گازرخان


روستاي گازرخان/ الموت / قزوین
موقعیت و تاریخچه روستای گازرخان از توابع بخش رودبار الموت شهرستان قزوین، با مختصات جغرافیایی ۵۰ درجه و ۳۶ دقیقه طول شرقی و ۳۶ درجه و ۲۶ دقیقه عرض شمالی، در فاصله ۱۶ کیلومتری شرق شهر معلم کلایه و ۱۱۰ کیلومتری شمالی شرق شهر قزوین واقع شده است. این روستا از شمال شرقی به کوه صخره‌ای معروف الموت، از شرق به کوه هودکان، از شمال به شاتان کوه و از غرب به تپه لیز محدود می‌شود.


معرفی روستا[ویرایش]

موقعیت و تاریخچه روستای گازرخان از توابع بخش رودبار الموت شهرستان قزوین، با مختصات جغرافیایی ۵۰ درجه و ۳۶ دقیقه طول شرقی و ۳۶ درجه و ۲۶ دقیقه عرض شمالی، در فاصله ۱۶ کیلومتری شرق شهر معلم کلایه و ۱۱۰ کیلومتری شمالی شرق شهر قزوین واقع شده است. این روستا از شمال شرقی به کوه صخره‌ای معروف الموت، از شرق به کوه هودکان، از شمال به شاتان کوه و از غرب به تپه لیز محدود می‌شود.
خانه‌های رودخانه های فصلی که از دره‌های زیبای لب دره و گرزه دره و گرماگلو می‌گذرد، در این روستا جاری می‌شود. براساس گزارش هواشناسی استان، این روستا دارای آب و هوایی معتدل می‌باشد. وجود آثاری مانند امام‌زاده محمود، امام‌زاده هیجده تن، میدان قتلگاه و قبرستان قدیمی در روستای گازرخان، بیانگر قدمت طولانی آن است. مردم روستای گازرخانه به زبان تاتی سخن می‌گویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.

الگوی معیشت و سکونت[ویرایش]

براساس نتایج سرشماری سال ۱۳۷۵، روستای گازرخان ۷۹۷ نفر جمعیت داشته است. در سال ۱۳۸۵، جمعیت این روستا، ۵۳۴ نفر گزارش شده است. درآمد اکثر مردم روستای گازرخان از طریق فعالیت‌های زراعی و دامپروری تأمین می‌شود و تعدادی از مردم نیز به بافت جاجیم و گلیم و کارهای خدماتی، اشتغال دارند. فرآورده‌های زراعی روستا شامل گندم، جو، یونجه و صیفی‌جات است. گیلاس، آلبالو، گردو، توت و سیب نیز از محصولات باغی و سردرختی این روستا به شمار می‌آیند. روستای گازرخان روستایی کوهستانی با بافت مسکونی متمرکز است و در شیبی تند استقرار یافته است. مناظر باغ‌های فراوان میوه، کوچه‌های پرپیچ وخم و خانه‌های قدیمی خود الگویی اصیل از فضای روستایی قدیم است.

جاذبه های گردشگری[ویرایش]

در این روستا خانه‌ها اکثراً به صورت یک طبقه بنا شده‌اند، ولی برخی از خانه‌ها نیز دو طبقه هستند. مصالح به کار رفته در بناهای قدیمی شامل گل، خشت، چوب و سنگ است؛ در حالی که واحدهای مسکونی جدید از مصالح مقاوم‌تر مانند تیرآهن، میلگرد، آجر، سیمان و غیره بهره می‌برند. جاذبه‌های گردشگری محل استقرار روستای گازرخان دره باریکی در میان رشته کوه البرز است، که از سه جهت به وسیله کوه‌ها محصور شده است. این روستا، که در پایین قلعه مشهور الموت قرار گرفته است، بدون تردید پیوندی نزدیک با قلعه الموت و تاریخ پر تنش آن دارد. تصویر آرام بخش باغ‌های فراوان روستا و نیز شکوه و بلندی ارتفاعات اطراف آن به خصوص در فصل‌های مساعد سال، هر گردشگری را مجذوب خود می‌سازد.
از دیگر جاذبه‌های طبیعی روستا می‌توان به تنه درخت چنار کهنسالی اشاره کرد که در میدان اصلی روستا قرار دارد. در روستای تاریخی گازرخان آثار تاریخی متعددی از گذشتگان برجای مانده است که از جمله آن ها می‌توان به مقبره امامزاده محمود در ابتدای دامنه جنوبی روستا، مقبره امامزاده هیجده تن، مسجد قدیمی روستا، میدان قتلگاه در بافت قدیمی روستا و قبرستان قدیمی روستا اشاره کرد. همچنین در این روستا بناهای تاریخی واجد ارزشی که در جهت حفظ هویت قدیمی روستا اهمیت دارند نیز کم نیستند. این بناها عبارتند از: خانه منصوری، خانه رشید نایبی، خانه سمیعی، خانه زین العابدین، خانه صفری و امامزاده حنیفه.در میان مردم روستای گازرخان احترام و توجه به ارزش های مذهبی و سنتی جایگاه ویژه ای دارد. در اعیاد مذهبی و ملی، روستا غرق شادی و نشاط می‌شود و در جشن های عروسی، که با موسیقی محلی همراه است، سرنا و دهل نواخته می‌شود و مردم به رقص و پایکوبی می پردازند.در ایام عزاداری ائمه به ویژه ایام محرم مردم گازرخان به سوگ می نشینند.

صنایع دستی[ویرایش]

صنایع دستی در روستای گازر خان، با توجه به طبیعت خاص منطقه و رونق دامداری زمینه مطلوبی دارد و انواع گلیم، جاجیم و زیرانداز توسط زنان روستا بافته می‌شود. پوشاک مورد استفاده مردان روستای گازرخان تفاوت چندانی با شهرنشینان ندارد، اما برخی از زنان روستا از لباس های محلی استفاده می کنند، که مشتمل بر پیراهن بلند، دامن چین دار و نوعی جلیقه است. غذاهای محلی روستای گازرخان شامل فسنجان، آبگوشت محلیف انواع آش و انواع کباب می‌باشد.

دسترسی[ویرایش]

روستای گازرخان، از طریق جاده قزوین – الموت و شهر معلم کلایه قابل دسترسی است.

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای گازرخان







جعبه‌ابزار