گرماب


روستاي گرماب/ فیروزه / خراسان رضوی
روستای گرماب مرکز دهستان طاغنکوه جنوبی از بخش طاغنکوه شهرستان فیروزه ( تحت جلگه)می باشد. این روستا در ۹ کیلومتری جنوب شهر همت آباد مرکز بخش طاغنکوه و در ۱۹ کیلومتری جنوب غرب شهر فیروزه مرکز شهرستان و در۳۴ کیلومتری غرب شهر نیشابور واقع است .


موقعیت جغرافیایی[ویرایش]

موقعیت نسبی:
روستای گرماب مرکز دهستان طاغنکوه جنوبی از بخش طاغنکوه شهرستان فیروزه ( تحت جلگه)می باشد. این روستا در ۹ کیلومتری جنوب شهر همت آباد مرکز بخش طاغنکوه و در ۱۹ کیلومتری جنوب غرب شهر فیروزه مرکز شهرستان و در۳۴ کیلومتری غرب شهر نیشابور واقع است .
موقعیت ریاضی:
روستای گرماب در ۳۶ درجه و ۱۴ دقیقه عرض شمالی ( فاصله از خط استوا) و ۵۸ درجه و ۲۱ دقیقه طول شرقی ( فاصله از نصف النهار مبدأ)و در ارتفاع ۱۴۲۰ متری از سطح دریای آزادقرار گرفته است. روستای گرماب در لغت نامه دهخدا
دهی است از دهستان طاغنکوه بخش فدیشه شهرستان نیشابور، در ۱۲ هزارگزی شمال فدیشه واقع است . هوای آن معتدل است و دارای ۱۱۰۶ تن سکنه است . آب آنجا از قنات تامین میشود. محصول آن غلات و تریاک و شغل اهالی زراعت و کرباس بافی است . راه آن مالرو است . آب معدنی و دفتر ازدواج و طلاق دارد.

گرماب در آستانه ارتقای به شهر[ویرایش]

باتوجه به افزایش جمعیت روستای گرماب به حدود ۵۰۰۰ نفر و افزایش امکانات رفاهی در آن و نیز ارتقا به مرکزیت دهستان طاغنکوه جنوبی و ارایه خدمات محدود به روستاهای اطراف و با مطرح شدن خواسته مردم روستا ، ارتقای گرماب به نقطه شهری از سوی فرمانداری شهرستان نیشابور ( قبل از ارتقای تحت جلگه به شهرستان ) و فرمانداری شهرستان فیروزه و نیز نمایندگان مردم این دو شهرستان در مجلس شورای اسلامی ، در دستور کار قرار گرفته که امیدواریم این امر به زودی محقق شود و آرزوی دیرینه مردم شهید پرور و محروم و زحمت کش گرماب جامه عمل به خود بگیرد.
۲ روستای بخش طاغنکوه نیشابور به شهر ارتقا می یابد
فرماندار نیشابور گفت: مقدمات ارتقای دو روستای پرجمعیت همت آباد شهر کهنه مرکز بخش و گرماب فراهم شده است.
(روزنامه خراسان) شماره سریال ۱۷۲۰۴ ، تاریخ انتشار ۲۷بهمن ۱۳۸۷

چشمه آب معدنی(آب گرم) گرماب[ویرایش]

در قسمت جنوبی روستای گرماب و در کنار امامزاده روستا ، یک چشمه آب گرم (آب معدنی)وجود دارد که از گذشته های دور در این مکان قرارداشته است .و وجه تسمیه ( علت نامگذاری) روستا نیز وجود همین چشمه می باشد.
وجوداین امامزاده بانام ابوالقاسم ازنوادگان امام موسی کاظم(ع)باعث شده بود که مردم این روستا از قدیم آب این چشمه را با توجه به قرارگرفتن درکنارامامزاده، شفادهنده تلقی کنندکه با توجه به آزمایشات انجام شده برروی این آب،ثابت شده که درتسکین بسیاری ازدردهای عضلانی و دربهبودی بیماری های پوستی تأثیرفراوانی دارد.
آب آن از دسته آب های کلروره سولفاته کلسیک است، که درسطح کشور از این لحاظ رتبه اول را داراست. اطراف آن از رسوبات دوران چهارم زمین شناسی پوشیده شده است.
منطقه ای که روستای گرماب و چشمه آن قرار گرفته توسط خاک ها و رسوبات مربوط به دوره کواترنر (آخرین دوره زمین شناسی) پوشیده شده اما کوه های اطراف که جزو کوه های طاغنکوه جنوبی ( بخشی از رشته کوه جغتای) است و سنگ مادر منطقه را تشکیل می دهد مربوط به سنگ های ولکانیک( آتشفشانی)دوره ائوسن از دوران سوم زمین شناسی ( سنوزوئیک)می باشد. وجود دو گسل در جنوب گرماب و نیز چشمه آب گرم نشان ار فعالیت منطقه از نظز زمین شناسی دارد و امکان وقوع زلزله به عنوان یک فعالیت بارز زمین شناسی در چنین مناطقی دور از ذهن نمی باشد.
روستای گرماب دارای آب و هوای معتدل می باشد. این روستا دارای قنوات و چاهای عمیق بسیاری می باشد که این باعث شده از لحاظ تنوع محصولات زراعی و باغی از جایگاه ممتازی در سطح منطقه برخوردار باشد.

جمعیت[ویرایش]

زبان مردم ترکی است. نسل این روستا از دسته ترکهای بیات می‌باشد که در تمام وستاهای ترک زبان نیشابور پراکنده اند شغل اکثر مردم کشاورزی است و البته در کنار این شغل دامداری نیز وجود دارد .
این روستا در سال ۱۳۷۵ جمعیتی بالغ بر ۳۵۸۵ نفر داشته و در سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ این میزان با ۱۸ درصد رشد در طی ۱۰ سال (۸/۱ درصد به طور سالانه) به ۴۲۲۰ نفر افزایش یافته است.( یعنی حدود ۶۳۵ نفر افزایشدر طی دوره و حدود ۶۴ نفر در سال)
گرماب جزو معدود روستا های شهرستان است که جمعیت آن افزایش یافته است. این در حالی است که تقریبا ۹۰ درصد روستاهای منطقه مهاجرفرست هستند و با کاهش جمعیت روبه رو بوده اند و این امر نشان از شرایط مناسب اقتصادی، اجتماعی و رفاهی در گرماب برای جذب جمعیت و جلوگیری از مهاجرت شدید است.
البته مهاجرت از گرماب نیز به شهرهای فیروزه ، نیشابور ، مشهد و سبزوار هم به طور محدود وجود دارد ، اما با توجه به بالا بودن رشد طبیعی ( بالا بودن زاد و ولد و پایین بودن مرگ ومیر) جمیت آن از رشد چشمگیری برخودار بوده است.
این روستا از روستا های بزرگ استان خراسان رضوی و بزرگترین و مهمترین روستای شهرستان تحت جلگه است. جمعیت آن بنا بر آمار سال ۱۳۸۵ از شهر فیروزه مرکز شهرستان حدود ۱۰۰۰ نفر کمتر است.( جمعیت شهر فیروزه در سال مورد نظر ۵۲۰۷ نفر بوده است.)
جمعیت ۴۲۲۰ نفری سال ۱۳۸۵ روستای گرماب شامل ۹۶۸ خانوار می شود. ۲۱۸۴ نفر آنان مرد و ۲۰۳۶ نفرشان زن می باشند.از جمعیت بالای ۷ سال روستا ۳۱۲۴ نفر باسواد و ۶۲۶ نفر بیسواد هستند.
مردم خونگرم و مهمانوازروستا به جشن های خود بسیار اهمیت می‌دهند . و جشن های خود را با شکوه و زیبا برگزار می‌کنند بخصوص جشن عروسی ها را بسیار زیبا بر گزار می کنند. روستای گرماب و میزبانی مسابقات کشتی چوخه
این روستا مدتی است که هر ساله در بیستم فروردین میزبان یک دوره مسابقه کشتیبا چوخه در سطح استان‌های سه گانه خراسان است و چند سالی است که به صورت سنت مهم روستا در آمده است.
برگزاری این مسابقات به خانواده ها و جوانان گرماب و روستا های اطراف و شهرستان حال و هوای خاصی بخشیده و در طول سال جوانان با برگزاری مسابقات محلی و خانگی و شرکت در مسابقات سایر شهرستان ها خود را برای این دوره مسابقات آماده می کنند و با حس خاص ناسونالیستی تلاش می کنند تا جوایز مسابقات در خود گرماب و در چنگال شیر مردان و پهلوانان روستا باقی بماند.
دوازدهمین دوره متوالی مسابقات کشتی چوخه یادواره شهید صیاد شیرازی با حضور رییس فدراسیون ورزش های روستایی عشایری کشور در سال ۱۳۸۸ برگزار شد.
امسال (۱۳۸۸) این مسابقات با حضور ۱۶۸ کشتی گیر از استان های خراسان رضوی، شمالی و جنوبی در ۴ وزن ۶۵, ۷۵ و ۸۵ کیلو گرم برگزار شد . ۴ تیم از نیشابور، ۳ تیم از مشهد، ۲ تیم از قوچان و همچنین روستای گرماب و شهرستان های ، فریمان، فاروج، کلات نادری و بخش احمد آباد مشهد هر کدام با ۱ تیم در این مسابقات حضور داشتند.
با توجه نمودن اهالی و مسوولین روستا به ورزش ، به ویژه کشتی ، ساخت سالن سرپوشیده ورزشی آقایان روستای گرماب، از جمله مصوبات مربوط به دور اول سفر هیئت دولت به خراسان رضوی قرار گرفت و به اعتبار ورزشی گرماب اضافه نمود.

منبع[ویرایش]

وبلاگ شهرستان فیروزه
وبلاگ روستای گرماب







جعبه‌ابزار