چرمله علیا


روستاي چرمله عليا/ سنقر / کرمانشاه
روستای چرمله علیا از توابع بخش مرکزی شهرستان سنقر در استان کرمانشاه با مختصات جغرافیایی ۴۷ درجه و ۴۶ دقیقه طول شرقی و ۳۵ درجه عرض شمالی، در فاصله ۲۳ کیلومتری شمال شرقی شهر سنقر قرار دارد.این روستا از شمال به ارتفاعات بیر و بدر و از شمال غرب به ارتفاعات پریشان محدود می ‌شود.ارتفاع روستای چرمله علیا از سطح دریا ۲۱۸۰ متر است و اقلیمی کوهستانی، سرد و خشک دارد. آب و هوای آن در بهار و تابستان معتدل و مطبوع و در زمستان سرد است


معرفی روستا[ویرایش]

روستای چرمله علیا از توابع بخش مرکزی شهرستان سنقر در استان کرمانشاه با مختصات جغرافیایی ۴۷ درجه و ۴۶ دقیقه طول شرقی و ۳۵ درجه عرض شمالی، در فاصله ۲۳ کیلومتری شمال شرقی شهر سنقر قرار دارد.این روستا از شمال به ارتفاعات بیر و بدر و از شمال غرب به ارتفاعات پریشان محدود می ‌شود.ارتفاع روستای چرمله علیا از سطح دریا۲۱۸۰ متر است و اقلیمی کوهستانی، سرد و خشک دارد. آب و هوای آن در بهار و تابستان معتدل و مطبوع و در زمستان سرد است.
چرمله علیا، از روستاهای قدیمی استان کرمانشاه است که سابقة سکونت نسبتاً طولانی دارد و ساختمان یک حمام قدیمی که تاریخ ساخت آن به دورة قاجاریه مربوط است، بیانگر قدمت و سابقة تاریخی این روستاست.مردم روستای چرملة علیا به زبان کردی سخن می‌ گویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.

جمعیت روستا[ویرایش]

براساس نتایج سرشماری سال ۱۳۷۵، روستای چرمله علیا۴۷۹ نفر جمعیت داشته است که در سال ۱۳۸۵، به ۹۳۸ نفر افزایش یافته است.

ساختار اقتصادی[ویرایش]

اقتصاد این روستا بر فعالیت‌های زراعی، دامداری و مشاغل خدماتی استوار است. محصولات زراعی این روستا شامل گندم، جو، نخود، باقلا، شبدر و یونجه است. به سبب وجود مراتع غنی و حاصلخیز، دامداری نیز در روستا رونق دارد. فرآورده‌ های لبنی از قبیل شیر، ماست، کره و روغن حیوانی از مهم‌ترین محصولات دامی این روستا به شمار می ‌آیند. مردم روستای چرملة علیا، به ویژه زنان، در کنار فعالیت‌های زراعی و دامداری به تولید محصولات صنایع دستی می‌ پردازند.

جغرافیای روستا[ویرایش]

چرملة علیا، روستایی کوهستانی با بافت مسکونی متمرکز است. این روستا در دره استقرار یافته و کوچه‌ های پیچ در پیچ و نسبتاً پهن دارد. اکثر خانه‌ های روستاییان یک طبقه هستند و سقف‌های مسطح و پنجره‌ های کوچکی دارند. منظره خانه‌ های روستا با دیوارهای خشتی و همرنگ با طبیعت، نشانة درآمیختگی فضای روستا با طبیعت پیرامون است.

وضعیت مسکن[ویرایش]

در ساخت خانه ‌های روستایی علاوه برعوامل طبیعی، نحوة معیشت افراد و فعالیت‌های روزانه آن‌ها نیز تأثیرگذار است. چنانکه خانه ‌های افرادی که به مشاغل دامداری و زراعت اشتغال دارند با اشخاصی که به کارهای خدماتی و غیره می‌ پردازند از نظر فرم، وسعت و کاربری‌ها متفاوت است.مصالح عمدة به کار رفته در خانه ‌های قدیمی شامل سنگ، چوب، خشت و گل می‌ باشد؛ اما در ساخت خانه‌ های جدید از مصالح مقاوم مانند آهن، سیمان و آجر استفاده می‌ شود.

طبیعت روستا[ویرایش]

روستای چرملة علیا به دلیل موقعیت طبیعی و اقلیم مناسب، مناظر و جلوه‌ های جذاب کم ‌نظیری دارد. ارتفاعات بدر و پریشان به خصوص در بهار، تابستان و پاییز، چشم‌ انداز زیبا و دل ‌انگیز دارند.آبشار پریشان یکی از زیباترین و دیدنی‌ ترین آبشارهای استان است که از ارتفاعات پریشان سرچشمه می‌ گیرد. مناظر اطراف این آبشار به خصوص در بهار و تابستان بسیار تماشایی و جالب توجه است. ارتفاعات پریشان در شمال غرب روستا، با چشمه ‌ساران فراوان و آبشار زیبای پریشان زیستگاه گونه ‌های متنوع گیاهی از قبیل گیاهان دارویی گل گاوزبان، شاتره، گل سفید، شیرین بیان، گل ختمی، آویشن، خاکشیر و گون است. همچنین این ارتفاعات زیستگاه جانورانی مانند شغال، گرگ، روباه، خرگوش، کبک و تیهو می ‌باشد.
کوه بدر که صخره‌ای و زیباست با ارتفاع ۲۸۵۰ متر در شمال روستا قرار دارد و هنگامی که در فصل زمستان از برف پوشیده می‌ شود، شکوه خاصی می ‌یابد. در بهار و تابستان نیز با رویش انواع گیاهان رنگارنگ، مناظر و چشم ‌اندازهای بسیار زیبایی در این کوه پدید می‌ آید.

ساختار اجتماعی[ویرایش]

مردم روستای چرمله علیا همانند سایر ایرانیان در اعیاد ملی و مذهبی به جشن و سرور می ‌پردازند و در ایام عزاداری به ویژه در روزهای تاسوعا و عاشورا با برگزاری مراسم تعزیه‌ خوانی و سینه ‌زنی سوگواری می ‌کنند.مراسم جشن سده تحت عنوان کوسه کوسه یا کوسه ناقلدی، اجرا می ‌شود. این جشن در روزگاران قدیم مخصوص چوپانان و گله ‌داران بوده است.
اجرای مراسم به این ترتیب است، که یک نفر بالاپوش نمدی بلندی را (که پوشاک چوپانان است) می‌ پوشد و زنگوله ‌هایی به زانوها و دستان خود می ‌آویزد، صورت خود را سفید می‌ کند و پوست بزغاله بر سر می‌ کشد، به طوری که فقط چشمان او نمایان باشد.کمربندی که روی آن نیز زنگوله ‌هایی آویزان شده است بر روی جبه می‌ بندند و تعدادی بوته ‌های بیابانی به کمر می‌ آویزد و چندتایی را هم به شکلی بر سر می‌ بندد که گویی دو شاخ دارد.
مچ‌ بندی به پای خود می ‌بندد و چوبدستی به دست می ‌گیرد.نفر دیگر نقش عروس کوسه را بازی می‌ کند. «کوسه» در پیشاپیش حرکت می‌ کند، با حرکت دستان و باز و بسته کردن آن‌ها زنگوله‌ ها را به صدا درمی ‌آورد و بچه‌ ها با ذوق و شادی دنبال او راه می‌ افتند.
«کوسه» وارد حیاط خانه‌ ها (همه خانه ‌ها در را باز می‌ گذارند) می ‌شود و با پاشنة کفش یا چوب دستی خود ضربه‌ای به در می‌زند، با این اعتقاد که این کار شگون دارد و خیر و برکت برای صاحب خانه می ‌آورد.بعد از آوازخوانی «کوسه»، «تکه ‌ها» (دو نفر که خود را به شکل «بز نر» درآورده ‌اند) با یکدیگر چوب ‌بازی می‌ کنند و عروس و کوسه با هم می‌ رقصند. گاهی «کوسه» با یکی از «تکه‌ ها» کشتی می‌ گیرد که نشانه رقابت بر سر عروس است. این کشتی به ضرر «کوسه» تمام می ‌شود.بعد عروس بالای سر «کوسه» می‌ آید و می‌ گوید:«بختم، بختم، سوزن به این بزنم به رفتم».
صاحبخانه سوزنی به عروس می‌دهد. زیرا اعتقاد دارند که اگر ندهند بدبختی و تیره‌ بختی در آن خانه روی می ‌دهد. اوج جشن و هنرنمایی«کوسه» و همراهان در منزل ریش سفیدان یا بزرگان ده صورت می‌ گیرد. در این خانه، «کوسه»هنرنمایی را به حد کمال می‌ رساند و صاحبخانه مبلغی پول و یا خوراکی به «کوسه» و همراهان او هدیه می‌دهد. به اعتقاد مردم خوردن خوراکی اهدا شده به «کوسه» شگون دارد.
از معروف‌ترین بازی‌های ورزشی روستای چرمله علیا می‌ توان به بازی گرزان اشاره نمود. این بازی معمولاً بین افراد قوی روستا و با چوب‌های خاصی انجام می ‌شود و نوعی ورزش رزمی به شمار می ‌آید.
در میان مردم روستای چرملة علیا موسیقی محلی جایگاه ویژه‌ای دارد. در مراسم جشن و سرور و عروسی‌های محلی، سرنا و دهل که رایج‌ترین سازهای محلی شمرده می‌ شود نواخته می ‌شود.پوشاک مورد استفاده مردم روستای چرمله علیا غالباً محلی است که با طرح‌ها و رنگ‌های مختلف و تزیینات بسیار زیبا دوخته می‌ شوند.عرق‌چین، سربند، کرواسی فقیانه، کوله بال، قبا، سخمه، شال، سلته، کپنک، جافی، جوراب و گیوه عمده ‌ترین پوشش مردان روستا را تشکیل می‌ دهد.پوشاک زنان نیز عموماً از سربند، زیرپوش، پیراهن‌ های بلند پرچین و گلدار، یل، قبا، روپوش و جافی تشکیل می‌ شود.

غذاهای بومی[ویرایش]

از معروف‌ترین غذاهای بومی این روستا می ‌توان به ماس او، اشاره کرد که ترکیبی از گندم بلغور شده و دوغ ترش است.

صنایع دستی روستا[ویرایش]

قالی‌بافی مهم‌ترین صنایع دستی روستای چرمله علیاست.در کنار فعالیت‌های زراعی و دامداری، گروهی از مردم به ویژه زنان روستایی به بافت و تولید قالی می‌ پردازند.

سوغات روستا[ویرایش]

مهم‌ترین سوغات این روستا مشتمل بر انواع فرآورده ‌های لبنی از قبیل دوغ، ماست، کره و کشک می ‌باشد.

دسترسی[ویرایش]

روستای چرمله علیا از طریق شهرهای همدان ، اسدآباد ، سنقر و قروه قابل دسترسی می‌باشد و راه‌های منتهی به این روستا از شهرهای فوق، اتومبیل رو و آسفالت است.

جاذبه های گردشگری[ویرایش]

به گفته معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه، این روستا که به عنوان یکی از ۱۴ روستای هدف گردشگری کرمانشاه در جریان سفر رییس جمهوری به استان به تصویب رسید علاوه بر جاذبه ها و مناظر طبیعی بکر و دل انگیز از نظر جاذبه های فرهنگی و آداب و رسوم کهن نیز جایگاه ویژه ای دارد.
علیرضا برشاهی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود:وجود همین قابلیتها می تواند روستای چرمله علیا را به عنوان فرصتی مغتنم برای سرمایه گذاری مطرح و گامی در جهت توسعه صنعت توریسم در استان کرمانشاه باشد که سازمان میراث فرهنگی استان نیز در این راستا حمایت های لازم را از سرمایه گذاران به عمل می آورد .به گفته وی وجود راه دسترسی مناسب و آسفالته و آب آشامیدنی و برق از مهمترین زیرساختهای موجود در این روستاست و مهمترین فرصت های سرمایه گذاری در این روستا می تواند در زمینه ایجاد کمپ های اقامتی و فروشگاه های صنایع دستی باشد.

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای چرمله علیا








جعبه‌ابزار