روستای امیرآباد شهرستان جاجرم


توقف آباداني در ايستگاه «اميرآباد»
خراسان شمالي - مورخ دوشنبه ۱۳۹۳/۰۲/۱۵ شماره انتشار ۱۸۶۷۹
<<
>>
تازيانه بادهاي گرم و کمبودها بر ساکنان روستاي حاشيه راه آهن
گروه اعزامي- «اميرآباد» روستايي از بخش مرکزي جاجرم ، در جنوبي ترين نقطه استان واقع است.
اين روستا با ۴۵۰ سال قدمت، در گذشته به نام «حسين آباد» شناخته مي شد که به دليل موقعيت مناسب کشاورزي و مراتع دامداري، به «امير آباد» تغيير نام يافت.
اين روستا با توجه به داشتن ظرفيت هاي بالاي کشاورزي و دامداري، از نظر موقعيت مکاني نيز با قرار گرفتن در مسير جاده سبزوار به جاجرم و هم چنين مجاورت با ايستگاه راه آهن تهران به مشهد، نقطه اتصال استان هاي سمنان و خراسان رضوي به خراسان شمالي است که يکي از مهم ترين مکان هاي استراتژيک از لحاظ حمل و نقل عمومي براي کشاورزان، دامداران و صنعتگران به شمار مي رود.اميرآباد با حدود ۲۰۰ خانوار و بيش از ۵۰۰ نفر جمعيت، نزديک ترين روستا به مرکز شهرستان جاجرم است که با تمام توانمندي هاي موجود، محروم ترين روستاي اين منطقه نيز به شمار مي رود.
ناگفته نماند روستاي اميرآباد با توجه به هم‌جواري با جوين، روستايي بادخيز و گرم و خشک است که با هر وزش باد، خاک تمام منطقه را در بر مي گيرد.

مهاجرت به دليل کمبودها
با «حسن زاده» يکي از اهالي روستاي «اميرآباد» هم کلام مي شوم که مي گويد: با وجود اين که اين روستا در ۳۰ کيلو متري شهرستان واقع است، هنوز گازرساني نشده است و اهالي براي استفاده از سيستم هاي گرمايشي و سرمايشي با مشکل مواجه هستند.
وي مي افزايد: با توجه به افزايش هزينه هاي سوخت، مردم توان تهيه مواد سوختي را ندارند و گاهي اين مسئله مهاجرت افراد را موجب مي شود.
وي اظهار مي دارد: با توجه به توانمندي هاي بالاي روستا در زمينه کشاورزي و دام پروري، هنوز دست اندرکاران، راهکاري براي رونق اقتصاد روستايي ارائه نکرده اند و بسياري از جوانان به دليل نبود اشتغال به شهرها مهاجرت مي کنند.وي خاطرنشان مي کند: شرايط موجود، گرايش جوانان به شغل رانندگي در شهر و يا اعتياد برخي از آنان را موجب شده است.وي اضافه مي کند: مسئولان و متوليان بايد به وضعيت جوانان منطقه اهميت بيشتري دهند.

محروميت از تسهيلات
يکي ديگر از اهالي نيز مي گويد: اگرچه بستر مناسب در زمينه کشاورزي و دامداري در روستا فراهم است، اما از حمايت مالي به لحاظ تخصيص تسهيلات به شکل اصولي محروم هستيم، به همين دليل، بيشتر جوانان به شغل هاي کاذب و کم درآمد روي آورده اند.
وي تصريح مي کند: از آن جايي که روستاي اميرآباد مستعد براي کشت پسته است، بايد تدابيري براي کشت اين محصول توسط اهالي انديشيده شود.
به گفته وي، در حال حاضر به دليل نبود حمايت هاي کافي، اهالي توان کشت اين محصول را که درآمدزايي آن در دراز مدت حاصل مي شود، ندارند.
به گفته وي، در ۱۰ سال اوليه کشت اين محصول، کشاورزان بايد سرمايه هاي زيادي هزينه کنند تا در آينده، توليد و درآمدزايي داشته باشد.
وي معتقد است: در شرايطي که اهالي به شهرها مهاجرت مي کنند و زمينه براي کشت اين محصول فراهم است، سرمايه داران شهري، با استفاده از اين فرصت، براي خريد املاک و مستغلات دامداري و کشاورزي آن ها به اين منطقه هجوم آورده اند که اين مسئله نگراني اهالي را موجب شده است.«عليپور» يکي ديگر از اهالي مي گويد: اگر مسئولان حمايت هاي کافي در زمينه رونق کشاورزي و دام پروري را داشته باشند، جوانان در روستا ماندگار و فرهنگ روستا نشيني پايدار مي شود.
يکي ديگر از ساکنان روستا نيز با اشاره به اين که ورزش بومي اهالي، کشتي باچوخه است، مي گويد: در حال حاضر، جوانان در زمين هاي خاکي ورزش مي کنند و لازم است زمين ورزشي براي گذران اوقات فراغت آن ها در نظر گرفته شود، زيرا با وجود کمترين امکانات، جوانان اين روستا، قهرمان کشتي باچوخه درکشور هستند.وي بيان مي کند: البته يک سالن ورزشي در اين روستا در حال احداث است که براي ورزشکاران نقطه اميدي محسوب مي شود.

دامداران مستأصل هستند
«اميرآبادي» يکي ديگر از اهالي روستا نيز با اشاره به گرم و خشک بودن منطقه مي گويد: از آن جايي که حمايت از کشاورزان و دامداران ضعيف است، اکنون دامداران در روستا مستأصل هستند، زيرا نهاده هاي دامي به موقع توزيع نمي شود و هزينه هاي خريد آن بسيار بالاست.
وي خاطرنشان مي کند: در حال حاضر، تعداد زيادي از دامداران يا به صورت سنتي کار مي کنند و يا دامداري خود را غير فعال کرده اند.

ظرفيتي که راه آهن ايجاد کرده است
يکي ديگر از اهالي نيز با اشاره به موقعيت استراتژيکي روستا مي گويد: از آن جايي که اين روستا در مسير راه آهن مشهد- تهران قرار دارد، با حمايت دست اندرکاران مي توان مجتمع هاي رفاهي مناسبي را در اين منطقه ايجاد و اشتغال جوانان روستا را به اين طريق فراهم کرد.وي اظهار مي دارد: با وجود اين که در تمام روستاهاي اين منطقه طرح هادي اجرا شده است، اما در اين روستا به دليل وجود برخي مشکلات که اهالي شهرستان دارند، هنوز اين طرح اجرايي نشده و راه ها و کوچه هاي خاکي، رفت و آمد اهالي را مختل کرده است.

کاهش صرفه اقتصادي فعاليت هاي کشاورزي
با «محمدي» دهيار روستاي اميرآباد نيز گفت و گو مي کنم و وي با بيان اين که روستاي اميرآباد حدود ۲۰۰ خانوار و ۵۰۰ نفر جمعيت دارد، مي گويد: اين روستا از شمال به کوير جاجرم، از شرق به روستاي صادق آباد، از جنوب به ايستگاه راه آهن جاجرم و از غرب نيز به پل موسوم به پل ابريشم منتهي مي شود.وي از تپه هاي مهياباد و حسين آباد به عنوان مکان هاي باستاني و با ارزش تاريخي منطقه ياد و از اين که چنين روستايي تفريحگاه يا مناطق گردشگري ندارد، گلايه مي کند.وي تقديم ۱۵ شهيد و ۲۰ جانباز به انقلاب اسلامي را نشانه ارادت مردم اميرآباد به نظام اسلامي مي داند. وي خواستار توجه بيشتر مسئولان به مشکلات کشاورزان و دام داران منطقه است.
«محمدي» مي افزايد: در حال حاضر به دليل شرايط اقتصادي موجود، روز به روز از صرفه اقتصادي فعاليت هاي کشاورزان منطقه کاسته مي شود.
وي تصريح مي کند: اکنون اين روستا، جوانان مستعدي در رشته هاي مختلف پزشکي، مهندسي، تربيت بدني و حسابداري دارد که تعداد زيادي از آن ها يا بيکارند و يا به شهرها مهاجرت کرده اند.وي اضافه مي کند: روستاي امير آباد با دارا بودن ۳۲ حلقه چاه عميق و ۳ حلقه چاه نيمه عميق از مناطق مهم کشاورزي و حتي قطب اصلي کشاورزي شهرستان به شمار مي آيد.

مهد پسته استان
وي اين منطقه را از مناطق مستعد کاشت درخت پسته مي داند و بيان مي کند: با توجه به روي آوردن بيشتر کشاورزان به امر باغداري و پسته کاري، در آينده نه چندان دور اين روستا مي تواند مهد پسته استان نيز باشد.
وي بيان مي کند: با توجه به موقعيت هاي مناسب کشاورزي، دامداري و نيروي انساني، هنوز اين روستا با مشکلات بيکاري جوانان و روي آوردن برخي از آن ها به اعتياد مواجه است.وي بهره مند نبودن مردم از نعمت گاز، اجرا نشدن طرح هادي روستا و کمبود امکانات تفريحي و ورزشي مناسب را از ديگر مشکلات اين روستا ياد مي کند.
وي تصريح مي کند: طرح هادي اين روستا از سال ۸۵ تهيه شده و با وجود تلاش هاي دهياري و شوراي اسلامي براي اصلاح و اجراي آن متأسفانه هنوز هيچ اقدامي در اين زمينه توسط دست اندرکاران انجام نشده است.
«محمدي» مي افزايد: اين روستا با توجه به استعدادهاي فراوان جوانان در رشته هاي مختلف ورزشي، هنوز سالن ورزشي با استانداردهاي لازم را ندارد و تنها سالن در حال ساخت هم ناتمام باقي مانده است.وي در پايان صحبت هايش سؤالي را مطرح مي کند و مي گويد: با توجه به ظرفيت ها و توانمندي هاي کشاورزي، دامداري، تحصيلي و ورزشي، آيا رواست که امير آباد جزو روستاهاي محروم شهرستان و استان باشد؟

قطار مي رود...
هنگامي که از اين روستا خارج مي شوم و چشمم به ايستگاه راه آهن مي افتد، ناخودآگاه به ياد شعر مرحوم «قيصر امين پور» مي افتم که: « قطار مي رود، تو مي روي، تمام ايستگاه مي رود و من چقدر ساده ام که سال هاي سال، در انتظار تو، کنار اين قطار رفته ايستاده ام و همچنان به نرده هاي ايستگاه رفته تکيه داده ام!»



جعبه‌ابزار