گرکان
شهرستان آشتیان"گرکان"، زادگاه پدران علم ایران
» سرویس: استان ها - مرکزي
کد خبر: ۹۳۱۱۱۱۰۵۶۸۲
شنبه ۱۱ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۹:۰۸
روستاها همواره مقاصد مطلوبی برای سفرهای کوتاه هستند، چراکه علاوه بر هوای مطبوع و منظرهی بکر برخی از آنها گردشگران را با آثار تاریخی شاید کمنظیر و گاه شخصیتهای کم نظیری آشنا میکنند که گاه بدون آنکه بدانیم از کدام تکه از خاک این سرزمین برخاستهایم، با غرور به آنها بالیدهایم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه مرکزی، روستای هدف گرشگری گرکان در جنوب شرقی شهر تفرش و شمال غربی شهر آشتیان قرار دارد. فاصله آن تا آشتیان حدود هشت کیلومتر و ارتفاع آن از سطح دریا دو هزار متر است.
سفر به این روستا آن هم در ایامی که به عید نوروز نزدیک میشویم، به جهت آشنایی با رسوم و سنن اهالی این روستا در روزهای پایانی سال خالی از لطف نیست.
تاریخ گرکان نشان میدهد که این روستای کوچک سرزمین عالم پروری است و نقش مهمی را در پرورش دانشمندان عصر حاضر ایران ایفا کرده است.
براساس این گزارش، گرکان بزرگان علم و فرهنگ بسیاری را در دامان خود پرورانده که از آن میان میتوان به "قریبها" اشاره کرد.
دکتر محمد غریب(پدر طب کودکان ایران)، دکتر عبدالکریم قریب( پدر علم زمین شناسی ایران) و استاد عبدالعظیم قریب گرکانی( بنیانگذار ادبیات نوین فارسی) در این روستا چشم به جهان گشودند.
دکتر احمد قریب(رییس سابق مرکز پژوهشی سازمان انرژی اتمی ایران)، استاد بدرالزمان قریب( عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی و متخصص فرهنگ و زبانهای باستانی ایران) و ... از جمله بزرگانی بودهاند که در این خطه زیستهاند.
به نقل از میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی، کوه کلاهه یا به قول محلیها کوه گُله به ارتفاع ۲۹۴۰ متر در شمال شرقی گرکان قرار دارد و تعدادی قنات در دامنه جنوبی این کوه در گرکان حفر شده که برخی از آنها همچنان دایر است.
آب اصلی این روستا از چشمهسارهایی که در جنوب شرقی کوه کلاهه جاری هستند، تأمین شده و از مجاری به نام سُفت عبور کرده و سپس از دره معروف به دره آسیابها گذشته و باغها و دشت اصلی گرکان را مشروب میکند.
این روستا بسیار قدیمی است و در دوره ساسانیان محل معتبر و بزرگی بوده و برخی آثار تاریخی آن دوره هنوز در این روستا پابرجا هستند.
از آثار تاریخی این روستا میتوان به آتشکده قلعه خرابه که در بالای کوه دیدگاه قرار دارد و نیز مسجد جامع، آب انبار مستشارالملک، تکیه قدیمی و برج و منزل عبدالعظیم قریب اشاره کرد.
مراسم ویژهای که در گرکان تا این اواخر انجام میشد، آب پاشانک بوده که در این مراسم، اهالی گرکان همه ساله در ابتدای تابستان کاسه یا جامی را از آب تمیز پر میکردند و به سر و روی هر کسی که از جلو خانه عبور میکرد، میپاشیدند. هیچ کس از این کار ناراحت نمیشد و در بین اهالی این کار تبرک تلقی میشده است.
از دیگر مراسم این روستا زیارت دو امامزاده در ۱۰ کیلومتری گرکان و نیز مراسمهای خاص عید نوروز بوده که همچنان برقرار است