گسکر


جاذبه‌های تاریخی گردشگری گیلان
گسکر شهری بی‌نظیر که در جنگل‌های صومعه‌سرا نمایان شد
خبرگزاری فارس: «گسکر» بزرگ‌ترین شهر مدفون شده و بی‌نظیر تاریخی شمال کشور با قدمت یک‌هزار و ۲۰۰ ساله سر از جنگل‌های هفت‌دغنان صومعه‌سرا بیرون آورد.

به گزارش خبرگزاری فارس از صومعه‌سرا، این شهرستان در ۲۵ کیلومتری غرب مرکز گیلان قرار دارد و از شمال با بندرانزلی و رضوانشهر و از جنوب با فومن همسایه است.
صومعه‌سرا از شهرهای مهم تاریخی و توریستی گیلان به شمار می‌رود که علاوه بر جاذبه‌های بکر طبیعی دارای آثار و بناهای تاریخی به‌جا مانده از دوره‌ها و سده‌های گذشته است.
پل خشتی در روستای پردسر ،حمام کسما، مناره آجری در منطقه مناره بازار و شهری تاریخی و مدفون در دل جنگل‌های هفت‌دغنان طاهر گوراب صومعه‌سرا از جمله آثار ارزشمند و تاریخی به‌جا مانده در این شهرستان است.
وجود بیش از ۶۶ باب بقاع متبرکه و ۲۲۷ مسجد در نقاط مختلف روستایی و شهری صومعه‌سرا مأمن و جایگاهی مناسب برای اجرای اعمال عبادی و معنوی گردشگران و زائران است.
شهر تاریخی و مدفون « گسکر » در منطقه « گسکرات » صومعه‌سرا از مهم‌ترین و با شکوه‌ترین آثار تاریخی به‌جا مانده در گیلان است که به دلیل موقعیت راهبردی و بی‌نظیر جزو بزرگ‌ترین شهرهای تاریخی شمال کشور محسوب می‌شود.
«گسکر» در ۲۳ کیلومتری صومعه‌سرا و حد فاصل شهرستان‌های ماسال ، شاندرمن و تالش قرار دارد که از دوره قاجاریه به بعد شهری مدفون، فراموش شده و گمنام بود.
در سال‌های ۸۰ و ۸۳ و با آغاز طرح جدیدی از کاوش‌ها و پژوهش‌های باستان‌شناسی در کوهپایه‌ها، جلگه‌ها و مناطق کوهستانی گیلان به تدریج شهر بزرگ گسکر در صومعه‌سرا نمایان و شناسایی شد.
آثار و بناهای زیادی از دوران گذشته با آغاز به‌کار کاوش‌های مذکور با حضور هیئت‌های مختلف باستان‌شناسی در شهر گسکر مورد بررسی قرار گرفت تا اینکه بالغ بر ۷۵ درصد از آثار و بناهای شهر تاریخی و مدفون شده گسکر در منطقه جنگلی هفت‌دغنان طاهر گوراب صومعه‌سرا کشف و شناسایی شد.
آثار و کتب بسیاری وجود دارد که حاکی از تمدن بزرگ شهر گسکر و اهمیت اقتصادی آن از اوایل دوره اسلامی تا دوره صفویه است.
از آثار تاریخی این شهر می‌توان به مناره روستای مناره بازار، آثار ماندنی از پل خشتی در روستای پردسر، پل خشتی گازرودبار، سید خروسه در هفت‌دغنان ضیابر اشاره کرد.
گسکر با قدمت یک‌هزار و ۲۰۰ ساله در سال‌های اخیر یک اثر تاریخی منحصر به‌فرد در شمال ایران معرفی شده که این امر مدیون جدیت و پشتکار کارشناسان و کاوشگران باستان‌شناسی در منطقه هفت‌دغنان بوده است.
وجود حمام‌ها، بازار، اماکن مسکونی و مذهبی، پل‌های خشتی و آثار منقوش و غیر منقوش نمایان شده در این شهر تاریخی و مدفون شده نشان از وجود یک تمدن و حیات تاریخی در دوره اسلامی دارد.
شهر تاریخی گسکر نمایانگر یک منطقه امیرنشین در دوره باستان است.
ایجاد سایت موزه در کنار شهر تاریخی گسکر از بزرگ‌ترین اهداف در حال اجرای این شهر تاریخی بوده که با همت مسئولان استانی و شهرستانی در حال پیگیری است تا نمایش و معرفی آثار یافت شده از این منطقه تاریخی و با قدمت را برای همگان به مرحله ظهور برساند.
منطقه گسکرات و به‌ویژه شهر تاریخی گسکر و وجود مناره آجری متعلق به دوران باستان در روستای «مناره بازار» صومعه‌سرا دارای جاذبه‌های گردشگری بکر و طبیعی بوده که قادر به جذب مهمانان و گردشگران داخلی و خارجی بسیاری به آنجاست.
بالغ بر ۶۰ هکتار از مجموع ۱۲۰ هکتار اراضی شهر تاریخی گسکر به عنوان یک اثر تاریخی دوره اسلامی به ثبت ملی رسیده و مسئولان میراث فرهنگی گیلان در تدارک ثبت بقیه اراضی این شهر دوره اسلامی هستند.
مناره گسکر صومعه‌سرا در بخش مرکزی این شهرستان و در ۳۶ کیلومتری غرب رشت واقع شده و در مسیر یک جاده قدیمی معروف به «شاه عباسی» قرار دارد که یادآور مناره‌های عظیم سلجوقی در دیگر مناطق ایران است.
ارتفاع مناره ۲۹ متر و قطر آن در پایه هفت‌متر و در بخش فوقانی ۲.۳۵ متر است.
این مناره شکل مخروطی دارد و یک ستون نگهدارنده در وسط به عنوان تکیه‌گاه به ابعاد ۵۵ در ۵۵ سانتی‌متر به پلکان مارپیچ داخلی و جداره بیرونی منار ایستادگی داده ‌است.
عکس های روستا    



جعبه‌ابزار