گلرنگ




ساختار شناسي[ویرایش]

گلرنگ گیاهی یکساله,ایستاده,با ارتفاع ساقه ۸۰-۶۰ سانتی متر است.ریشه ی گلرنگ قوی و عمیق,در نیمه ی بالای ساقه دارای انشعابات زیاد,برگ ها کم و بیش بیضی شکل که در برخی ارقام دارای خار هستند.رگبرگ ها در قسمت زیرین برگ برجسته,گل ها نر – ماده(دو جنسی)لوله ای,کوچک,به رنگ زرد و نارنجی,میوه فندوقه سفید و کرم رنگ است.



تركيبات شيميايي[ویرایش]

در گل های گلرنگ دو ماده ی رنگی زرد(سافران زرد) و قرمز(سافران قرمز یا کارتامین)وجود دارد.ماده ی رنگی زرد در اب و کارتامین در چربی و مواد قلیایی محلول اند.در میوه ی گلرنگ حدود ۳۰ درصد روغن و به همین مقدار پروتئین وجود دارد.

خواص درماني[ویرایش]

خاصیت مسلهی دارد, مسکن است, بلغم را خارج می‌سازد, تقویت کنندهٔ اعصاب است, استفاده از روغن گلرنگ در غذاها، کلسترول را پایین می‌آورد, در برطرف کردن تصلب شرائین مفید است, تقویت کنندهٔ عمومی بدن است, دردها و ناراحتی‌های قبل از عادت ماهانه را برطرف می‌کند, خلط آور است و در برطرف کردن بیماری‌های ریوی مانند ذات الریه موثر است, برای معالجهٔ یرقان مفید می‌باشد, استفراق خونی را مدارا می‌کند, خاصیت ضد تورمی دارد, معرق است.

طرز استفاده[ویرایش]

برای رفع درد آرتروز و رماتیسم، محل‌های درد را با روغن گلرنگ ماساژ دهید.
از گلهای آن می‌توان به جای زعفران برای رنگین کردن برنج استفاده کرد.
عوارض جانبيروغن و گل گلرنگ اگر به مقدار گفته شده مصرف شود به هیچ وجه عوارضی ندارد .

كاربرد در طب سنتي[ویرایش]

در طب سنتی به عنوان دارو و چاشنی به کار میرود.

پراكندگي جهاني[ویرایش]

گلرنگ بومی اسیا و مناطق مدیترانه می باشد.

پراكندگي جغرافيايي در ايران[ویرایش]


مکان رویش[ویرایش]

رویشگاه اولیه ی گلرنگ عربستان می باشد.به علت دارا بودن ریشه ی عمیق و قوی با خشکی سازگار است,همچنین این گیاه تحمل خوبی نسبت به شوری از خود نشان می دهد.

دوره رویش[ویرایش]


نحوه پرورش تکثیر و پرورش[ویرایش]

گلرنگ به وسیله ی بذر انجام می شود.بذر های این گیاه دارای سرعت جوانه زنی خوبی بوده و بذر لازم برای کاشت هر هکتار ۲۵ تا ۳۰ کیلوگرم می باشد.گلرنگ به روش دستپاش یا به کمک ردیف کار غلات,قابل کشت بوده و کاشت و مراقبت های لازم برای ان,مانند گندم انجام می شود.پس از بذر پاشی به وسیله ی دیسک بذر ها زیر خاک قرار می گیرد.

نحوه برداشت[ویرایش]

برداشت گلرنگ در ۲ مرحله صورت میگیرد.
مرحله ی اول برداشت بذر است.با توجه به تاریخ کشت گلرنگ,زمان برداشت محصول متفاوت بوده و در کشت پاییزه ,بهاره و تابستانه به ترتیب در خرداد ماه,تیر
ماه و در نیمه ی اول ابان ماه اقدام به برداشت محصول دانه می شود.
مرحله ی دوم برداشت گل است که پس از کامل شدن گل دهی گلرنگ,برداشت گل با دست انجام می شود.اگر چه گل ها پس از خشک شدن هم نمی ریزند,اما چون برداشت گل خشک شده مشکل بوده و تلفات زیادی در اثر ریزش و خرد شدن دارند,گل ها به صورت مرطوب برداشته می شوند و سپس با پهن کردن در سایه در لایه های نازک,خشکانده می شوند.

بخش موثردراندام گیاه[ویرایش]

بذر و گل

منابع[ویرایش]

زراعت و تولید برخی گیاهان دارویی و ادویه ای از اقایان:دکتر سعید
دوازده امامی,دکتر ناصر مجنون حسینی


رده‌های این صفحه : گیاهان دارویی




جعبه‌ابزار