نقش بسیج و جهادسازندگی در محرومیت زدایی از کشور


همواره اين سؤال مطرح است كه بسيج سازندگي با جهاد سازندگي ابتداي انقلاب چه تشابه و تمايزي دارد. بايد گفت، تشابه اصلي در نقش و كاركرد احياء ارزشهاي جهادي است. علاوه بر آن تشابه فعاليتهاي بسيج سازندگي با جهاد سازندگي سابق در خدمات‌رساني و محروميت‌زدايي از روستاها و مناطق محروم است ولي نقطه تمايز آن اين است كه وظيفه ذاتي جهاد سازندگي سابق، عمران و آباداني روستاها بود كه در سنوات بعد اين وظايف به دستگاههاي دولتي محول شد.‌
بسيج سازندگي با گذشت ۸ سال از فعاليتش، در چندسال اخير در قالب اردوهاي هجرت (با هدف غني‌سازي اوقات فراغت جوانان) در همه عرصه‌ها اعم از آموزشي، بهداشتي، فني و حرفه‌اي، خدمات‌رساني، عمراني، مرمت بهسازي و زيباسازي مدارس وارد شده كه خدمات‌رساني و محروميت‌زدايي از كشور از نتايج آن بوده كه به همين منظور، آشنايي با كم و كيف فعاليتهاي اين سازمان ضروري به نظر مي‌رسد.‌
تأسيس سازمان بسيج سازندگي به سال ۱۳۷۹ برمي‌گردد كه براساس تدابير مقام معظم رهبري براي شكوفايي استعدادهاي ذخيره شده در جوانان اين سازمان با هدف استفاده از نيروي نشاط جوانان براي سازندگي كشور در اوقات فراغت تشكيل شد.
رئيس سازمان بسيج سازندگي درباره فعاليتهاي اين سازمان گفت: اردوهاي هجرت بسيج سازندگي براساس تدابير مقام معظم رهبري براي شكوفايي استعدادهاي ذخيره شده در جوانان با هدف اشاعه فرهنگ خدمات‌رساني در بين جوانان تشكيل و فعاليت مي‌كند.
وي افزود: براي اجرايي كردن تدبير مقام معظم رهبري نيازمند بوديم كه اين حركت را نهادينه كرده و براي جوانان بستر قانوني فراهم سازيم و ديگر اينكه اين حضور به شكل يك طرح ملي و كارآمد خود را نشان دهد.‌
وي ادامه داد: بسيج سازندگي به دنبال اين است كه فرهنگ خدمات‌رساني را در بين آحاد مختلف جامعه نهادينه كند و از ظرفيت‌هايي كه در استانها مجموعه اجرايي كشور وجود دارد، استفاده نموده و خدمات رايگان به مردم ارائه كند.
رئيس سازمان بسيج سازندگي اظهار داشت: اين طرح كه تحت عنوان اردوهاي هجرت نامگذاري شده است در سالهاي گذشته فعاليت خود را به شكل منسجم آغاز كرد و براساس بند <ب> تبصره >۱۶< اين اجازه به سازمان داده شد كه بتواند امكان واگذاري امور به جوانان را فراهم كند.
وي تصريح كرد: سازمان بسيج سازندگي موظف است از نيروهاي جوان داوطلب، دانش آموز، دانشجو و طلبه (اعم از برادران و خواهران) براي ساماندهي و هدايت و حمايت از اردوهاي خودجوش جهادي جوانان در راستاي تحقق اهداف اردوهاي هجرت (۳) استفاده كند.‌
به گفته وي، از ديگر ويژگي‌هاي اين طرح تنوع لازم در زمينه‌هاي آموزشي و مهارتي، پژوهشي، بهداشتي درماني، فرهنگي و اجتماعي، عمراني (از قبيل منابع طبيعي، كشاورزي، پل‌سازي و...) و خدمات‌رساني است.
وي خاطرنشان كرد: كوتاه مدت و زودبازده بودن اين طرحها، فراگير و گسترده بودن، نداشتن پيچيدگي‌هاي تخصصي و نيز عمومي و عام‌المنفعه بودن از ويژگي‌هاي طرحهاي بسيج سازندگي است.‌
رئيس سازمان بسيج سازندگي افزود: غني‌سازي اوقات فراغت جوانان در عرصه‌هاي سازندگي و مردم‌ياري و خدمات‌رساني، آشنايي جوانان با فرهنگ كار و تلاش و فعاليت‌هاي گروهي، كمك به توسعه سازندگي و رفع محروميت در كشور به ويژه در روستاها و مناطق محروم با هزينه كمتر و سرعت بيشتر از مهم‌ترين اهداف اين اردوها است.
سازمان بسيج سازندگي طي تابستان امسال در قالب اردوهاي هجرت ۳ با مشاركت دانش‌آموزان بيش از ۱۰هزار مدرسه را مرمت و زيباسازي كردند.
جانشين سازمان بسيج سازندگي با اشاره به ۱۵ ميليون دانش‌آموز در كشور، گفت: به كارگيري حداقل ۱۰ ميليون دانش‌آموز واجد شرايط در اردوهاي هجرت بسيج سازندگي در عرصه‌هاي مختلف بهسازي و نوسازي مدارس، گام موثري در پر كردن اوقات فراغت جوانان و نوجوانان تلقي مي‌شود.
وي هدف اصلي اجراي طرح بسيج سازندگي و رفع محروميت‌ها را تحقق تدابير مقام معظم رهبري دانست و گفت:‌ اجراي اين طرح علاوه بر اشتغالزايي سبب تقويت روحيه اعتماد به نفس جوانان شده و از بروز ناهنجاريهاي اجتماعي جلوگيري مي‌كند.
وي اظهار داشت: همزمان با آغاز سال تحصيلي جديد، ۵ هزار پروژه آموزشي آماده تحويل با ۲۵ هزار كلاس درس، بيش از نيم ميليون دانش آموز را در خود جاي خواهند داد.‌
وي خاطرنشان كرد: در تابستان ۸۶ موظف بوديم طرح هجرت ۳ را با حمايت دولت و با اعتبار ۱۴ ميليارد تومان اجرا كنيم كه براساس برآوردهاي صورت گرفته، تاكنون ۷ ميليون نفر روز از جوانان در عرصه‌هاي ۷گانه اردوهاي هجرت ۳ شركت كرده‌اند.
جانشين سازمان بسيج سازندگي اضافه كرد: در عرصه بهسازي و بازسازي مدارس، بيش از يك ميليون و ۶۵۸ هزار و ۱۹۶ نفر روزكار به همراه ۳ هزار و ۱۷۱ نفر از معلمان و مربيان فرهنگي و داوطلب بسيج فرهنگيان در زمينه مرمت، بهسازي و زيباسازي مدارس كشور وارد عمل شده و تاكنون ۱۰هزار و ۵۱ مدرسه را تكميل و تحويل داده‌اند.
.‌
دوستي گفت: حضور خواهران و برادران بسيجي در كار كشاورزان مناطق محروم براي كمك‌رساني به اين افراد، بسيار چشمگير بوده و در راستاي محروميت‌زدايي و حمايت از كشاورزان محروم قدم‌هاي خوبي برداشته شده است. مدير منابع طبيعي و كشاورزي سازمان بسيج سازندگي با اشاره به اينكه افراد شركت‌كننده در اين عرصه قبل از اعزام به مناطق محروم يك دوره آم-وزش فشرده مي‌بينند، گفت: جوانان بسيجي شركت‌كننده در اردوهاي هجرت كاشت نباتات، اصلاح باغات و سمپاشي مزارع را به عهده گرفته و كشاورزان محروم را ياري مي‌رساند.
وي انجام امور آبخيزداري، توليد نهال، بوته‌كاري، كپه‌كاري،، كاشت نهال مرتعي، احداث كان-ال آبرساني و جمع‌آوري محصولات كشاورزي و زراعي را از عمده‌ترين فعاليت‌هاي مهم در اين عرصه خواند و گفت: حضور ۱۵ ميليون نفر روز از سال ۷۹ تاكنون از جوانان دانشجوي رشته‌هاي مرتبط با اين عرصه‌ها در اردوهاي هجرت ۳، ضمن بالا بردن تجربه دانشجويان، مي‌تواند گام مؤثري در راستاي محروميت‌زدايي به شمار آيد
کانون جهادگران جهاد سازندگی



جعبه‌ابزار