گردشگری نابهنجار


گردشگر بهنجار، گردشگر نابهنجار
در حالي که اواخر سال گذشته، رئيس پليس امنيت اخلاقي ناجا از تشديد نظارت بر تورهاي گردشگري خبر داده بود، و با کمال تعجب مديرکل نظارت و ارزيابي معاونت گردشگري با بیان اینکه «گردشگر‌، اراذل و اوباش نيست که با او برخورد فيزيکي شود.» به این خواسته درست نهاد نظارتی، اینگونه پاسخ داده بود!
نگاه نظارتی و مسئولانه نهادهاي انتظامي برخواسته از فرهنگی جامعه است به مسافرت با تورها هميشه يکي از مسائل مهمي بوده که به درستی باید فعالان حوزه گردشگري ايران به آن توجه داشته باشند.
آنچه حساسيت نيروي انتظامي را در مورد تورها برانگيخته، مختلط بودن آنها و رفتارهای خارج از عرف ایرانی و اسلامی برخی از این تورها و شرکت های مسافرتی است.
مسئله ای حل شدني! که البته اعتقاد و التزام مسئولان تورها را می طلبد و نه صرفاً جداسازي دختران و پسران مجرد در قسمت‌هاي مختلفي از خودرو براي رهايي از بار مسئولیت آن .
با این وجود باید نیروی انتظامی به مطالبه خانواده های ایرانی از عدم بی بند و باری در برگزاری تورهای مختلط که جوان مجرد که نسبت خانوادگی با هم ندارند و امنیت اجتماعی مراکز اجتماعی و خانواده های را که برای تفریح و اوقات فراغت به دامان طبیعت و مراکز تفریحی می روند به درستی پاسخ دهد.
همانطور که سال گذشته اخباري مبني بر بازداشت ۴۵ دختر و پسر در سفري به ارتفاعات اطراف مشهد يکي از واکنش‌هاي نيروي انتظامي به گردشگري به سبک دنياي جديد غرب بود که جا دارد کمال تشکر را از این قبیل اقدامات قانونمدار نیروی محترم انتظامی داشته باشیم.
فرهنگ اجتماعی و خانواده های اصیل ایرانی این انتظار و مطالبه عمومی را دارند که وقتی برای گذران اوقات فراغت و تعطیلات آخر هفته پس از کار و تلاش یک هفته همراه با خانواده و فرزندان به دامان طبیعت می روند و یا در مراکز تفریحی و بوستان شهری پناه می برند از امنیت اجتماعی برخوردار باشند.
در يکي دو سال اخير، به لطف اقدامات شایسته نيروي انتظامي با گردشگران نابهنجار در برخي مسيرهاي داخلي سبب شده اندک آژانس‌ها‌ی مسئولیت ناپذیر، مقاصد خود را تغيير دهند و این گونه اقدامات پرچالش را محدود يا حذف کنند.
اقدامات به جای نیروی انتظامی در پاسخ به مطالبه عموم مردم به اعتقاد مجريان تور ها تاثیر مثبتی در تغيير رويه‌ این سفرهاي ناهنجار موجب شده، ولی باز هم شاهد حضور گردشگران نابهنجار در مناطق حاشيه‌تر هستیم که عضو مضاعف نظارت مردمی و مسئولان را می طلبد.
رئيس پليس امنيت ناجا اواخر سال گذشته از برخورد قاطع با موارد خلاف قوانين و مقررات عرفي جامعه در تورهاي گردشگري خبر دادند و این نشان از تدبیر درست نیروی انتظامی برای افزایش امنیت گردشگران می باشد.
عبدالناصر ميرچي، مديرکل نظارت و ارزيابي معاونت گردشگري، علاوه‌ بر اين‌که تأکيد دارد، بايد با مفهوم واقعي و علمي تور آشنا شويم و با آن آشتي کنيم، معتقد است که گروه‌هاي گردشگر‌، گروه‌هاي عزاداري نيستند که سر قبر بروند‌، چون اساسا تور براي انبساط خاطر و فرح‌بخشي شکل مي‌گيرد تا غبار خستگي زندگي و کار را بتکاند. او همچنين تأکيد کرد: با اين موضوع که به گردشگري،‌ جرياني شاد اطلاق مي‌شود، نمي‌توان جنگيد‌؛ ولي ما تا زماني اين شادي را تجويز مي‌کنيم که به هنجارها و عرف‌ جامعه لطمه نزند.
او با اعتقاد به اين‌که سازمان‌هاي سياستگذار که مسئول نظارت بر فعاليت اين تورها هستند، وظايف خود را به‌خوبي انجام نداده‌اند،‌ مشخصا اين مسئوليت را متوجه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري که تورها مجوز خود را از آن مي‌گيرند‌، دانست و گفت: در اين بخش، نارسايي وجود دارد و مسئولان اين سازمان بايد سطح مداخله‌ي خود را افزايش دهند.
ميرچي در عين حال گفت: ما به قدرت نيروي انتظامي در برخورد با هر تخلفي که به حوزه کاري‌شان مربوط مي‌شود‌، قائليم؛ ولي هنر لازم در برخورد و اعمال قدرت هم بايد به‌کار گرفته شود.
وي سپس به سه‌هزار و ۷۰۸ دفتر خدمات مسافرتي موجود در سراسر کشور اشاره کرد و افزود: برخي از اين دفاتر،‌ فعال و بعضي از آن‌ها‌ غيرفعال‌اند يا سطح متوسطي از فعاليت را دارند. حتا اگر نصف اين آژانس‌ها‌، ماهي يک تور اجرا کنند، آيا مي‌توانيم دوهزار بازرس و ناظر را هر ماه با اين تورها همراه کنيم؟ در اين صورت بايد «وزارت نظارت» راه انداخت!
او ادامه داد: براساس سياست‌هاي تفويض‌شده‌، کار نظارت از طريق استان‌ها انجام مي‌شود.
ميرچي همچنين اظهار کرد: منطقا ما نمي‌توانيم همراه با هر توري که اجرا مي‌شود يک ناظر بفرستيم‌، علاوه‌ بر اين‌که بضاعت آن را نداريم،‌ حضور ناظر در تور براي مسافر احساس ناامني به‌وجود مي‌آورد و اين ابهام را ايجاد مي‌کند که سازمان و نظام، به مردم اعتماد ندارند و براي آن‌ها بپا گذاشته‌اند،‌ پس ما اصل را بر برائت مي‌گذاريم.
مديرکل نظارت و ارزيابي‌ معاونت گردشگري با طرح اين پرسش که سازمان چه برخورد اوليه‌اي مي‌تواند با تورها و گردشگران داشته باشد؟ گفت: ما زماني مي‌توانيم با گردشگران برخورد کنيم که موارد تخلفي توسط توريا سايرين گزارش شده باشد، در شرايطي که اين تخلف‌ها گزارش شود و ما هم برخوردي نکنيم، آن‌وقت مي‌توانند از سازمان گله کنند.



جعبه‌ابزار