نوغابچیک
گزارش مهر/
روستای "نوغابچیک"
بیرجند تشنه است/ ادامه بحران تلخ کمآبی
بیرجند – خبرگزاری مهر: چالش کم آبی و بی آبی سالهاست که استان
خراسان جنوبی را در گیر کرده اما در سالهای اخیر روستاهای این استان کویری با مشکلات زیادی در این زمینه دست و پنجه نرم میکنند که مشکلات مردم روستای "نوغابچیک" نمونهای از ۴۰۸ روستای این استان است که با تانکر سیار آبرسانی میشوند.
به گزارش خبرنگار مهر، یادمان میآید کلاس اول ابتدائی معلم به ما میگفت: "بابا آب داد"، و چه زود گذشت از اولین کلماتی که به ما یاد دادند و امروز بابا آب داد برای کودکان بسیاری از روستاهای خراسان جنوبی به رویا تبدیل شده است و خشکسالیهای ۱۴ ساله موجب شده تا بسیاری از قناتهای روستایی خشک و روستائیان چشم به تانکر ها آب داشته باشند.
این جملات را زیاد شنیدهاید که "آب مایه حیات است، اگر آب نباشد زندگی معنا ندارد"، " وقتی روستا صفا دارد که آب داشته باشد" "این آب است که روشنایی میآورد"، اما امروز درد بی آبی چراغ بسیاری از روستاهای خراسان جنوبی را خاموش کرده است و دیگر روستا برایشان صفایی ندارد.
روستای نوغابچیک در فاصله ۷۵ کیلومتری بیرجند با جمعیت حدود ۲۰۰ نفر یکی از روستاهای خراسان جنوبی است با مشکل بی آبی دست و پنجه نرم می کند، مشکلی که می تواند درد و رنج فراوانی برای مردم ایجاد کند و شاید بیان آن تلخ باشد اما باید گفت و نوشت تا بلکه مرهمی کوچک بر آن درد بزرگ باشد.
محرومیت ما را به گوش مسئولان برسانید
برای بررسی مشکل اهالی روستای نوغابچیک خبرنگار مهر راهی این روستا شد جمعی از اهالی جلو درب حسنیه نشسته بودند ضمن خداقوت در خصوص کشاورزی سوال کردیم یکی از ساکنین با بغض گفت: آب داریم که کشاورزی داشته باشیم قنات های ما خشک شده است.
علی خونسرد میگوید: ما آب آشامیدنی نداریم چه برسد به آب کشاورزی، قنات های ما همه خشک شده است. وی ادامه داد: در فاصله یک کیلومتری روستا قنات به نام " اوخ" وجود دارد که مردم برای آب آشامیدنی از آن استفاده می کنند آنانی که وسیله دارند با وسیله و ما که وسیله نداریم با پای پیاده به تهیه آب می رویم و به سختی آب شرب تهیه می کنیم.
وی از ما میخواهد محرومیتشان را به گوش مسئولان برسانیم و ادامه میدهد: ما حاضریم هیچ امکاناتی نداشته باشیم ولی آب شرب داشته باشیم بیآبی طلاقت ما را طاق کرده است.
یکی دیگر از اهالی که بسیار از مسئولین دلخور است، میگوید: مسئولین اصلا به فکر مردم نیستند ما برای آب شرب دچار مشکل زیاد هستیم.
خادم بیان کرد: شورا و دهیار چندین مرتبه نامه به مسئولین داده اند اما اقدامی صورت نگرفته است.
وی ادامه داد: یک شبکه محلی ۱۵ سال پیش با حفر یک حلقه چاه و لوله کشی برای مردم روستا ایجاد شد اما بخاطر خشکسالی چاه خشک شد و مردم مجبور به استفاده از آب قنات روستا شدند که تداوم خشکسالی اکنون قنات روستا را هم کاملا خشک کرده است.
سهم روستائیان از آب شرب هر دو هفته یک تانکر آب
خادم با بیان اینکه قبلا هر هفته یک تانکر ۱۰هزاری آب برای اهالی روستای میآمد، تصریح کرد: الان هر سه هفته و یا دو هفته یک تانکر آب می آورند.
وی مشکل استحمام را یکی از مشکلات روستای خود عنوان میکند و میگوید: حمام داریم اما آب ندارد اگر در روستا جلسه یا مراسمی باشد باید آب بخریم تا باتانکر برای ما بیاورند.
صفدری یکی دیگر از اهالی روستا می گوید: بار ها شده که آب خوردن در خانه نداشته ایم چه برسد برای وضو گرفتن و حمام رفتن.
وی ابراز داشت: کار اصلی اکثریت مردم این روستا دامداری و کشاورزی است که به علت مشکل کم آبی دچار بحران در حوزه کشاورزی و تشنگی دامها و نیز تلف شدن این دامها هستیم.
برای یک ۱۰ لیتری آب باید یک تا دو کیلومتر راه برویم
تصویر زنان سالخورده و بچههایی که قمقمه به دست و سوار بر الاغ یا پیاده به دنبال تهیه آب شرب از روستاهای اطراف هستند تصویر دردآور این روزهای اهالی روستای نوغابچیک است.
به سراغ شورای روستا رفتم تا از اعضای آن در خصوص مشکل بی آبی اهالی روستا بپرسیم.
جمالی یکی از اعضای شورای روستای نوغابچیک هم مثل سایر اهالی دلی پر درد دارد و به خبر نگار ما میگوید: مشکل بزرگ این روستا نبود آب شرب است که موجب شده تا کشاورزی و دامداری هم در این روستا دیگر رونقی نداشته باشد.
وی بیان کرد: هفته یک تانکر یا هر دوهفته یک تانکرآب میآورند که اکثر اهالی روستا بیآب میمانند و مجبور به تهیه آب از قناتهای اطراف هستند.
به گفته وی برای برداشت اب اهالی روستا مجبور به طی مسافت حدود دو کیلومتری هستند و این برای افراد سالخورده روستا بسیار مشکل است.
وی با بیان اینکه مکاتبات زیادی با شرکت آب و فاضلاب روستایی انجام شده اما تا کنون بی پاسخ مانده است، می گوید: اکنون مسئول آبرسانی بسیج سازندگی شده است که قول داده اند بیشتر آب بیاورند اما هنوز که خبری نیست.
حمل آب به روستاها بر دوش
بسیج سازندگی / سرانه هر روستایی ۶۰ لیتر آب در شبانه روز
مدیرآب و فاضلاب روستای بیرجند در خصوص مشکل کم آبی روستای نوغابچیک در گفتگو با مهر، اظهارکرد: روستای نوغابچیک قبلا توسط
جهاد سازندگی از یک رشته قنات لوله کشی شده و بعد از چند مدت جوابگو نبود که ما اقدام به حفر چاه در محدوده روستاهای دارج و نوغابچیک کردیم.
وی بیان داشت: با خشکسالی های اخیر چاه خشک شده و از طریق تانکرهای حمل آب شرب به اهالی این دو روستا آبرسانی میشود.
حسن رضا بهدانی با بیان اینکه حمل آب به روستاها بر اساس جمعیت روستا انجام می شود، گفت: برای هر نفر در شبانه روز ۶۰ لیتر آب در نظر گرفتهایم که حمل آن در حال حاضر بر عهده بسیج سازندگی است.
به گفته وی اگر کمتر از سرانه تعیین شده، آب به روستا حمل شود با مراجعه روستائیان، شرکت آب و فاضلاب روستایی موضوع را پیگیر خواهد بود.
مدیر آب و فاضلاب روستایی بیرجند با بیان اینکه در این منطقه منبع زیر زمینی آب مطمئن وجود ندارد، تصریح کرد: تاکنون دو حلقه چاه در این منطقه حفر شد اما آب نداشته است.
وی با اشاره به هزینههای بالای آبرسانی با تانکر به روستا گفت: از هر منطقه مهموئی که آب وجود داشته باشد که لولهکشی کنیم برای ما با صرفه تر از حمل آب است.
بهدانی عنوان کرد: در حاضر از چاه دشت مرک و چاه عباس آباد تامین آب شرب دو روستا نوغابچیک و دارج دنبال می شود.
آبرسانی سیار به ۴۰۸ روستای خراسان جنوبی با ۱۵ تانکر/ کمبود تانکرهای حمل آب
مسئول بسیج سازندگی خراسان جنوبی نیز در گفتگو با مهر، در خصو ص کمبود آب در رو ستا نوغابچیک میگوید: ما فعلا کمبود وسیله نقلیه جهت تامین آب روستاها را داریم.
محمد زهرایی از آبرسانی سیار به ۴۰۸ روستای این استان خبر داد و افزود: آبرسانی به این روستاها توسط ۱۵ دستگاه تانکر انجام میشود.
وی با بیان اینکه برای آبرسانی بدون وقفه به روستاهای استان نیاز به حداقل ۳۰ دستگاه تانکر سیار داریم، عنوان کرد: از تانکر های موجود نیز دو دستگاه به صورت اجاره است و تمام تلاش را داریم که آبرسانی به روستائیان با کمترین وقفه انجام شود.
مسئول بسیج سازندگی خراسان جنوبی قول مساعد برای آبرسانی بیشتر به روستای نوغابچیک را داد.
ادامه خشکسالیها، مشکلات بخش آب در استان خراسان جنوبی هر روز ابعاد تازه تری به خود می گیرد و اگر برنامه ریزی جامعی برای آن نباشد شاید در آینده این استان را دچار مشکلات متعددی از جمله خالی از سکنه شدن روستاها مواجه کند که البته به گفته بسیاری از مسئولان و نمایندگان استان زنگ خطر این مهاجرتها در بسیاری از روستاهای محروم این استان به دلیل خشکسالی ها و نبود آب و بی رونق شدن کشاورزی و دامداری به صدا در آمده است.
امید است در کوتاه مدت با افزایش تعداد تانکر های حمل آب به روستاها و برای بلند مدت با پیگیری موضوع انتقال آب به استان خراسان جنوبی که سالهاست طرح آن مطرح شده اما تا کنون محقق نشده از سوی استاندار جدید استان که خواسته به حق مردم محروم استان خراسان جنوبی است امیدها برای رونقی دوباره در شهرها و روستاها جانی تازه بگیرد.