اسلامیه


شهر اسلامیه شهرستان فردوس استان خراسان جنوبی
روستاي اسلاميه/ تفت / یزد
روستای اسلامیه در دره ای عریض در ۳۰ کیلومتری جنوب غربی مرکز استان و ۱۰ کیلومتری مرکز شهرستان تفت در دامنه شمالی شیرکوه و در مجاورت کوه معروف عقاب کوه به صورت روستایی خطی در امتداد محور یزد – شیراز در طول ۴۵ و۳۱ و عرض ۳۰ و ۷ و ۵۴ واقع گردیده است.


موقعیت[ویرایش]

روستای اسلامیه در دره ای عریض در ۳۰ کیلومتری جنوب غربی مرکز استان و ۱۰ کیلومتری مرکز شهرستان تفت در دامنه شمالی شیرکوه و در مجاورت کوه معروف عقاب کوه به صورت روستایی خطی در امتداد محور یزد – شیراز در طول ۴۵ و۳۱ و عرض ۳۰ و ۷ و ۵۴ واقع گردیده است. متوسط ارتفاع آن از سطح دریا ۱۷۰۰ متر و عمق آبهای زیر زمینی آن ۴۰ متر می باشد .
این روستا از قدیم الایام تا به حال به عنوان یک قطب تجاری که بیشترین خدمات رفاهی به مسافرین و رهگذران ارائه می دهد مطرح بوده ( وجود آسیابهای آبی فراوان و برج چیل شاهدی بر این مدعا است ) و روز به روز بر واحد های خدماتی و تجاری آن افزوده شده و هم اکنون به عنوان یک قطب تجاری شهرستان تفت در خدمت شهروندان و مسافرین به صورت شبانه روزی ارائه خدمات می نماید و همین انگیزه باعث گردیده که ساکنین روستا کمتر مهاجرت نمایند و یکی از روستاهای زنده و مهاجر پذیر شهرستان می باشد .
روستای اسلامیه یکی از روستاهای نمونه شهرستان می باشد که خدمات ارزنده ای را به انقلاب اسلامی داشته و دارد و تعداد زیاد شهداء( ۲۰ شهید)، جانبازان ، آزادگان ، رزمندگان و بسیجیان نمونه ای بارز از آن می باشد. ضمنا در محافل مذهبی – سیاسی که در استان و شهرستان برگزار می گردد از این روستا به نام روستای شهیدیه ی شهرستان نام برده می شود.

آب و هوا[ویرایش]

مقدار متوسط بارندگی سالیانه منطقه بر اساس آمار ایستگاه های هوا شناسی تفت و اسلامیه ۱۳۳.۳ میلیمتر که بیشترین میزان بارندگی در فصول پاییز و زمستان می باشد . دوره خشکی هوا حدود شش ماه که از اوایل خرداد ماه تا اواخر آبان ماه طول می کشد و در فصل زمستان دارای یخ بندان می باشد. بر اساس مطالعات انجام گرفته مربوط به حوزه پیشکوه تفت حداکثر دمای مطلق منطقه ۳۷.۵ درجه سانتی گراد در تیر ماه و حد اقل دمای مطلق منطقه ۱۶.۵ درجه سانتیگراد زیر صفر در بهمن ماه می باشد .
اقلیم منطقه آب و هوای خشک و نیمه خشک با اقلیم نیمه بیابانی.
جهت وزش باد غالب منطقه در طول سال شمال غربی و دارای فراوانی ۱۲.۲ در صد می باشد و حد اکثر سرعت باد ۷۴ کیلومتر در ساعت می باشد .که وجود چند تپه شنهای روان نمایان گر بادخیز بودن منطقه می باشد .

مشاغل مردم روستا[ویرایش]

ادارات وسازمانهایی که در روستا فعالیت دارند شامل دفتر پست و مخابرات ، دفتربانک کشاورزی ، خانه بهداشت ، شرکت تعاونی روستایی ، اتفاقات آب روستایی ، مدارس ابتدائی و راهنمایی پسرانه و دخترانه ، خوابگاه دانشجویی ، مهد کودک ،شورای حل اختلاف ، شورای اسلامی روستا و دهیاری می باشند .
فصل مسافرت مردم به این روستا بیشتر از اوایل بهار شروع شده و تا اواخر تابستان ادامه دارد که چشمه تامهر مکانی است که بیشترین بازدید کننده را در روزهای تعطیل به خود اختصاص داده است .


بخش کشاورزی[ویرایش]

شرایط اقلیمی و نوع آب و خاک و سخت کوشی مردمان این دیار زمینه را برای پرورش و ثمر دهی انواع درختان و گیاهان فراهم نموده است.
انواع درختانی که در اینجا به ثمر نشسته اند عبارتند از : انار ، بادام ، زرد آلو ، آلو ، سیب ، به ، هلو ، آلبالو ، آلوچه ، توت ، خرمالو ، سنجد ، گردو ، گلابی ، انجیر ، انگور ، گیلاس و ... ولی از این میان درختان انار و بادام بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده اند.

انواع گیاهانی که در اینجا رشد می نمایند عبارتند از : انواع سبزیجات و صیفی- جات ، نخود ، ماش (که در کیفیت کم نظیر است ) ، عدس ، لوبیا ، سیب زمینی ، گندم ، جو ، ذرت ، آفتابگردان ، چغندر ، شلغم ، یونجه و ... که کاشت گندم ، جو ، یونجه و در سال های پر آبی کاشت نخود و ماش از رونق بیشتری برخوردار است .


شغل مردم روستا[ویرایش]

اکثر مردم علاوه بر شغل اصلی ( اداری ، بازاری ، کارگری ) به کشاورزی ، دامداری ، زنبورداری وپرورش کرم ابریشم مشغول می باشند و تعدادی کارگاه و کارخانه نیز در روستا مستقر شده است ولی نقش اصلی روستا نقش خدماتی برای مسافران عبوری از محور یزد – شیراز و حتی مردم شهرستان می باشد که تعداد زیاد مغازه های موجود روستا گواهی بر آن می باشد .
دو رستوران ، یک مغازه کبابی ، دو مغازه ساندویچی ، شش مغازه قصابی ، یک کشتارگاه ، سیزده مغازه سوپر لبنیاتی و اغذیه فروشی ، دو مغازه شیرینی فروشی ، یک کارگاه شیرینی سازی ، سه مغازه نانوایی ، چهار مغازه میوه فروشی ، یک مغازه مرغ فروشی ، دو مغازه سبزی خرد کنی ، یک مغازه کفش فروشی، دو تعمیرگاه لوازم خانگی ، دو مغازه فروش لوازم خانگی ،سه مغازه ابزار فروشی ، یک مغازه فروش رایانه و لوازم جانبی ، یک مغازه فروش لوازم التحریر و فتوکپی ، هفت مغازه تعویض روغن اتومبیل ، دو تعمیر گاه ماشین ، یک مغازه باطری سازی ، یک مغازه آپاراتی ، یک کارواش ، چهار تعمیرگاه موتور سیکلت ، دو کارگاه مصالح ساختمانی ، سه کارگاه درب و پنجره سازی ، یک کارگاه تانکر سازی ، دو کارخانه ملامین سازی ، یک کارخانه گونی بافی ، سه کارگاه ابزار سازی ، یک کارگاه ساخت پرده کرکره ، یک تاکسی تلفنی ، دو معدن استخراج سنگ گرانیت ،یک کارخانه تولید سنگ ساختمانی ، هفت مغازه لحاف دوزی ، یک مغازه پوشاک فروشی ، دو آرایشگاه مردانه ، شش آرایشگاه زنانه ، یک مغازه شیشه بری ، دو مغازه فروش گاز مایع ، یک باسکول ۶۰ تنی ، یک نمایندگی فروش روغن اتومبیل و دو کارگاه نجاری از جمله مغازه ها و کارگاه های موجود روستا می باشند علاوه بر اینها چندین واحد گلخانه ای و مرغداری و دامداری صنعتی و استخر پرورش ماهی در اطراف روستا مستقر می باشند .


اماکن طبیعی روستا[ویرایش]

۱- رشته کوهی از شیر کوه معروف به شیر کوه صغیر که از غرب به شرق کشیده شده و در زمستان عمدتا پوشیده از برف و در فصل بهار در تمام دره های آن دارای آب فراوان و در فصل تابستان آب به اندازه خوردن موجود بوده و برای کوهنوردی در تمام فصول سال مناسب می باشد .این رشته کوه از دو سازند متفاوت تشکیل شده است.سازند زیرین آن گرانیت وسازندفوقانی آن رسوبات آهکی هستند که به صورت دگر شیب روی گرانیت رسوب کرده اند. با فرسایش بخش هایی از لایه های آهکی در جنوب غربی روستاسنگهای گرانیتی رخنمون یافته اند.در این قسمت از کوه های روستا می توان شاهد بعضی از پدیده های کارستی باشیم.
۲ - وجود غار اسلامیه در دامنه ارتفاعات فوق الذکر که علاوه بر آثار تاریخی موجود در آن جاذبه مخصوص را به جهت کوهنوردی فراهم نموده است . این غار به عرض ۲۰ وارتفاع۲۰ متر است.در غار بقایایی ازیک قلعه قدیمی و.جود دارد.این قلعه دارای هفت دیوار است.دیوار ها از خشت های بزرگ۴۰ در ۴۰ وارتفاع۱۲سانتیمتری وبا ملات کاه گل ساخته شده اند.(قدمت : اشکانیان)
۳ - غار بادامستان یکی از غارهایی است که در آن مومینه ای یافت می گردد .
۴- کوه زیبای عقاب معروف به عقابکوه با ارتفاع ۱۴۰ متر از سطح روستا که از دور منظره عقاب نشسته ای را دارد.جنس این کوه آهکی است ودر غرب روستا واقع شده است.
۵- چشمه تامهر که از اوایل بهار با اولین بارندگی آب در آن جاری شده و با توجه به میزان بارندگی تا حدود مهر ماه دارای آبی سبک ، زلال ، گوارا و همیشه خنک می باشد.سیستم آبدهی این چشمه خیلی شبیه به تخلیه آب از پولیه ها به وسیله پونورها است.این چشمه پرآب ترین چشمه شهرستان تفت به شمار می آید.
۶- در شرق وشمال شرقی روستا دو کوهریگ وجود دارد.این کوهریگ ها هم اکنون غیر فعال اند و به وسیله پوشش گیاهی تثبیت شده اند.
۷ - کوههای شمالی روستا که از نظر جنس آهکی واز نظر ژئومورفولوژیکی بقایایی ازیک طاقدیس فرسایش یافته هستند که با رسوبات جدیدتر پوشیده شده اند.به دلیل مقا ومت کم این بخش در برابرفرسایش مخروطه افکنه های زیبایی به وجود آمده اند.در این بخش پنج مخروطه افکنه به هم چسبیده ویک باهادای کوچک را به وجود آورده اند.مسیلی که در این بخش وجود دارد کوههای شمالی را از روستا جدا می کند.این مسیل دارای دو پادگانه آبرفتی است.

اماکن تاریخی روستا[ویرایش]

۱- مسجد قدمگاه علی ابن موسی الرضا (ع) دومین قدمگاه که دارای سند معتبر می باشد . ( مسجدی مقرب که تعداد بسیار زیادی از مردم قدیم و جدید حاجات زیادی را از آقا علی ابن موسی الرضا(ع) صاحب مسجد گرفته اند و در قدیم مأمن مردم از هجوم سیلهای وهشتناک قدیم و سایر بلایای طبیعی بوده است)(ضمنا جزو آثار باستانی و ثبت شده جزو آثار باستانی میراث فرهنگی ایران می باشد)
این بنا درسال ۵۱۲ ه.ق به امر گرشا سپ بن علی از امرای کاکویه ی دیلمی ساخته شده است

۲- مسجد جامع اسلامیه و بافت تاریخی اطراف آن که در ایران منحصر به فرد است .( جزو آثار باستانی اسلامیه می باشد و ثبت شده در میراث فرهنگی. ضمنا در حال بازسازی بوده و در آینده ای نه چندان دور میزبان تعداد کثیری از بازدیدکنندگان توریستی از خارج از کشور می باشد.)
۳- قلعه اسلامیه
۴- برج چیل در ورودی روستا از سمت شیراز که محل دریافت باج از مسافران و تجار بوده است .

۵- چنار کهنسال اسلامیه(معروف به چنار ۱۵۰۰ ساله)

۶- آب انبار سیف الدین و مجموعه اطراف آن

۷- خانه های با ارزش قدیمی که در بافت قدیمی روستا قرار دارد.

۸- کوچه باغ های قدیمی و باغات انار محلات عشق آباد ، تخته بند ، هشت کله ، تل یخدان ، پادشاهی و روی سل
۹- درب کهت که تقسیم گاه آب قنات روشن آباد می باشد .
۱۰ - آسیاب آبی روستا که آخرین آسیاب آبی باقیمانده از چندین آسیاب فعال گذشته است .
پوشش گیاهی:
درصد پوشش گیاهی حدود ۱۴% با تولید علوفه مرتعی سالیانه ۳۱ کیلوگرم در هکتار جزو مراتع ضعیف استان محسوب می گردد . تیپ غالب گونه گیاهی منطقه نیز با توجه به ارتفاع و اقلیم منطقه درمنه دشتی – سگ میر گونه غیر خوش خوراک و گونه های مهاجم نظیر چرخک، جاور، شور، کنگر و ... که از لحاظ مرتعی اهمیت چندانی نداشته ولی از لحاظ جلوگیری از روان آب سطحی و فرسایش آبی نقش بسزایی را دارا می باشد.
وجود داروهای گیاهی متنوع که در اطراف روستا و دامنه کوه شیرکوه می روید می تواند زمینه ساز اشتغال برای ساکنین روستا باشد که در اینجا به چند نمونه از آنها اشاره می گردد: اویشن ، ریواس ، سیوشم ، کاکوتی ، گل گاوزبان ،پیاز کوهی و ...
در باغات و زمین های کشاورزی نیز به صورت خودرو شاطره ، شیرین بیان ، گل خطمی ، گل خواصی ، رناس ، نعنا ء و ... می روید .
مراسمات روستا:
۱- مراسم نقل برداری در ایام عاشورای حسینی ،اربعین حسینی، وفات پیامبر اکرم(ص)، شهادت امام علی(ع)، شهادت امام حسن مجتبی(ع) و اربعین حسینی

۲- کشتن گاو و گوسفند و شتر پای نقل امام حسین (ع) در هنگام نقل برداری .
۳- مراسم سوگواری ایام شهادت سید و سالار شهیدان در محل های مختلف اسلامیه(حسینیه – حسنیه - مسجد قدمگاه علی ابن موسی الرضا(ع) ، مهدیه ، تکیه علی اصغر(ع) ، فاطمیه ، .. )
۴- مراسم روزه خوانی در مسجد حضرت رقیه (س) سیف الدین در اربعین شهادت سالار شهیدان .

۵- مراسم پرسه زنی در روز تاسوعای حسینی .
۶- مراسم پخت برنج و تقسیم آن در دو روز تاسوعا و عاشورای حسینی و تقسیم آن در بین عموم مردم
۷- پختن آش گندم معروف به آش امام حسینی در ایام سوگواری معصومین و توزیع بین عموم مردم .
۸- چند چین برای شفای مریض که اکنون گرفتن ختم سوره انعام جای آن را گرفته است .


منبع[ویرایش]
سایت روستای اسلامیه



جعبه‌ابزار