بیدسکان


روستاي بيدسکان/ فردوس / خراسان جنوبی
روستای تاریخی و سرسبز بیدسکان در فاصله ۲۹ کیلومتری شرق فردوس و در مجاورت روستاهای گستج، نوده، سرند و شهر اسلامیه قرار دارد. جمعیت ساکن این روستا بر اساس آخرین سرشماری‌ها ۳۸۲ نفر بوده است که شامل ۱۶۱ خانوار روستایی می‌شود


معرفی روستا[ویرایش]

روستای تاریخی و سرسبز بیدسکان در فاصله ۲۹ کیلومتری شرق فردوس و در مجاورت روستاهای گستج، نوده، سرند و شهر اسلامیه قرار دارد.
جمعیت ساکن این روستا بر اساس آخرین سرشماری‌ها ۳۸۲ نفر بوده است که شامل ۱۶۱ خانوار روستایی می‌شود و غالب اهالی روستا با سواد هستند و عده کثیری نیز در خارج بیدسکان و در شهرهای فردوس، مشهد و سایر شهرهای کشور سکونت دارند.
شغل اصلی ساکنان روستا کشاورزی و باغداری است که در کنار آن دامداری نیز وجود دارد و عمده محصول کشاورزی منطقه گندم، جو و زعفران است و محصولات باغی روستا نیز شامل انار، گردو، بادام، توت، رزدآلو و انگور است.
دامداری در منطقه نیز به علت کوهستانی بودن بیشتر به صورت پرورش گاو و گله‌های گوسفند و بز است و بسیاری از بیدسکانی‌ها در شهر فردوس و شهرهای دیگر سکونت دارند که در مشاغل اداری و آموزشی به خدمت مشغول هستند.
آب کشاورزی روستای بدسکان از ۲۷ رشته قنات و دو چاه موتور تأمین می‌شود که در اثر خشکسالی‌های اخیر در حال حاضر پنج رشته آن فعال و مابقی یا بی‌آب یا بسیار کم آب هستند و مزارع و باغات روستا در دو منطقه قرار دارد که بخش اصلی آن در مجاورت روستا و در کوه و دره بوده که از آب قنات‌ها سیراب می‌شود و بخش دیگر مزارع که از آب چاه موتور سیراب می‌شود در دشت و در مسیر راه فردوس و بیدسکان قرار دارد.
علاوه بر این آب و هوای ییلاقی، وجود دره‌های سرسبز و پوشیده از درختان بید و باغات میوه، بافت تاریخی و قلعه تاریخی و چند اثر دیگر همچون منازل قدیمی، آب انبارها و سد خاکی روستا از جمله جاذبه‌های تاریخی و گردشگری منطقه است که گردشگران را در فصول گرم سال و ایام نوروز و تابستان به خود فرا می‌خواند.
روستای تاریخی بیدسکان دارای بافت ارزشمند تاریخی و قدیمی است که همچنان بدون تغییر باقی مانده است و قرار گرفتن روستا در منطقه کوهستانی سبب شده که شرایط ساختمانی از موقعیت کوهستان تبعیت کند و مصالح به کار رفته در بناها نیز شامل سنگ، خشت، آجر و ملات گل و کاهگل است.
بافت روستا دارای پنج محله به نام‌های محله میون‌ده (میان ده)، در سرای محمد بیک، حوض بش، سرکلاته و پشت تغارخانه است.
قلعه این روستا که متعلق به دوره قاجاریه است بر فراز تپه‌ای در مرکز روستا قرار گرفته که در اثر زلزله و گذشت زمان از این قلعه تنها برج و باروهای آن باقی مانده است.
علاوه بر این در داخل بافت سنتی این روستا چند منزل تاریخی و زیبا، حمام، مسجد و چهار آب انبار قرار دارد که مجموعاً تعداد آثار ثبتی آن در فهرست آثار ملی کشور به ۹ مورد می‌رسد.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی نیز به دره زیبای بیدسکان که در قسمت شمالی روستا و به طول چهار کیلومتر است، اشاره کرد و گفت: این دره پوشیده از درختان بید سر به فلک کشیده، درختان گردو و بادام، توت و میوه‌جات است و در طول مسیر نیز آب روان قنات‌ها از کنار درختان عبور و بر زیبایی دره افزوده است و سد خاکی و زیبای روستا نیز در فاصله پنج کیلومتری نرسیده به روستا قرار دارد.
مردم متدین این روستا ضمن حضور در تمام مراسم‌های مذهبی در طول دوره دفاع مقدس تعداد شش شهید، دو آزاده و ۴۱ جانباز تقدیم انقلاب اسلامی کرده‌اند.
از آداب و رسوم این روستا نیز می‌توان به مراسم نوروز، مراسم ماه مبارک رمضان، مراسم محرم و آیین نخل‌برداری و مراسم ازدواج شب چله‌ای اشاره کرد و در این میان باید به خونگرمی و مهمان‌نوازی بیدسکانی‌ها نیز اشاره کرد که در منطقه وصف همه مردم است.
به طور خلاصه می‌توان بافت سنتی و تاریخی روستا، وجود ۹ اثر ثبتی روستا شامل قلعه، دو منزل تاریخی، حمام، پنج آب انبار تاریخی، وجود دره سرسبز به طول چهار کیلومتر، سد روستا و محدوده سرسبز پیرامون آن، زنده بودن ارزش‌های فرهنگی و مردم‌شناسی روستا (جاری بودن سنن قدیم و بکر مردم‌شناسی)، وجود صنایع دستی از قبیل قالیبافی، سبدبافی و آهنگری را از جمله ظرفیت‌ها و استعدادهای این روستا برشمرد.

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای بیدسکان



جعبه‌ابزار