قره بوطه
«قرهبوطه» روستایی با آیینهای ویژه در زنجان
مراسم ویژه ماه محرم در یکی از روستاهای استان زنجان، سبب جذب گردشگران مذهبی به این روستا شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، روستای «قرهبوطه» یکی از دهستانهای بزرگ استان محسوب میشود که در ایام مختلف سال و در مناسبتهای گوناگون مراسمهای مختلفی در این روستا برگزار میشود.
یکی از مهمترین مراسمات دینی، ماه محرم است که اهالی این روستا نیز از یک ماه قبل برای این ماه و عزاداری باشکوه در آن برنامهریزی میکنند.
دهستان «قرهبوطه» دارای ۶ باب مسجد است که همواره در ماه محرم عزاداران و شیفتگان حسینی در این مساجد حضور یافته و به عزاداری، سینهزنی و زنجیرزنی مشغول میشوند.
برنامهریزیها به گونهای است که هر یک از عزاداران مساجد به صورت نوبتی میهمان عزاداران مسجد دیگر هستند.
•لبیک یا حسینی که از دل بر زبان جاری میشود
اما لبیک یا حسین گفتنهای اهالی قرهبوطه آن هم از دل، بر دل همه تماشاگران و عزاداران اهل بیت (ع) مینشیند.
صدای منظم زنجیرهایی که بر هوا بلند میشود و بر دوش عزاداران مینشیند خود گویای عشق این عزاداران بر اهل بیت (ع) است.
•عاشورا در روستای قرهبوطه
از قدیمالایام مراسم ویژه روز عاشورا و مراسم عزاداری آن در میدان مسجد جامع که نام محلی آن «چانقیل» است، برگزار میشده، امروزه نیز این سنت برقرار است و همه عزاداران صبح روز عاشورا در این میدان گرد هم آمده و به عزاداری مشغول میشوند.
صبح روز عاشورا ابتدا عزاداران در مساجد محل خود جمع شده و سپس در قالب دسته عزاداری به سوی میدان مسجد جامع حرکت میکنند، این دستهها در میدان مذکور به یکدیگر پیوسته و با هم و یک جا به عزاداری مشغول میشوند.
پس از دو ساعت دستههای عزاداری باید مکان را برای اجرای تعزیه خالی کنند، اینجاست که دستههای عزاداری دوباره و البته به نوبت جدا شده و به سمت گلزار شهدای روستای قرهبوطه و مزار این روستا حرکت و به رفتگان خود ادای احترام میکنند.
•میدان مسجد جامع قرهبوطه قربانگاهی بزرگ
در این میان آنچه که نظر گردشگران مذهبی را به این روستا جذب میکند قربانیهایی است که بیشتر اهالی هر یک به نیتی و به دلیل برآورده شدن نذر خود قربانی میکنند.
این قربانیها معمولا جلوی دستههای عزاداری انجام شده و پس از پایان مراسم بین اهالی و میهمانان پخش میشود.
•مراسم «شال آتما»
بیشتر افرادی که نذر و یا درخواستی از امام حسین (ع) و یاران ایشان دارند، در روز عاشورا و در دیگر روزهای محرم که دستههای عزاداری در خیابانها سینهزنی میکنند، نذر و درخواست خود را در داخل یک شال و یا روسری گذاشته و هنگام عبور دسته به وسط آن میاندازند که البته این کار بیشتر توسط زنان روستا انجام میشود.
مسئولان دسته عزاداری نیز شال را برداشته و برای صاحب آن دعا میکنند.
•مراسم «شاطر چیخاتما»
اهالی روستای قرهبوطه اعتقادات خاصی دارند که معمولا در روز عاشورا و در راه امام حسین (ع) مراسمهای ویژهای را اجرا میکنند که از جمله آنها مراسم «شاطر چیخاتما» است.
در این مراسم به پسران خردسال به یاد حضرت علی اصغر (ع) لباس سفید بر تن کرده و آینههای کوچک بر دوش آنها آویزان میکنند، بر روی پیراهن این کودکان زیر دو سال یا علی اصغر (ع) نوشته شده است.
این کودکان در آغوش خانواده خود منتظر سوار شدن بر اسبی هستند که شبیهخوانان به میدان مسجد جامع میآورند.
معمولا کودکان را به آغوش افرادی که در نقش امام حسین (ع) یا حضرت عباس (ع) هستند، میدهند تا تبرکی شده و بر سلامتی این کودکان دعا شود.
•نذری در روز عاشورا
در حین برگزاری مراسم عزاداری تعدادی از اهالی روستای قرهبوطه و یا میهمانانی که برای دیدن این مراسم آمدهاند، نذوراتی را پخش میکنند.
پخش شربت، شیر داغ، شیر کاکائو، ساندویچهای لقمهای، حلوا و غذا از جمله این نذرهاست.
اما روستای قرهبوطه در روزهای تاسوعا و عاشورا شاهد حضور میهمانان و گردشگران مذهبی زیادی است که شاید جمعیت این روستا دو برابر میشود.
حضور این گردشگران مذهبی آن هم فقط به دلیل شهرت عزاداری و تجمع عزاداران در یک جا و سپس اجرای شبیهخوانی یا تعزیه، نیازمند توجه به مراسمات این روستا و حداقل به تصویر کشیدن جزئی از این مراسمات است. چراکه شاید سایر مناطق چنین حضور گسترده گردشگران را به خود نبینند.
یکی از اعضای هیئت امنای مسجد جامع روستای قرهبوطه به مراسم باشکوه عزاداری در این روستا اشاره کرده و افزود: عزاداری این روستا از سالهای گذشته معروف است.
علی حیدری تصریح کرد: وجود تعداد زیاد مسجد در این روستا خود بیانگر ارادت اهالی روستا به اهل بیت (ع) است، چراکه هر یک از مساجد به نام یکی از اهل بیت (ع) نامگذاری شده و هر مسجد نیز هیئت ویژه خود را دارد.
==============
گزارش از فاطمه حیدری
- See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=۱۳۹۳۰۸۱۰۰۰۱۳۷۷#sthash.۴ibGC۷X۵.dpuf
نوزادان «قره بوطه» در روز عاشورا سفیدپوش میشوند
مردم روستای «فره بوطه»
زنجان در روز عاشورا لباس سفیدی را به یاد حضرت علی اصغر (ع) به فرزندان خود میپوشانند که نشان از عشق و ارادت آنها به سرور و سالار شهیدان و شهدای کربلا دارد.
به گزارش خبرگزاری فارس از
زنجان ، محرم با آمدن خود بار دیگر پای ایمان و اعتقاد مردم را استوار کرده و یادآور درسی است که باید همواره در ذهنها بماند تا بدانیم حسین (ع) فرزندان خود را برای خدا و دین اسلام فدا کرد.
امروز گوشه و کنار هر خیابان و کوچهای که سر بزنیم بوی محرم و پارچههای سیاه عزاداریهای مردم خبر از دلهای پاکی که برای امام حسین (ع) و راه ایشان میتپد، میدهد.
امروز همه جای ایران سیاه پوش پسر فاطمه است، نور چشمی که هنگام نماز بر دوش پیامبر سوار میشد و با همه کودکی خود وظیفه خود در قبال اسلام را میدانست.
برگزاری مراسمهای مختلف گاهی در مناطق گوناگون، متناسب با آیین و رسومات آن مناطق اجرا میشود که نشان از معنویت این مردمان است.
مردمانی که هرگز عشق به اهل بیت و توجه به آنها از دلهایشان نمیرود و همواره خود را نیازمند به این انسانهای پاک و معصوم میدانند.
اهالی روستای قرهبوطه در استان زنجان هر سال مراسمها و برنامههای مختلفی برای ماه محرم اجرا میکنند که نشان از ارادت این اهالی نسبت به اهل بیت (ع) دارد.
مردم این روستا هر سال چند روز مانده به آغاز ماه محرم، با برگزاری مراسم تشتگذاری و عزاداریهایی خود را برای عزای سالار شهیدان آماده میکنند.
این روستا دارای شش باب مسجد است که همه مساجد در ایام محرم فعال بوده و عزاداری امام حسین (ع) در آنها برگزار میشود، اهالی روستا در مسجد محل خود پس از ساعاتی عزاداری به صورت دسته از مسجد خارج شده و هر شب میهمان یکی دیگر از مساجد میشوند، این در حالی است که مسجد میزبان نیز از عزاداران استقبال کرده و با چای و خرما از آنها پذیرایی میکنند.
مسجد «عباسیه» و مسجد «حسینیه مهدیه» از مساجد معروف روستای «قرهبوطه» به شمار میرود که عزاداریهای باشکوهی نیز در این مساجد برگزار میشود.
•کفن پوشان حسینی با پرچم یا مهدی عزاداری میکنند
عزاداران مسجد حسینیه مهدیه این روستا به کفنپوشان حسینی معروف هستند که روز عاشورا کفن سفیدی بر تن داشته و در میدان روستا و در جمع عزاداران حسینی حاضر میشوند.
این کفنپوشان و عاشقان امان حسین (ع) پرچمهای یا صاحبالزمان نیز بر دست میگیرند تا ثابت کنند که قیام سرخ عاشورا و پرچم سبز امام زمان (عج) همواره چراغ راه شیعیان است.
اهالی این روستا گروه عزاداری ویژهای نیز به نام زنجیر زنی دارند که به نام حضرت ابوالفضل (ع) مزین شده است، این دسته عزاداری که بیشتر شامل جوانان میشود با شکوه و عظمت خاصی برگزار میشود که نشان از ارادت جوانان به حضرت عباس (ع) دارد.
جوانانی که زنجیر زنان و با عباس گفتنهای خود نشان میدهند که خیلی از آنها هدف از عاشورا و این نهضت بزرگ را درک کردهاند و کور کورانه در این مجالس حضور نداشته با دلی پر از آه و با چشمی پر از اشک پرچم های «یا عباس» را حمل میکنند.
•پوشاندن لباس سفید به کودکان در روستای قرهبوطه
پوشاندن لباسهای سفید به کودکان به ویژه نوزادان پسر در روز عاشورا به یاد حضرت علی اصغر (ع) از دیگر مراسمهای اهالی روستای «قرهبوطه» است که به کودکان عنوان «شاتر» داده میشود، این کودکان و نوزادان با لباسهای سفید خود گاهی در آغوش اسب سواران و شترسواران قرار میگیرند و برای آنها دعای سعادتی و سلامتی خوانده میشود.
این کودکان پس از پیاده شدن از شترها و اسبها و با سربند علی اصغر (ع) در آغوش مادران خود جای میگیرند.
روی لباسهای نوزادان و کودکان شاتر آینههای کوچک، قرآن کوچک و تسبیح و ذکرهای مختلف آویزان میشود، بر سر این کودکان شال سفید و یا سبز میبندند و در طول مراسم عزاداری در آغوش خانواده و یا عزاداران نگهداشته میشود.
روستای «قرهبوطه» روز عاشورا با سیل عظیمی از میهمانان و عزاداران حسینی مواجه است که در این روستا به عزاداری میپردازند، ناگفته نماند بیشتر این میهمانان جوان هستند.
در پایان مراسم، میهمانان و عزاداران حسینی در این روستا با غذاهای نذری پذیرایی میشوند که از جمله این غذاها میتوان به حلیم، آش رشته، خورشت قیمه و سایر غذاها اشاره کرد.
پیوندها[ویرایش]
گزارش از: فاطمه حیدری