گشانی
روستای گشانی ازتوابع بخش مرکزی شهرستان
تویسرکان ، در ۲۵ کیلومتری شهر تویسرکان و۳۵ کیلو متری شهر
همدان از جاده گنجنامه واقع شده است.
معررفی روستای[ویرایش]
میانگین ارتفاع این روستا از سطح دریا ۲۲۰۰ متر و آب و هوای آن سرد و کوهستانی است. روستای گشانی سابقهای کهن و قدیمی دارد . وجود مقبره امامزاده ابراهیم و گورستان بزرگ و قدیمی نشانگر قدمت دیرینه این روستا است. گفته میشود که روستای گشانی بیش از ۵۰۰ سال قدمت دارد.
مردم روستا به زبان آذری سخن میگویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند. شرایط اقلیمی معتدل، بارندگیهای مناسب سالیانه و چشمههای متعدد و زیبا در این روستا، مناظر زیبایی را پدید آورده است.
روستا گشانی در شمال غربی تویسرکان قرار دارد .که کوه گاو گور در ۳ کیلومتری " کوه علی کرباسی در ۲ کیلومتری جنوب " و کوه تخت رضا در۳ کیلو متری جنوب غربی روستای گشانی قرار دارد.
جالب آنکه در منطقه یاد شده، هیچ روستایی به زبان ترکی تکلم نمیکند و حتی شهر تویسرکان نیز فارس و لر هستند و زبان ترکی گشانی بادیگر جاهای ترک زبان مانند همدان زنجان وآذربایجان تفاوت زیادی دارد و لحجه خیلی کمی این روستا دارد.
هم اکنون
سازمان میراث فرهنگی در حال سنگفرش کردن کوچه های این روستا می باشد.
خانه های از نوع کاهگلی با دیوار ضخیم و سقف با تیر چوبی می باشد.
آمار رسمی جمعیت روستا بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ , تعداد خانوار : ۲۲۹
که جمعیت مردان این روستا ۳۶۱ نفر وتعداد زنان این روستا ۴۴۸ نفر میباشد که در مجموع افراد روستای گشانی به ۸۰۹ نفر میرساند که ۴۵% جمعیت گشانی را مردان و ۵۵ % جمعیت را زنان تشکیل میدهند که در گشانی ۴۵۳ نفر با سواد و ۳۲۳ نفر هم بی سواد میباشند که ۹۸% آنها را که بی سواد هستند احالی سنتی این روستا هستند.
۳۰۰ هكتار از زمین های زراعی این روستا به كشت زمین های آبی ۱۵۰ هكتار به كشت دیم و ۲۰۰ هكتار به محصولات باغی اختصاص داد.
تولیدات بخش باغی گشانی به محصولات گردو سیب ، آلو، گیلاس ، زردآلو و آلبالو وگندم، جو و علوفه، و حبوبات. مربوط می شود كه هر ساله به مناطق مختلف كشور صادر می شود
پیوندها[ویرایش]
روستای گشانی