کندوله
روستاي کندوله/
صحنه /
کرمانشاهروستای کندوله از توابع بخش دینور شهرستان صحنه در استان کرمانشاه، با مختصات جغرافیایی ۴۷ درجه و ۱۳ دقیقه طول شرقی و ۳۴ درجه و ۳۹ دقیقه عرض شمالی، در فاصلة ۵۲ کیلومتری شهر صحنه و ۷۵ کیلومتری مرکز استان (کرمانشاه) قرار گرفته است.
معرفی روستا[ویرایش]
روستای کندوله از توابع بخش دینور شهرستان صحنه در استان کرمانشاه، با مختصات جغرافیایی ۴۷ درجه و ۱۳ دقیقه طول شرقی و ۳۴ درجه و ۳۹ دقیقه عرض شمالی، در فاصلة ۵۲ کیلومتری شهر صحنه و ۷۵ کیلومتری مرکز استان (کرمانشاه) قرار گرفته است.
این روستای زیبا از شمال به کوه کوله بزرگ، از شمال غرب به کوه خره سیاه و از جنوب به کوه پیر آفتاب محدود میشود و جادهای آسفالته و مناسب دارد. روستای کندوله در ناحیة کوهستانی استقرار یافته و از سطح دریا ۱۹۷۰ متر ارتفاع دارد، آب و هوای کندوله معتدل و کوهستانی است. در بهار و تابستان معتدل و در پاییز و زمستان سرد است. برخی بنای روستای کندوله را به دوران آل بویه نسبت میدهند.
وجه تسمیه[ویرایش]
گفته میشود این محل در اصل مکان قلعه رکنالدوله بوده است که بعدها به صورت «کندوله» درآمده است. این نام در تلفظ مردم محلی «کنوله» نامیده میشود. بنا به روایت دیگری «کند» در ترکی به معنی ده است و چون این ده نیز مرکز حکومت (الدوله) بوده است، پس از اختصار به «کندوله» تغییر یافته است؛ بناهای امامزاده پیرافته، قلعه مردان و آثار باقی مانده دیگر نشانگر قدمت و سابقه تاریخی این روستا است.
مردم روستای کندوله به زبان کردی سخن میگویند، آنان مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.
الگوی معیشت و سکونت[ویرایش]
براساس نتایج سرشماری سال ۱۳۷۵، روستای کندوله ۱۲۹۱ نفر جمعیت داشته است که در سال ۱۳۸۵، به ۱۵۰۰ نفر افزایش یافته است. درآمد اکثر مردم روستای کندوله از باغداری و دامداری تأمین میشود. علاوه بر فعالیتهای مذکور، در این روستا
قالیبافی نیز رواج دارد. انگور، زردآلو، سیب، گلابی و هلو، از مهمترین محصولات باغی و سردرختی این روستا به شمار میروند و گندم نیز از جمله محصولات زراعی روستاست. دامداری مشتمل بر پرورش گاو و گوسفند، یکی از فعالیتهای اقتصادی مردم روستای کندوله است و شیره، کره، ماست، پنیر و روغن حیوانی از فرآوردههای لبنی روستا به شمار میآیند. گروهی از زنان و مردان روستا نیز به قالیبافی میپردازند. روستای کندوله در کوهپایه استقرار یافته و بافت مسکونی متمرکز دارد.
خانههای روستاییان از نوع معیشت و فعالیت روستاییان متأثر شده و غالباً دارای ایوان میباشند. عمده مصالح به کار رفته در خانهها، خشت و گل است که هنرمندانه به کار گرفته شدهاند. دیوار خانههای خشتی به دلیل سرمای سخت زمستان ضخیم است و در قاب روزنهها پنجرههای کوچکی تعبیه شده است. سقف خانهها مسطح و با تیرهای چوبی و اندود کاهگل پوشیده شده است. در ساخت خانههای جدید از مصالح مقاوم آهن، گچ، آجر و سیمان استفاده میشود.
روستا، معابر عریضی دارد و در برخی از آنها درختان بلند و نهرهای آب، فضاهای دلپذیری را به وجود آوردهان. جاذبههای گردشگری فضای روستای کندوله از نظر طبیعی بسیار دلانگیز و زیباست. انگور یکی از مهمترین محصولات زراعی و جذاب آن است. تاکستانهای زیبا و متعددی که در فصل تابستان خوشههای انگور از تاکهای آن آویزان میشوند، مناظر بسیار جذاب و چشمنوازی را پدید میآورند، به ویژه آنکه روستا در دامنه کوه واقع شده و باغات پلکانی دارد. اطراف روستای کندوله، با کوههایی احاطه شده است که چشمندازهای بسیار زیبا و تماشایی دارند. سطح کوهها در فصول بهار و تابستان از انواع کمیاب گیاهان خودرو و گلهای رنگارنگ پوشیده میشود و فضای بسیار زیبا و دلکش به وجود میآورد.
در فصل زمستان نیز کوهها از برف پوشیده میشوند و جلوه طبیعی خاصی مییابد. در ۲۶ کیلومتری روستا، دشت پهناور و معروف دینور واقع شده است. دشت دینور از رسوبات رودخانههای دینور و کنگرشاه به وجود آمده است. این دشت به لحاظ مناظر طبیعی، بسیار زیبا و منحصر به فرد است. انواع درختان کیکم، بلوط، گویچ، بلالوک و ارژن و همچنین پونه، گل گاوزبان، گل کبود، گل ختمی، بومادران و گون که مصارف دارویی نیز دارند، دشت دینور را به ویژه در بهار و تابستان به بهشتی زیبا مبدل میسازند. این دشت زیستگاه انواع پرندگان و جانورانی مانند کبک، تیهو، گرگ، روباه و خرگوش است.
جاذبه های مذهبی[ویرایش]
بر فراز تپه بلند پیرافته، بقعه
امامزاده پیرافته قرار دارد که از بناهای مذهب روستا به شمار میرود. بنای اولیه امامزاده در آتشسوزی از بین رفته و به جای آن بنای جدید ساخته شده است. این بنا شامل یک اتاق و یک ایوان است. سقف اتاق و ایوان با تیرهای چوبی پوشیده شده و بام آن گلاندود است. در کنار بقعه، درخت ون کهنسالی وجود دارد که بدون آبیاری پابرجا مانده است. در حوالی دهکده کندوله بقعه نور بخش واقع شده است که محوطه اطراف آن به عنوان گورستان روستا مورد استفاده قرار میگیرد. بنای اصلی بقعه نوربخش شامل اتاقی است که از سنگ، خشت و گل ساخته شده است. بقعه مزبور از آثار مذهبی روستای کندوله است. قلعه مروان بر بالای کوه لمه قهلا (سیه قلعه) در شمال شرقی کندوله، واقع شده و مصالح بکار رفته در آن از سنگ و ملاط گچ است. مردم کندوله معتقدند که این قلعه محل پنهان شدن مروان خلیفه اموی بوده است. قلعه مروان از آثار تاریخی این روستاست. مردم روستای کندوله همانند تمام ایرانیان، در اعیاد بزرگ ملی و مذهبی به جشن و سرور میپردازند. برگزاری مراسم چهارشنبه سوری و عید نوروز از مهمترین مراسم مردم این روستا است.
محرم در روستا[ویرایش]
تعزیهخوانی در ماه محرم و برگزاری مراسم عزاداری عاشورا، از مهمترین آیینهای مذهبی روستا به شمار میروند.
محرم در روستای کندولهصنایع دستی[ویرایش]
مهمترین صنعت دستی و هنری مردم روستا، بافت انواع قالی با طرحهای بومی (برگرفته از طرحهای کردی) و طرحهای غیربومی است و جنبه صادراتی دارند.
مراسمات سنتی و بازی های محلی[ویرایش]
رایجترین بازیهای روستای کندوله عبارتند از قل قلان، که نوعی بازی شبیه «لی لی» است و بازی پهلان، که نوعی بازی سنگپرانی با دست، به سوی هدف میباشد. از انواع دیگر بازیهای مردم این روستا میتوان به شال دورکی، اکل مکل، تران و ترنه بازی اشاره کرد.
در میان مردم روستای کندوله نیز مانند سایر نقاط کردنشین، موسیقی جایگاه ویژهای دارد و در اکثر مراسم جشن و سرور، همراه با نواختن سازهای محلی، مردم به رقص و پایکوبی و خواندن ترانههای شاد میپردازند. پوشاک زنان روستای کندوله شامل سربند، پیراهن بلند، کلنجه، قبا، جافی است و پوشاک مردان نیز از عرقچین، سربند، کرواسی فقیانه، کوله بال، قبا، شال، سلته، جافی، جوراب و گیوه تشکیل شده است.
غذاهای محلی[ویرایش]
از انواع غذاهای متداول در روستای کندوله میتوان به دوغینه که با بلغور گندم و دوغ ترش پخته میشود؛ آش شلغم که با شلغم، آب انارو بلغور گندم تهیه میشود؛ آش ترش که با حبوبات و سبزیهای معطر و دوغ پخته میشود و همچنین به نوعی دلمه محلی اشاره کرد.
مسیرهای دسترسی[ویرایش]
روستای کندوله از طریق شهرهای کرمانشاه، صحنه و کامیاران قابل دسترسی میباشد و جادههای منتهی به این روستا از شهرهای مزبور مناسب و آسفالت است.
منبع[ویرایش]
وبلاگ روستای کندوله
جاذبه هاي گردشگري[ویرایش]
روستای کندوله در انتظار گردشگران نوروزی
کرمانشاه - ایرنا - روستای کندوله از توابع شهرستان صحنه با ظرفیتهای بکر طبیعی که همواره در تمام فصول سال پذیرای گردشگران است اکنون نیز در آستانه سال نو برای استقبال از مسافران نوروزی لحظه شماری می کند.
به گزارش خبرنگار ایرنا روستای کندوله از توابع بخش دینور در ناحیه کوهستانی و با آب و هوای معتدل و کوهستانی در ۵۲ کیلومتری شهر صحنه و ۷۵ کیلومتری شهر کرمانشاه قرار گرفته است.
این روستا از شمال به کوه کوله بزرگ و دره قلعه، از غرب به کوه ۱۶ تپه و از جنوب به کوه پیرآفتاب محدود می شود در واقع از آنجایی که روستای کندوله در بهار و تابستان معتدل و در پاییز و زمستان سرد است بهترین زمان سفر به این روستا در دو فصل اول سال است.
این روستا در کوه پایه استقرار یافته و بافت مسکونی متمرکز دارد و طبیعت بکر و دست نخورده این منطقه نشان دهنده عشق و علاقه ساکنان روستای کندوله به طبیعت و حفظ زیباییهای آن است.
تاکستانهای زیبای این منطقه در فصل تابستان خوشه های انگور از تاکهای آن آویزان می شود و مناظری بسیار جذاب پدید آورده است ضمن اینکه باغات پلکانی واقع شده در دامنه کوه بر غنای این مناظر افزوده است.
در ۲۶ کیلومتری این روستا دشت پهناور و معروف دینور واقع شده است و این دشت به لحاظ مناظر طبیعی؛ بسیار زیبا و منحصر به فرد است.
انواع درختان کیکم، بلوط، زالزلک، بلالوک، ارژن و همچنین گیاهان پونه، گل گاو زبان، گل کبود، گل ختمی، بومادران و گون که مصارف دارویی نیز دارند دشت دینور را بویژه در بهار و تابستان به بهشتی زیبا مبدل می سازند همچنین این دشت زیستگاه انواع پرندگان و جانورانی مانند کبک، تیهو، گرگ، روباه و خرگوش است.
قرار گرفتن این روستا در جاده میانراهان به کامیاران و وجود مناظر زیبای طبیعی سرشار از جاذبه های توریستی، زمینه ای بسیار مناسب برای سرمایه گذاری بخش خصوصی و توجه ویژه دولت برای رونق این قطب مهم گردشگری استان را فراهم کرده است.
برخی بنای روستای کندوله را به دوران آل بویه نسبت میدهند و گفته میشود این محل در اصل مکان قلعه رکنالدوله بوده است که بعدها به صورت کندوله درآمده است.
گفته می شود این نام در تلفظ مردم محلی کنوله نامیده میشود و بنا به روایت دیگری کند در ترکی به معنی ده است و چون این ده نیز مرکز حکومت الدوله بوده است، پس از اختصار به کندوله تغییر یافته است.
در حوالی روسای کندوله بقعه نوربخش واقع شده است که محوطه اطراف ان به عنوان گورستان روستا مورد استفاده قرار می گیرد و قلعه مروان بر بالای کوه لمه قه لا(سیه قلعه) در شمال شرقی کندوله واقع شده و مردم کندوله معتقدند که این قلعه محل اختفای مروان خلیفه اموی بوده است.
مردم روستای کندوله به زبان کردی با گویش هورامی سخن میگویند، آنان مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.
انگور، زردآلو، سیب، گلابی و هلو از مهمترین محصولات باغی و سردرختی این روستا به شمار می رود و گندم نیز از جمله محصولات زراعی روستاست.
وجود طبیعت زیبا و بانشاط در کنار روستا و دامداران با مواد لبنی طبیعی و سنتی مانند شیر و دوغ و روغن حیوانی گردشگران را مجذوب این منطقه کرده به گونه ای که در هر فرصتی بویژه تعطیلات نوروزی و تابستان به این منطقه سفر می کنند.
اهالی خونگرم و میهمان نواز روستای کندوله که به گرمی و مهربانی از مسافران پذیرایی می کنند همواره خاطره خوش و به یادماندنی را برای گردشگران و خانواده هایی که به این منطقه سفر می کنند به یادگار می گذارند.
مهمترین صنعت دستی و هنری مردم روستا، بافت انواع قالی با طرحهای بومی (برگرفته از طرحهای کردی) و طرحهای غیربومی است و جنبه صادراتی دارند و پوشاک زنان و مردان این روستا لباس کردی محلی است.
از انواع غذاهای متداول در روستای کندوله می توان به دوغینه که با بلغور گندم و دوغ ترش پخته می شود؛ آش شلغم که با شلغم، آب انار و بلغور گندم تهیه می شود؛ آش ترش که با حبوبات و سبزیهای معطر و دوغ پخته می شود و همچنین به نوعی دلمه محلی اشاره کرد.
رایج ترین بازیهای روستای کندوله عبارتند از قل قلان، که نوعی بازی شبیه لی لی است و بازی پلان که نوعی بازی سنگ پرانی با دست به سوی هدف میباشد و از انواع دیگر بازیهای مردم این روستا می توان به شال دورکی، اکل مکل، تران و ترنه بازی اشاره کرد.
روستای کندوله از طریق شهرهای کرمانشاه، صحنه و کامیاران قابل دسترسی می باشد و جاده های منتهی به این روستا از شهرهای مزبور مناسب و آسفالت است.
یکی از آیینهای مذهبی که در روستای کندوله بعد از گذشت قرنها هم اکنون نیز رایج است برگزاری مراسم تعزیه است که هر ساله تعداد زیادی از مردم کشورمان را در ماه محرم به این روستا می کشاند.
اطلاعات مربوط به گور دخمه دکان داوود برگرفته از سایت میراث فرهنگی کرمانشاه و دفترکهای منتشر شده از سوی این اداره کل است.