استاد
روستاي استاد/
فاروج /
خراسان شمالیازروستا های دهستان مایوان این ده در ۵۸ کیلومتری غرب قوچان قرار دارد.مردم ده ،فارسی زبان می باشند، ولی ۲۵ خانوار ازکرد های قهرمانی در آنجا سکونت کرده اند.روستا های مایوان ،چوکانلو،استاد و خسرویه درمسیر یک دره واقع گردیده اند. زبان آنان فارسی است جز چوکانلو که کرد زبان هستند واز روستا هائیست که در سالهای اخیر ایجاد شده است.
ازروستا های دهستان مایوان این ده در ۵۸ کیلومتری غرب قوچان قرار دارد.مردم ده ،فارسی زبان می باشند، ولی ۲۵ خانوار ازکرد های قهرمانی در آنجا سکونت کرده اند.روستا های مایوان ،چوکانلو،استاد و خسرویه درمسیر یک دره واقع گردیده اند. زبان آنان فارسی است جز چوکانلو که کرد زبان هستند واز روستا هائیست که در سالهای اخیر ایجاد شده است.
در کنار ده استاد و بر تپه ای بلند مشرف بر ده فعلی، قلعه ای قدیمی وجود داشته که اهالی به آن کهنه قلعه می گویند و معتقدند که در قدیم گبرنشین بوده است .منظور از گبر نشین زردشتی ها هستند. حصاری قدیمی با پایه های سنگی ،در کهنه قلعه دیده می شود که قدمت آن کاملا مشهود است وبه نظر می رسد که استو واستوئنه قدیم همین کهنه قلعه باشد.در کاوش هائی که از خرابه های کهنه قلعه به عمل آورده اند، کاسه ای از دوره بهرام گور بدست آمده است .
وجه تسميه[ویرایش]
مردم درباره وجه تسمیه ده اظهار می دارند، چون مردم درکارهای دستی استاد بوده اند قبل از سلطنت بهرام گور ده بنام استاد نامیده شده است وهمان نام استو را می رساند که احتمال دارد مر کز حکومت اشکانیان بوده است. بیشترین درآمد مردم از محصولات سر درختی است ومزارع وباغات از آب رودخانه ای که از خروه سرچشمه می گیرد مشروب می شوند.
کوههای قلعه کهنه، پیش آفتاب که دارای شش درخت ارس قدیمی است ،چهار باغ ،شیر آب ودره های :گرماب ،بسته ،شیرآب ،سر چاهی ،کلاته زیرآباد، گاوخانه، آززروری ،در قاله(درب قلعه) ،کله خر، پیله لی ،باغان شکسته، کته گونی در حوزه این ده است.می گویند حاکم استاد ییلاق وقشلاق داشته است گاهی در استاد و زمانی در خروه زندگی می کرده است.
ده استاد از شمال محدود است به رشوانلو ،جنوب چوکانلو، مشرق خسرویه ومغرب بلغان علیا.در قسمت جنوب ده دره کم عرضی قرار دارد که در فاصله سه کیلومتری ده و بعد از قبرستان عمومی است.در این دره غاری وجود دارد که از آنجا به محل سفره های زیر زمینی آب مربوط می شود و بسیار طولانی است.در سالهائی که برف وباران خوب می بارد از سنگهای اطراف دره آب سرازیر می گردد، بطوریکه اگر منافذ سنگها را با پنبه یا پارچه مسدود نمایند پس از مدت کوتاهی آب آن پارچه یا پنبه را به هوا پرتاب می کند. این غار و سفره آب زیر زمینی به طرف کوه شاه جهان ادامه دارد. واحد وزن در ده ،من است دراین ده دو گورستان عمومی وخصوصی وجود دارد. گورستان عمومی وسیع ونشان دهنده قدمت ده است وگورستان خصوصی مربوط به خواجه هاست وبه گورستان خواجه شمس الدین معروف است .ولی سنگی که مربوط به خواجه شمس الدین باشد مشاهده نشد ومی گفتند سنگ را برده اند.
منبع[ویرایش]
وبسایت روستای استاد www.ostsdvillage.ir
نخستین سکونتگاه آریایی ها در معرض بی توجهی