انجدان


روستاي انجدان/ خمین / مرکزی
روستای انجدان در مدار جغرافیایی ۵۰ درجه و ۲دقیقه و ۳۸ ثانیه شرقی و ۳۳ درجه و ۵۷ دقیقه و ۴۲ ثانیه شمالی در ۶۴ کیلومتری شمال خمین‌، ۳۷ کیلومتری شرق اراک و با همین فاصله از غرب محلات قرار گرفته است‌ .


معرفی روستا[ویرایش]

روستای انجدان در مدار جغرافیایی ۵۰ درجه و ۲دقیقه و ۳۸ ثانیه شرقی و ۳۳ درجه و ۵۷ دقیقه و ۴۲ ثانیه شمالی در ۶۴ کیلومتری شمال خمین‌، ۳۷ کیلومتری شرق اراک و با همین فاصله از غرب محلات قرار گرفته است‌ . انجدان‌ از روستاهای دهستان مشک‌آباد بخش مرکزی شهرستان اراک ،مرکز استان مرکزی ایران است‌. این روستا در منطقه‌ای کوهستانى قرار دارد که کوه چشمه و کوه برف شاه در اطراف آن است و غارهای کوچک و بزرگ فراوانى در نزدیکى آن وجود دارد ارتفاع انجدان از سطح دریا دو هزار متر است‌ .

وجه تسمیه[ویرایش]

انجدان معرب واژة انگدان‌، و نام گیاهى است که مادة انگرود یا آنغوزه‌ را از آن مى‌گیرند این گیاه در اطراف روستای انجدان به فراوانى مى‌روید و بدین سبب این روستا را بدین نام خوانده‌اند .

محصولات کشاورزی[ویرایش]

شغل عمدة مردم کشاورزی و دامداری است‌ محصولات آن گردو ، گندم ‌، جو ، یونجه و انگور است‌ .

وضعیت فرهنگی[ویرایش]

مذهب ساکنان انجدان شیعة اثنا عشری است‌ .
بر اساس مستندات تاریخی ، بویژه سنگ نوشته ها و سنگ ها ی قبور موجود ،قدمت این روستا به قبل از اسلام بر میگردد.

← محرم در روستا
همنوا با اسرای کربلا؛
مردم روستای تاریخی انجدان بار دیگر نوای دلدادگی سردادند
خبرگزارش شبستان: همزمان با حرکت کاروان اسرای دشت کربلا و رسیدن آنان به شهر کوفه مردم مومن و ولایتمدار روستای تاریخی انجدان بار دیگر با اسرای دشت کربلا همنوا شده و نوای دلدادگی سر دادند.
به گزارش خبرگزاری شبستان از اراک، مردم روستای تاریخی و مذهبی انجدان در روز های بعد از عاشورا و همزمان با سومین روز از شهادت امام حسین علیه السلام و یاران با به عزاداری و روضه خوانی پرداخته و با اسرای دشت کربلا همنوا می شود.
در این روز مردم مومن و متدین این روستا در ادامه مراسم و برنامه های مذهبی خود در دهه اول محرم به طبخ نذورات، برپایی مجالس روضه خوانی و مداحی پرداخته و در غم شهادت سید و سالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین علیه لاسلام و یاران باوفایش اشک ماتم می ریزند.
چغچغه زنی سنت دیرینه در عزاداری سید و سالار شهیدان
در روز یازدهم محرم نیز به مناسبت حرکت کاروان اسرای دشت کربلا، مردم روستای تاریخی و مذهبی انجدان به برگزاری مراسم با عنوان چغچغه زنی پرداخته و در قالب کروان غم از کوچه های این روستا گذر می کنند.
اهالی محله اولیا در صبح روز یازدهم محرم با کراوان غم دیده ابا عبدالله الحسین علیه السلام همصدا می شوند و با تجمع در مقابل تکیه مرحوم حاج آقا سعید، از بزرگان روستا به نوحه سرایی و خواندن نواهایی در غم شهادت امام حسین و اسرای دشت کربلا پرداخته و در حالی که چغچغه(ابزاری چوبی و خراطی شده) در دست داشته و انها را برهم می کوبند و در کوچه های روستا به حرکت در آمده و با نوایی موزون و حزن انگیز به جای کوبیدن بر سینه، چغچغه می کوبند و تا حسینه محله سفلی به چغچغه زنی و سوگواری می پردازند.
در مسیر حرکت کاروان عزاداری نیز مردمی که منازل آنها بر سر راه عزاداران است به پخش نذورات و اسفند و گلاب پرداخته و با شربت و شیرینی از کاروان عزاداری امام حسین علیه السلام استقبال می کنند.
در عصر روز یازدهم محرم و نیز این آیین کهن با حضور پر شور عزاداران حسینی در محله سفلی روستای انجدان اراک برگزار می شود و عزاداران حسینی با تجمع در مقابل حسینه این محله به سمت محله اولیا حرکت کرده و عزاداری و نوحه سرایی و همدردی با اسرای کربلا می پردازند.
آیین معنوی چغچغه زنی یکی از رسوم مذهبی و برخاسته از فرهنگ بومی مردم روستای انجدان است که در فهرست آثار معنوی کشور به ثبت رسیده است. قدمت این آیین کهن به دوره تیموری و صفویه می رسد و مردم عزادار این روستا در روزهای نهم و یازدهم محرم آن را اجرا می کنند.
این آیین معنوی یک مرشد و رهبر دارد که نوحه های اصیل و خاصی را قرائت می کند و مردم در پاسخ به نوحه ها با اشک و مویه چغچغه می زنند.

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای انجدان



جعبه‌ابزار