سورک صدوق


روستاي سورک/ صدوق / یزد
سورک، نام روستائی است کوچک در قلب مرکزی ایران و در ۱۴۰ کیلومتری شهر یزد که از غرب با استان اصفهان، از شرق با شهر ندوشن، از شمال با روستای هفتهر و از شمال غربی با روستای سرو علیا همسایه است.


معرفی روستا[ویرایش]

سورک، نام روستائی است کوچک در قلب مرکزی ایران و در ۱۴۰ کیلومتری شهر یزد که از غرب با استان اصفهان ، از شرق با شهر ندوشن، از شمال با روستای هفتهر و از شمال غربی با روستای سرو علیا همسایه است. جمعیت ثابت این روستا هم اکنون ۳۰۹ نفر است در حالی که تا دو سه دهه ی پیش تقریبا ۸۰۰ نفر جمعیت داشته است.

تقسیمات کشوری[ویرایش]

از نظر تقسیمات کشوری این روستا جزء شهرستان صدوق و از نظر منابع طبیعی و معادن زیر نظر شهرستان اردکان می باشد. بنیاد شهید این روستا به شهرستان میبد مربوط می شود و شبکه ی استانی سیمای آن اصفهان است.

معیشت روستا[ویرایش]

شغل اکثر مردم این روستا دامداری و مرغداری است و کشاورزی این روستا در حد خود مصرفی و یک نوع سرگرمی برای اهالی روستا است. با وجود کمبود آب سفره های زیرزمینی این منطقه، زمین روستا زمین نسبتا حاصلخیزی است و محصولات اندک آن از جمله (توت، انار، انجیر، بادام، زردآلو و...) از کیفیت مطلوبی برخوردار می باشد. آب آشامیدنی این روستا از دو قنات مجزا تأمین می شود. شکیل ترین و عظیم ترین ساختمان های روستا مربوط به حسینیه ی اعظم و حسینیه ی قدیمی سورک می شود. در ارتباط با حسینیه ی قدیمی سورک نکات جالبی وجود دارد. این حسینیه ی دایره ای شکل در دو طبقه بنا شده و یکی از کاربردهای آن برای دفاع از جان و مال مردم در مواجهه با دزدان و خوانین استان فارس بوده است (روستای سورک در نزدیکی ورزنه و اصفهان قرار دارد ولی مورد هجوم خوانین استان فارس بوده است). در ارتباط با مکان و شکل ساخت آن نیز روایتی وجود دارد که وجهه و سبقه ی معنوی و مذهبی به آن می بخشد و اکنون نیز بسیاری از اهالی روستا به باطن این حسینیه اعتقاد خاصی دارند. از نظر معماری و زیبائی هنری نیز ظرافت خاصی دارد(گچ بری ها و طرز بکار رفتن آجر در آن و ...).

شهدای روستا[ویرایش]

بالاترین افتخار مردم پاک و نجیب این روستا شهدای پاکی است که به اسلام و انقلاب تقدیم کرده اند. در بین ۱۵ شهید سورک از جوان۱۹ ساله تا مرد ۴۶ ساله به چشم می خورد.
مردم این روستا مردمی سخت کوش، مذهبی، ورزش دوست، طالب علم و همدل هستند که این روستا را به مثابه ی یک خانواده جلوه می دهند.تعداد پزشک، دندانپزشک، قاضی، معلم و ... برخاسته از این روستا به طور سرانه بالاست و نشان از همت و استعداد این پاک طینتان دارد.

امکانات روستا[ویرایش]

این روستا دارای ۲ حسینیه، ۱ مسجد، ۲ حمام عمومی، ۱ نانوائی، چندین مغازه، دفتر مخابراتی، شرکت تعاونی، دکل موبایل، سیستم فاضلاب شهری و ... می باشد، اما به دلیل عدم وجود شغل های با درآمد ثابت و مقرون به صرفه چهره ای خسته و بی رمق دارد.

تاریخچه روستا[ویرایش]

تاریخ این روستا را به ۴۰۰ سال قبل از تشکیل شهر ندوشن نسبت می دهند.
جالب است بدانید در کتاب روزهای محمد علی اسلامی ندوشن که به خاطرات کودکی اش مربوط می شود ۵ بار نام سورک قید شده است. در این کتاب به جای نام ندوشن محمد علی اسلامی از نام کبوده استفاده کرده است که دلیل آن بر ما پوشیده است. ارتفاع قله ی کوه سورک که درنزدیکی روستا واقع شده است به ۲۵۲۵ متر می رسد. در دل کوههای اطراف سورک زیره ی معطر و خوش رنگ می روید. در ۲۶ کیلومتری غرب این روستا کاروانسرائی وجود دارد که به دلیل واقع شدن در بیابان خرگوشی به آن قلعه ی خرگوشی می گویند. این کاروانسرا به دوران شاه عباس صفوی مربوط می شود و یکی از۹۹۹ کاروانسرائی است که به دستور وی ساخته شد.

گیاهان دارویی[ویرایش]

در بیابان خرگوشی درختچه هایی می روید که آن را کال می نامند و شیره ی این درختچه ها که به رنگ سفید است اشترک نامیده می شود. اشترک خاصیت داروئی دارد و در صنایع پلاستیک سازی نیز به کار می رود. تمام اشترک این روستا به خارج از کشور صادر می شود.
روغن حیوانی، ماست، پنیر، کشک و سایر لبنیات این روستا از کیفیتی بی بدیل برخوردار است چرا که با زحمت زیادی به دست می آید و هرچیزی که عرق جبین پشتوانه ی آن باشد ارزشمند است.

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای سورک







جعبه‌ابزار