درح


روستاي درح/ بیرجند / خراسان جنوبی
دهستان درح منطقه ای نیمه کویری واقع دراستان خراسان جنوبی به مرکزیت بیرجند و از توابع شهرستان سربیشه بوده و دارای بناهای تاریخی ،گردشگری و زیارتی زیادی می باشد.
دُرُح ازدهستانهاى سربیشه ودر عین حال مرکز دهستان است. درح چون بر سر یک دوراهى واقع است شاید دراصل دُورَه یا به‌اختصار دُرَه بوده که بتدریج ویا برحسب اشتباه به دُرُح نامیده شده است.(۸۵) درح از سمت خاور به افغانستان، از سمت شمال به طبس مسینا و از سمت غرب به‌دهستان مؤمن‌آباد واز سمت جنوب به شهرستان نهبندان محدود مى‌شود
این دهستان بر حسب آمار سال ۱۳۷۰ داراى ۸۱۴۳ نفر جمعیت، ۷۲ روستاى سکنه‌دار و ۸۱ روستاى بدون سکنه است. وسعت این دهستان ۲۳۵۴ کیلومتر مربع با تراکم ۳/۴۵ نفر در کیلومتر مربع و ۱۱۳ نفر در روستاهاى سکنه دار مى‌باشد.فاصله این دهستان تا مرکز بخش ۹۰ کیلومتروتا بیرجند ۱۵۰ کیلومتراست. .


پوشش گیاهی[ویرایش]

پوشش غالب گیاهى این جنگل ازنوع قیچ ، گز ، تاغ ، و اسکنبیل مى‌باشد. قطع درختان گز و تاغ دراین منطقه نه تنها تبخیر بخشیده بلکه کوهستانها ودشت‌ها رادر معرض فرسایش شدید قرار داده است.

وضعیت معیشت[ویرایش]
شغل مردم این دهستان به ترتیب اهمیت شامل کشاورزی ، دامداری ، قالی‌بافی وکارگرى در معادن است. از معادن مشهور این منطقه مى‌توان از معدن "سنگ گرانیت" که مصرف صادراتى دارد، نام برد. کشاورزى این بخش به صورت آبى ودیم است و محصولات آن عبارتند از: گندم ، جو ، چغندر ، زعفران وتره‌بار.
ابوالعباس درهى از امرا و بزرگان این دیار بوده که در قرن پنجم هجرى مى‌زیسته است. وى از حامیان سلاطین غزنوى محسوب مى‌شده و در سال ۴۴۰ هجرى موجب شکست لشگر ارتاش در مقابل سپاه غزنوى شده است )ارتاش توسط غلامان امیر عباس به قتل رسید(.(۸۶)
باتوجه به سرشمارى سال ۱۳۶۵ در حدود ۲۹% جمعیت درح باسواد بوده‌اند. براساس همین آمار دهستان‌هاى مؤمن آبادو درح ازنظر درصد با سواد، شاغل، امکانات بهداشتى، فرهنگى و خدماتى در شمار محرومترین دهستان‌هاى بخش و شهرستان قرار دارند.
میزان متوسط بارندگى‌درطول یک دوره ۸ ساله (۱۳۴۸ تا ۸۰ (۱۳۵۴ میلى‌متر بوده است. همچنین روزهاى یخبندان ۱۸۸ روز ومتوسط درجه حرارت سالانه ۱۷/۸ سانتى‌گراد، با حداقل مطلق ۱۵- درجه در بهمن ماه وحداکثر مطلق ۴۰ درجه سانتى‌گراد در خرداد ماه گزارش شده‌است.(۸۷)
بادهاى غالب از سمت شمال شرق به جنوب غرب که به بادهاى ۱۲۰ روزه سیستان معروفند، در ماه هاى تیر ومرداد مى‌وزند. ضمناً میزان تبخیر ۳۶۰۰ میلى‌متر در سال اعلام شده است. تقریباً تمامى دهستان درح در یک منطقه کوهستانى واقع شده و اغلب آبادیهاى این دهستان در دره‌هائى نظیر رودباغ سنگى، دره لانو و تنگل درح قرار دارد. دراین منطقه دودشت بزرگ به اسامى درح ودشت ناز وجود دارد که گیاه »کُما« بفراوانى در آنها یافت مى‌شود. دُرُح ازدهستانهاى سربیشه ودر عین حال مرکز دهستان مذکور است. درح چون بر سر یک دوراهى واقع است شاید دراصل دُورَه یا به‌اختصار دُرَه بوده که بتدریج ویا برحسب اشتباه به دُرُح نامیده شده است.(۸۵) درح از
سمت خاور به افغانستان، از سمت شمال به طبس مسینا و از سمت غرب به‌دهستان مؤمن‌آباد واز سمت جنوب به شهرستان نهبندان محدود مى‌شود.
ازآنجائى که درح نزدیک مرز افغانستان واقع شده است، مهاجرین افغانى در قسمتى از این دهستان سکونت گزیدند. بااستقرار افاغنه در نزدیکى‌این‌دهستان، اهالى در معرض مشکل معیشتى قرار گرفتند. و از همه مهم‌تر جنگل درح ومراتع این دهستان در معرض تخریب شدید مهمانان ناخوانده قرار گرفت.
براساس آمار سال ۱۳۶۵ جهاد سازندگی بیرجند در دهستانهاى مؤمن‌آباد، درح، طبس مسینا حداقل ۴۵۷۶ نفر مهاجر در غالب ۱۷۲۵ خانوارسکونت داشته‌اند که میزان جرائم را در مدت اقامت خود بسیار بالا برده‌اند. شغل مردم این دهستان به ترتیب اهمیت شامل : کشاورزی ، دامداری ، قالى‌بافى وکارگرى در معادن است.
عشایر درح که بیشتر در قسمت نوار مرزى پراکنده‌اند شامل طوایف: عباسی، احمدى، محمدى، بهلولى حسینى، سکندر زهى، حسینى واردنى مى‌باشند. باتوجه به سرشمارى سال ۱۳۶۵ در حدود ۲۹% جمعیت درح باسواد بوده‌اند. براساس همین آمار دهستان‌هاى مؤمن آبادو درح ازنظر درصد با سواد، شاغل، امکانات بهداشتى، فرهنگى و خدماتى در شمار محرومترین دهستان‌هاى بخش و شهرستان قرار دارند.
بارندگی[ویرایش]

میزان متوسط بارندگى‌درطول یک دوره ۸ ساله (۱۳۴۸ تا ۸۰ (۱۳۵۴ میلى‌متر بوده است. همچنین روزهاى یخبندان ۱۸۸ روز ومتوسط درجه حرارت سالانه ۱۷/۸ سانتى‌گراد، با حداقل مطلق ۱۵- درجه در بهمن ماه وحداکثر مطلق ۴۰ درجه سانتى‌گراد.

منبع[ویرایش]
وبلاگ روستای درح



جعبه‌ابزار