علم در جهاد


پيشكوست حركت‌هاي جهادي با علم
پیشرفت علم درایران اسلامی در گرو حرکت‌های جهادی
محمد دلگرم از جمله پيشكسوتان حرکت‌های جهادی به شمار مي‌رود كه حتي قبل از صدور پيام تاريخي امام مبني بر تشكيل جهاد سازندگی ، منويات و مطالبات معمار كبير انقلاب اسلامي را دريافت و به اتفاق برخي از جوانان انقلابي ديگر، سازندگي جهادي را در استان همدان آغاز كردند. با وي كه از يادگاران دوران دفاع مقدس به شمار مي‌رود و تاريخچه ۳۳ ساله جهادسازندگي را به عينه شاهد بوده است، گفتگويي انجام داده‌ايم كه تقديم حضورتان مي‌شود.


ورود به عرصه‌ حركت‌هاي جهادي براي شما از كجا آغاز شد؟[ویرایش]


پيش از آنكه حضرت امام(ره) در ۲۷ خردادماه ۱۳۵۸ فرمان تاسيس جهاد را صادر كنند، در ديداري كه با دانشجويان در ۱۵ اسفند سال ۵۷ داشتند با اشاره به گزارشات مردمي فرمودند "از هر جا مي‌آيند مي‌گويند منطقه ما خراب است،‌ برويد ببينيد از كجا خراب است و براي رفع ويراني‌ها تلاش كنيد." به اين ترتيب شهيد بهشتي گروه‌هاي دانشجويي و جوانان را ساماندهي كردند و بنده هم كه در آن جلسه ديدار با امام(ره) حضور داشتم به اتفاق دوستان در شهرمان همدان گروه عمران و آبادي را تاسيس كرديم. در همدان شهيد مدني رشته كار را در دست گرفته بودند و يادم مي‌آيد اولين حركت‌هاي سازندگي جهاد گونه هم از بحث پاك كردن شعارهاي روي در و ديوار صورت گرفت كه مرحوم طالقاني به آن توصيه مي‌كردند. به هرحال با راهنمايي‌هاي شهيد مدني عده‌اي از جوانان پاكسازي خود همدان را عهده‌دار شدند و عده‌اي هم به روستاها و مناطق محروم اطراف گسيل شدند.

ا
قدامات جهادسازندگي در دوران دفاع مقدس را چگونه تعريف مي‌كنيد؟[ویرایش]


بهترين تعريف براي فعاليت‌هاي جهاد در هشت سال جنگ تحميلي، سخن مقام معظم رهبري است كه فرمودند " جهاد خلع جنگ را پر كرد" بر همين اساس ما مي‌بينيم هر جاي جنگ كمبودي از بابت آبرساني، جاده كشي،‌سنگرسازي، پل سازي و... ديده مي‌شد،‌ بچه‌هاي جهاد سازندگي با حركت‌هاي جهادگونه خود آن را برطرف مي‌كردند. اگر بخواهيم موارد مصداقي را براي اقدامات جهاد در جبهه‌هاي دفاع مقدس بيان كنيم، جابه‌جايي ۲ ميليارد متر مكعب آب در جنگ توسط بچه‌هاي جهاد سازندگي نشان از عمق تلاش‌هاي صورت گرفته در اين راستا دارد. بسيار پيش مي‌آمد كه با كشيدن جاده‌اي در مناطق صعب العبور روند حركت رزمندگان و متعاقب آن پيروزي در جنگ تسريع مي‌شد كه حضرت امام(ره)‌ نيز به اين نكته اشاره كرده‌ و فرمودند جهاد سازندگي پيروزي‌هاي ما در جنگ را سريعتر كرده است.

با چنين خدماتي جهاد سازندگي در سال ۱۳۷۹ تبديل به وزارت كشاورزي شد، به عنوان يك جهادگر پيشكوست اين حركت را چطور ارزيابي مي‌كنيد؟

ایشان گفتند:روستاییان از اين اقدام به عنوان يك خيانت ياد مي‌كنند كه سال‌ها قبل از آن شهيد بهشتي نيز نسبت به آن هشدار داده بود. ايشان در سال ۵۹ طي جلسه‌اي كه بنده نيز در آن حضور داشتم،‌ گفته بود نگذاريد جهاد به وزارتخانه تبديل شود و اگر شد اجازه ندهيد با كشاورزي اقدام شود. سال ۶۳ جهادسازندگي وزارتخانه شد و زمزمه‌هاي "دولت در دولتي" كه از مدت‌ها قبل به بچه‌هاي جهادي اطلاق مي‌شد از اين زمان به بعد به صورت عملي به ما ضربه زد. بعد هم كه در سال ۷۹ جهاد با كشاورزي ادغام شد و رفته رفته با جدا شدن خدمات متعددي چون برق رساني و آب رساني و... بسياري از اقدمات جهادي خاصيت خود را از دست دادند. اما مقام معظم رهبري براي تداوم حركت‌هاي جهادگونه و بسيجي‌وار همان سال ۷۹ فرمان تاسيس بسيج سازندگي را ابلاغ كردند.

به نظر شما بسيج سازندگي توانسته دغدغه‌هاي رهبري در اين خصوص را پاسخگو باشد؟ اصلا مي‌توانيد مقايسه‌اي بين بسيج سازندگي و حركت‌هاي جهادي اوايل انقلاب و دوران دفاع مقدس داشته باشيد؟

شخصا در اردوهاي جهادي حضور يافته‌ام و از نزديك جوانان بسيجي را ديده‌ام كه چگونه عاشقانه در مناطق محروم فعاليت مي‌كنند. اين حركت اقدام خوبي است كه در صورت پيروي از فرمايشات مقام معظم رهبري مي‌تواند منشا خدامت خير بيشتري هم بشود. مثلا يكي از خواسته‌هاي ايشان اقدام براساس مباني علمي است كه اگر حركت‌هاي جهادي را هرچه بيشتر با اصول عملي همراه كنيم موثرتر خواهند بود. در مقام مقايسه هم بايد بگويم نفس حضور يك جوان يا دانشجو در مناطق محروم مي‌تواند باعث خودسازي آن فرد شود. مساله‌اي كه وقتي خودمان جوان‌تر بوديم با آن برخورد داشتيم. اما فعالان اردوهاي جهادي بايد دقت داشته باشند اگر زمان ما رسوخ خرافات يكي از فقرهاي فرهنگي برخي از مناطق محروم بود، اكنون تهاجم فرهنگي جاي آن را گرفته است و جهادگران بايد نسبت به رفع آن اقدام كنند. نكته‌ ديگر كه مي‌خوام به آن اشاره كنم بحث خودسازي است. به اين ترتيب كه يك فرد جهادي بايد سعي كند تمامي حركت‌هاي خود را تحت نظر بگيرد و با خودسازي همان حسي ايجاد كند كه جهادگران اوايل انقلاب و دوران دفاع مقدس سعي در تقويت آن در وجود خود داشتند. ما وقتي در كارهاي جهادي شركت مي‌كرديم، دفترچه‌هاي خودسازي داشتيم كه روي آن تمامي ايرادهاي كارمان را مي‌نوشتيم و رفته رفته با پالايش اعمال نكوهيده سعي مي كرديم سازندگي را ابتدا از خودمان آغاز و بعد به سايرين گسترش دهيم.

آينده حركت‌هاي جهادي را چگونه مي‌بينيد؟[ویرایش]

تجربه حركت‌هاي جهادي نشان داده اند اينها كه مي‌گويند در ايران نمي‌شود كار گروهي انجام داد،‌ اشتباه است و اگر گروه‌هاي جهادي بتوانند در بحث خودسازي و حركت با معيارهاي علمي و كارشناسانه،‌ بيشتر گام بردارند خواهيم ديد كه ايران اسلامي با پيشرفت‌هاي چشمگيري روبه‌رو مي‌شود و در آينده‌اي نزديك علم را به جهان صادر خواهد كرد



جعبه‌ابزار