رهدار


روستاي رهدار/شهرستان شوشتر /استان خوزستان
روستای رهدار یا راهدار از توایع شهرستان شوشتر که در دامنه کوهپایه های شرق این شهرستان که فاصله آن تا شوشتر نزدیک به چهل کیلومتر است می باشد.


معرفی روستا[ویرایش]

روستای" رهدار" به مناسبت موقعیت جغرافیایی زیست محیطی ویژه ای که دارد همواره زیستگاه مناسبی برای مردمانی که به کار کاشت و برداشت و فنون کشاورزی و نیز دامی بوده اند . برخوداری از دشت وسیع و حاصلخیز " لَه بَهری " جهت کار کشاورزی و وجود کوهپایه های رشته کوه " شَه " یا " سِه "( در کتابهای جغرافیایی " رشته کوه سیاه و در سفرنامه ها " سِهو " ) از بهترین مراتع گرمسیری بختیاری جهت پرورش دام است که جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داد از این رو موجب گردید ه این زیستگاه را درگذشته " جا بُنه وار " بگویند که نام کهن روستای " رهدار " است.
" بُنه وار " یعنی روستا و جا بُنه وار یعنی مکانی که در گذشته های دور جایگاه روستا بوده است . وجود قبور کُهن و ناشناخته غیر بومی براین گفته صحه می گذارند . از آنجایی که به مناسبت زندگی شبانکاره ای گذشتگان منطقه می بایست جهت چرا به سرزمینهای خارج از جا بُنه وار کوچ کنند و از این جایگه بیشتر در زمستانها مورد استفاده قرار می گرفت و اهالی منطقه بویژه مردم طایفه " رهدار" تا پیش ِ از دست دادن سیادت حکومتگران چهارلنگ کیانرسی تا منطق جنوبی کارون و شمال آسماری جهت چرا ی دامها کوچ می کردند و در نسخه ی خطی مرحوم لطفعلی افشار چگونگی از دست دادن این سرزمینها که با فراآمدن کاشفین نفت و ایجاد در گیریهای که به مناسبت فرسودن کردن قدرت چهارلنگ در قلعه تل که کیانرسی ها آنرا پایتخت بختیاری اش می خواندند و ایجاد در گیری های فرسایشی بین قاجارها و بختیاری که بیشتر متوجه حکومتگران چهارلنگ بختیاری بود و نیز ایجاد کینه بین چهارلنگ و هفت لنگ و سرانجام با از بین رفتن اقتدار چارلنگ و عبور هفت لنگ از بخش اندیکا و کارون به مناطق جنوبی تر در از دست دادن این مراتع بی تاثیر نبوده است . کما این که طوایف دیگر چهارلنگ جانکی گرمسیر چون کرائی و مکوندی ، زنگنه ، شیرالی و... به این سرنوشت روبرو گردیدند .
این شد که رونق دوباره و ساخت سازی دیگر بر آنچه در گذشته " جا بُنه وار " بود شکل گرفت و به مناسبت اینکه مراتع کوه شه و زمین های کشاورزی آن منطقه " لَه بَهری " در تملک موروثی طایفه " رهدار " بود . و در پیرامون این روستا قرار داشتند زیستگاه بخشی از طایفه " رهدار " شد و نام " روستای " جا بُنه وار " به " روستای " رهدار " دگر گون یافت.
اما ساختار معماری سنتی و زیبای این روستا هر بیننده ای را به تفکر وا خواهد داشت بکارگیر سنگ در ساخت و ساز و نیز استفاده از گِل رس قرمز و زدن تاقها و رواقها که از گچ و تکه های سنگ به جای گِل پخته و آجر و نیز پهنا داری عرض دیوارهای(۲ متر) بنا ها موجب ایستادگی و دوام در بنا گردیده است که بی تاثیر از معماری کهن منطقه که نشات گرفته از تمدن و ساخت وساز کهن و سنتی نزدیکترین شهر به این منطقه یعنی شوشتر نبوده است . کوشکها همان بنای آرامگاهی(عمارتی که بر فراز مزار مُردگان خاص ) در این منطقه و نیز وجود زیارتگاه " پیر " که قدمت آن به دوره صفویه می رسد و سابقاً خانقاه و گاه مدرسه بوده است که اخیراً توسط خیرین منطقه (به گونه ی وقف) بازسازی و نمای آجر ۳ سانتی شده که شرح آن آمده است .وجود ساختمان قدیمی غسالخانه ، بردگوری یا دخمه های که در صخره های حفرشده است . وجود گورستان قدیمی چارتاق که در جوارروستااست که در منطقه لهبهری واقع و متاسفانه مدام مورد دستبرد و حفاری های غیر مجاز قرار گرفته و نیز جاذبه های طبیعی زمستانه و بهاره رهدار و اجرای جشنواره شعر سراسری استانهای لُر نشین کشور در این روستا به نام " جشنواره شعر بُنه وار رهدار کهدر نخستین سال برگزاری با شعار " پری گَپ زنه سیت به لفظ لُری " با استقبال کم نظیری روبرو شد و موجب گردید تا روستای " رهدار" همه سال دوم فرودین هر سال را به نام خود در آیین جشنواره های کشور ثبت کند و به " رهدار " حال و هوایی تازه تر می بخشد .

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستا






جعبه‌ابزار