سادات


روستای سادات
سادات، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان آبادان در استان خوزستان ایران است.این روستا در دهستان بهمنشیر جنوبی قرار دارد.
استان: خوزستان
شهر: آبادان
امکانات: تلفن، آب آشامیدنی، برق
گویش: فارسی و عربی
سوغات: خرما-رطب- ماهی- صنایع دستی
آب و هوا: گرم ومرطوب
موسیقی: موسیقی عربی
خوراک: غلیه ماهی- ماهی صبور-خورشت قیمه محلی

فصل گردشگری: تمامی فصول

ذبح ۲۰۰ راس گوسفند به برکت نذر تک خروس ' ننه رحیم '
آبادان - ایرنا - شاید در فهرست بلند جنایت های یزیدیان در واقعه جانسوز کربلا بستن آب به روی خاندان نبوت تلخ ترین و غیر انسانی ترین اقدام باشد و از همین روست که این حرکت ناجوانمردانه در ذکر مصیبت اهل بیت پیامبر(ص) و یاران امام حسین(ع) محوریت دارد.

مورخان نوشته اند کوفیان پس از آن که به رغم دعوت از امام حسین(ع) به کوفه او را در بیابان کربلا زمین گیر و محاصره کردند در هفتم محرم سال ۶۱ هجری قمری آب را به دستور 'عمر سعد' ملعون بر امام و یارانش بستند و این تاریخ مبنایی شد برای عزاداری ویژه ای در استان خوزستان که نقل شده سبب آن نذر تک خروس «ننه رحیم» در روستای سادات آبادان است.
مردم مناطق جنوب خوزستان به خصوص شهرهای آبادان، خرمشهر، اروندکنار و شادگان که تشنگی در روزهای گرم را خوب می شناسند، روز هفتم ماه محرم را به نام قمر بنی هاشم حضرت ابوالفضل العباس(ع) و روز لب تشنگان دشت کربلا نامگذاری کرده اند و از این رو برنامه های مختلفی را برای زنده نگه داشتن این روز برگزار می کنند.
سادات و مردم ولایتمدار و دوستدار اهل بیت عصمت و طهارت در این روز با برگزاری آیین های وی‌ژه و عزاداری سیدالشهدا (ع) مراتب ارادت خود را به خاندان نبوت ابراز می دارند.
در این میان، عزاداری اهالی روستای 'سادات' آبادان در روز هفتم محرم که با دادن نذری صبحانه آغاز می شود حال و هوای دیگری دارد.
روستای سادات در ۱۰ کیلومتری آبادان دارای جمعیتی افزون دو هزار نفر و ۵۲۰ خانوار است که ۹۵ درصد آنها از سادات منطقه و از محبان و ارادتمندان اهل بیت (ع) هستند.
بیش از ۱۳۰ سال است که ثلث ثمر زمین های مرحوم 'سید حسن' از بزرگان این روستا برای آیین های مذهبی بوی‌ژه ایام محرم اختصاص دارد و هر سال این آیین ها با شور و حال خاصی برگزار می شوند.
بر اساس سنتی دیرین اهالی این روستا به نام قمر بنی هاشم ابوالفضل العباس(ع) در شب هفتم محرم با ذبح و قربانی گوسفند غذایی محلی به نام 'مفتح' برای صبحانه می پزند و بین مردم و هیات های مذهبی نقاط مختلف شهرستان آبادان که در روز هفتم محرم به این روستا می آیند، توزیع می کنند.
شاید ننه رحیم که روزی با نذر و ذبح تک خروس خود با نیت پذیرایی از ملای روستایش که برای برگزاری آیین سوگواری به روستا آمده بود نمی دانست که به برکت آن نذر ، امروز در روستای سادات بیش از ۲۰۰ راس گوسفند برای روز هفتم ذبح شود.
طبق گفته ریش سفیدان روستای سادات، اساس این نذر با ورود ملا 'جاسم مظفری' در سال های خیلی دور به روستا بنا گذاشته شد و در این سال ادای نذر صبحانه در هفتم محرم توسط علویه ای به نام 'ننه رحیم' با ذبح خروس و پختن آن شروع شد.
'سید رحیم موسوی' یکی از اهالی این روستا به خبرنگار ایرنا می گوید: از آن پس اهالی روستا به تبعیت از این علویه هر سال اقدام به آماده کردن خروس های خود برای ادای نذری بصورت صبحانه برای هیات های مذهبی و عزاداران و هر رهگذری که از این روستا در روز هفتم محرم می گذرد، کردند.
وی اظهار داشت: به مرور زمان برخی از اهالی به جای خروس گوسفند قربانی کردند و از حدود ۵۰ سال پیش قربانی کردن گوسفند به جای خروس در شب هفتم محرم رسم شد و اکنون شمار گوسفندانی که در این مراسم قربانی می شود از ۲۰۰ راس هم گذشته است.
دهیار روستای سادات آبادان نیز به خبرنگار ایرنا گفت: چند سالی است که این آیین وسعت یافته و از روستاهای اطراف و نقاط مختلف شهر آبادان در آن حضور پیدا می کنند.
'سید اسماعیل بنی هاشمی' این سنت را آیینی منحصر به فرد در بین سادات منطقه در ماه محرم خواند و اضافه کرد: در برخی از منازل هنوز برای صبحانه خروس ذبح می کنند و آن را برای صبحانه آماده می کنند.
وی گفت: مردم روستا هفتم محرم در منازل خود پذیرایی عزاداران و محبان اهل بیت (ع) هستند و با روی باز از آنها استقبال می کنند.
معاون استاندار و فرماندار ویژه آبادان نیز که در این مراسم حضور پیدا کرده بود به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: برگزاری این چنین مراسماتی باعث انسجام اجتماعی در لایحه های جامعه می شود.
'عزیزاله شهبازی' با اشاره به اهمیت برگزاری آیین های عاشورایی افزود: روز هفتم محرم نزد سادات منطقه از اهمیت خاصی برخوردار است و مردم و سادات با برگزاری مراسم مذهبی به شکل های مختلف سنتی به سوگواری سیدالشهدا(ع) و علمدار دشت کربلا می پردازند.
آنچه در این آیین ها به عینه می شود دید انسجام و روح تعاون و همکاری بین مردم روستای سادات است که تلاشی برای بیان ارادتشان به سیدالشهدا(ع) است.
و البته ماه محرم در جای جای گستره ایران اسلامی صحنه تجلی ارادت یک امت است به خاندان پاک نبوت.







جعبه‌ابزار