گردشگر فرهنگی
پورعلی با مهر مطرح کرد؛
گردشگری در روستای ماسوله «فرهنگی» میشود/ رفع یک تهدید
مدیر پایگاه ملی روستای تاریخی ماسوله گفت: در نظر داریم با برگزاری برنامههای ویژه از جمله نشستهای تخصصی و جشنوارههای فرهنگی در این روستا گردشگر غیرفرهنگی را به گردشگر فرهنگی تبدیل کنیم.
مصطفی پورعلی به خبرنگار مهر گفت: اواخر سال ۸۹ بحث ثبت جهانی روستای تاریخی ماسوله شرایط ویژه ای پیدا کرد. قرار شد تا این روستا در اولویت قرار گیرد و در آن سال متناسب با ثبت جهانی اقداماتی نیز در حوزه اصالت و بومیسازی سازهها و بناها انجام شد.
وی گفت: در روستای تاریخی ماسوله بناهایی وجود دارد که به مرور تخریب شده ولی میتواند بازسازی شود. بنابراین چگونگی بازسازی نمای بناها با شرایط ویژه ونزدیک بودن شیوه بازسازی باربر و خانهها به الگوهای سنتی ماسوله در نظر گرفته شد. به این ترتیب که اگر طبقه همکف، سنگچین و بالاتر از آن خشتی بود، تلاش شود که همکف دیوار باربر سنگ چین باشد و بالاتر از آن نیز یا خشت و یا اگر نشد، از آجر استفاده شود و در عین حال جزئیات سقف بناها نیز به درستی اعمال و انجام شود.
پورعلی بیان کرد: این جزئیات از همان سال مورد ارزیابی قرار گرفت مسئله بعدی تهیه طرح بالادست بود که در روز ۲۸ دی ماه سال پیش تصویب و اواخر بهمن ماه ابلاغ شد و بعد از فرایند طولانی طرح بالادست درباره تعیین حریم ماسوله مورد بازنگری و ابلاغ واقع شد.
ماسوله با تهدید گردشگر غیرفرهنگی مواجه است[ویرایش]
مدیر پایگاه ملی روستای تاریخی ماسوله گفت: یکی از موضوعاتی که روستای تاریخی ماسوله با آن مواجه است، تهدید گردشگر غیرفرهنگی است. نیازمندیم که گردشگر غیر فرهنگی را به گردشگر فرهنگی با برگزاری نشست های پژوهشی و فرهنگی تبدیل کنیم.
وی افزود: یکی از راهکارها در گردشگری دنیا ایجاد برند گردشگری است و ایکه برای شهرت خود یک برند ایجاد کنید به عنوان مثال اکنون شهر اصفهان را با جشنواره فیلم کودک می شناسند. چون چند سال است که این جشنواره در این شهر برگزار می شود. بنابراین می توانیم با برگزاری نشست های تخصصی نیز به روستای تاریخی ماسوله برند فرهنگی بدهیم. چون در سالهای گذشته هیچ وقت نشست های پژوهشی و کارهای تخصصی در این روستا برگزار نمی شد.
راه اندازی خانه صنایع دستی در ماسوله[ویرایش]
مدیر پایگاه ملی روستای تاریخی ماسوله سپس گفت: الزاما حتما نباید نشست هایی که در روستای ماسوله برگزار می شود، مرتبط با روستا باشد. می توان به بهانه نشست های پژوهشی و فرهنگی، گردشگر فرهنگی را به این روستا آورد به این ترتیب گردشگران روستا هدفمند می شوند نه اینکه فقط به واسطه گردش و تفریح به این روستا سفر کنند. یکی دیگر از برنامه ها برای تبدیل گردشگر غیر فرهنگی به فرهنگی این است که خانه صنایع دستی در ماسوله راه اندازی کنیم تا محفلی شود که هنرمندان صنایع دستی در این روستا بیشتر حضور پیدا کنند. به این ترتیب نوع مواجهه این افراد با افراد محلی از نوع مواجهه فرهنگی خواهد بود.
وی افزود: این خانه با رایزنی مالکان آن به صورت موقت احیا و مرمت شد و خانه تاریخی شوکتی نیز قرار است به موزه تبدیل شود. تا گردشگران ماسوله به سمت موزهها و فضاهای فرهنگی بروند تا اینکه در قهوهخانههای روستا وقت بگذرانند. در عین حال فضایی بوجود آید که هم گردش و تفریح را به دنبال داشته باشد و هم کار فرهنگی انجام شود.
پورعلی بیان کرد: بهار امسال اولین جشنواره عکس ماسوله را با موضوع معماری داخلی و منظر فرهنگی برای گردشگران روستا برگزار کردیم تا گردشگران ضمن اینکه از فضای روستا استفاده می کنند، در گوشه ذهنشان ثبت تصاویر نیز باشد.
پورعلی گفت: تابستان سال گذشته کارگاه خشت ماسوله را در دستور کار داریم چون نزدیک به دو دهه، خشت زنی سنتی نداشتیم این کارگاه به همت سازمان و استادکاران محلی و یا خارج از استان راه اندازی شد. حتی چند خانه نیز متناسب با همان فعالیت ها مرمت شد.
وی به انتشار کتاب زادگاه من ماسوله اشاره کرد و گفت: در این کتاب به کودکان آموزش مفاهیم میراث فرهنگی و شیوه های حفاظت و ضرورت های حفاظت ماسوله داده می شود.