرهنگی در ۲۵ آبان ماه، سال ۱۳۸۸ در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت.
براساس بررسی‌های به عمل آمده آب این چشمه از لحاظ املاح و مواد معدنی، بسیار غنی بوده و از گواراترین آب‌های جهان است و خواص درمانی از قبیل جلوگیری از پوسیدگی دندان به خاطر وجودکلسیم و درمان سنگ کلیه دارد.
آب این چشمه، مناظر چشمگیر و فضاسازی اطراف چشمه، این مکان را در ردیف زیباترین گردشگاه‌های شهرستان کوهرنگ قرار داده‌است.
تونل کوهرنگ:
تونل کوهرنگ تونلی است که برای انتقال آب رود ماربر (آب کوهرنگ) به زاینده‌رود در نزدیک شهر چلگرد ساخته شده‌است. تونل کوهرنگ یکی از جاذبه‌های طبیعی و بسیار زیبای منطقه کوهرنگ است که به همراه دیگر جاذبه‌های منطقه کوهرنگ همچون چشمه دیمه، پیست اسکی چلگرد، روستای شگفت انگیز سرآقاسید و بسیاری از مناطق گردشگری و طبیعی کوهرنگ هر ساله گردشگران بسیاری را خصوصاً در ماه اردیبهشت به خود جلب می‌نماید. از نخستین تونل کوهرنگ در سال ۱۳۳۲ بهره‌برداری شد. در سال ۱۳۶۴ تونل دوم به بهره‌برداری رسید. در سال ۱۳۷۷ عملیات ساخت سومین تونل کوهرنگ آغاز شد که تاکنون ادامه دارد. نخستین بار شاه عباس کبیر در سال ۱۰۲۹ هجری قمری میرجهانگیرخان بهرامسری آسترکی بختیاری (۱۰۳۷-۹۷۴ ه.ق) فرزند تاجمیرخان بهرامسری آسترکی دورَکی(۹۷۴-۹۲۴ ه.ق) که فرمانروای تامه بختیاری بود، را مامور الحاق آب کارون به زاینده رود نمود ودر این خصوص گردنه کوهرنگ به چلگرد نیزتوسط بختیاری¬ها شکافته شد واکنون به نام کارکنان معروف است و پایه‌های سدی که بر رودخانه کوهرنگ احداث گردید نیز موجود است. اما با مرگ شاه عباس، این طرح ناتمام ماند.
روستای سرآقاسید ماسوله ای خفته در زاگرس:
روستای سرآقا سید، روستایی با بافت سنتی و معماری قدیمی است که درحدود ۴۵ کیلومتری شمال غرب شهر چلگرد مرکز شهرستان کوهرنگ در دره شمالی بخش شمال غرب زردکوه و در مرز استان لرستان در سراب رودخانه 'زرک' یکی از شاخه¬های رودخانه 'آب زالکی' از زیرحوضه¬های رودخانه 'دز' واقع شده است.
در پایین دست روستای سرآقا سید امامزاده‌ای با همین نام وجود دارد که وجه تسمیه نام این روستا همین امامزاده است، همچنین پیرامون این روستا چند درخت گردو با قدمتی نزدیک به سیصد سال مشاهده می¬شود و از سمت شرقی روستا یک آبراهه بزرگ می‌گذرد که دارای دو چشمه است.
این روستا از شمال به کوه 'کنگله' و از جنوب به کوه 'وند و خیمه' با شیب نسبتا تندی منتهی می شود در فصل بهار از زاویه بالا که به این روستا می نگری روی بام هر خانه پشته های علوفه تازه برای آذوقه زمستانی دام ها پهن شده است.
انگار زمان در ماسوله زاگرس متوقف شده چراکه روستا به شدت به اصل خود نزدیک است و معماری آن تاکنون بکر مانده و ساختار پلکانی بناهای این روستا معماری آن را از دیگر زیست بوم¬های بختیاری متمایز کرده‌است.
خانه های ساده و گلین این روستا به صورت پلکانی متراکم و از مصالح خشت خام و چوب ساخته شده‌اند، اتاق‌های این خانه‌ها کوچک و تودرتو با دیوارهای پهن و درب‌های کوچک است، در بسیاری از قسمت‌های این روستا پشت بام خانه‌ای، حیاط خانه بالایی و یا محل گذر ساکنان قدیمی روستای سرآقاسید است که از تبار هفت لنگ و چهار لنگ بختیاری‌اند.
گزارش از فروغ عباسی



جعبه‌ابزار